Barion Pixel Oszvald Marika: Karácsonykor nincs cigánykerekezés – Coloré

Oszvald Marika: Karácsonykor nincs cigánykerekezés

2021. 12. 16.

Sztárok karácsonya c. sorozatunkban hazai színészeket, énekeseket, séfeket és más hírességeket faggattunk arról, hogyan készülnek és hangolódnak az ünnepekre. Mai, második interjúnkban Oszvald Marika Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, operetténekes avat be a családi titkokba, mesél a vonaton és szállodában töltött Szentestékről, s szót ejt arról is, szerinte mikor és hol van helye a cigánykerekezésnek.

Általában hogy zajlik a karácsony a családban?

Nálunk szép, belsőséges összejövetelek szoktak ilyenkor lenni, mindig a szeretet teremti meg az ünnep hangulatát: együtt feldíszítjük a fát, égnek a csillagszórók, várjuk a Jézuskát, imádkozunk, megajándékozzuk egymást.

Oszvald Marika
Egy régi-régi karácsony / Kép forrása: Oszvald Marika

A pályám során persze nem egyszer fordult elő, hogy munkával telt a karácsonykor. Volt olyan, hogy 25-én Németországban kellett fellépnem, ezért korábban, 24-én délután ünnepeltünk; este tízkor pedig már vonaton ültem, hogy időben odaérjek az előadás előtti próbára. Máskor autóval mentünk, a karácsonyfával a kocsi tetején, a mikrohullámú és a töltött káposzta a csomagtartóban, hogy mindenünk meglegyen Szenteste, a hotelszobában is.

Idén milyen lesz az ünnep?

Most szerencsém van, mert más előadás lesz műsoron, így karácsonykor nem játszom. A járvány miatt most szűk körben ünneplünk, csak hatan leszünk Szenteste, a család többi tagja pedig 25-én és 26-án jön, természetesen tesztelve.

Fontosak a személyre szabott ajándékok?

Mindenki azt mondja, nem számít, hogy milyen ajándékot kap. Nem az számít, persze, de azért nagyon jó, ha az embernek sikerül eltalálnia, amire a másik vágyik, aminek örül. Én is mindig erre koncentrálok.

Mi az elmaradhatatlan karácsonyi menü?

A rántott hal majonézes krumplival és a bejgli. Amíg apukám élt, ő sütötte a halat, a család többi tagja szokta hozni a halászlét, de alapjában véve együtt készülünk.

Oszvald Marika
Kép forrása: Oszvald Marika

Mi lesz a szilveszteri program?

Fellépéseim lesznek, megyek egyik helyről a másikra.

Muszáj rákérdeznem: ilyenkor cigánykerekezik? Hiszen mindenki tudja, hogy ez a védjegye…

Persze! Karácsonykor viszont soha, akkor más az ember lelki világa, olyankor nem hülyéskedünk.

Ha lehetne három kívánsága 2022-re, mit kívánna? 

Egészséget, békességet, a harmadik pedig titok.

Sztárok karácsonya c. sorozatunkban még Dancs Annamarival, Kamarás Ivánnal, Köllő Babett-tel, Keresztes Ildikóval, Lékai-Kiss Ramónával, Rácz Jenővel, Ördög Nórával, Fördős Zével, Csonka Andrással és Kamarás Norbival beszélgetünk.