Barion Pixel Brutális számmal rukkolt elő Böbe – komoly mondanivalót fogalmazott meg – interjú – Coloré

Brutális számmal rukkolt elő Böbe – komoly mondanivalót fogalmazott meg – interjú

2024. 02. 26.

BÖBE, a magyar zenei színtér egyik üdítő színfoltja, sokoldalú és extrán tehetséges. Most egy igazi Z-generációs témával rukkolt elő, megjelent a REDFLAG című dala, ami egyértelműen túlmutat egy sima slágeren, mély üzenettel bír.

BÖBE igyekszik rossz élményeit dalszövegek formájában feldolgozni és elengedni. Erről, és izgalmas self-brandingjéről beszélgettünk vele az interjúnkban. 

Miért pont a Y2K irányzat fogott meg vizuálisan? Ezt képviseled magánemberként is, vagy csak a színpadi létedben?

Abszolút, a magánéletben is úgy öltözködöm, mint ahogy azt előadóként is teszem. Ez a stílus azért is áll közel hozzám, mert erősen hordoz magában egyfajta nosztalgiát. A kora kétezres években voltam általános iskolás, és nagyon inspiráltak az akkori filmek, zenék és a divat, na meg az olyan játékok, mint például a Bratz – ami erősen inspirált a közelgő kislemez vizuális koncepciójában.

Böbe
Forrás: Magyary Lenke

A 2000-es évek ezek szerint nagy hatással voltak rád, melyik előadók az inspirációid?

Britney-t kifejezetten szerettem, Jojo is nagy kedvencem volt és egyébként Avril Lavigne is példakép volt, bár az ő stílusa nem annyira érhető nyomon az öltözködésemben, zeneiségemben.

Böbe
Forrás: Magyary Lenke

Mi alapján szerzed a dalaidat? Mi tud megfogni a leginkább?

Mindig saját élmények és tapasztalások ösztönöznek az alkotásra. Azért is hívom „keserédes-pop”-nak az általam képviselt stílust, mert általában sajnos kevésbé vidám témákat dolgozok fel a dalaimban. Nekem a dalszerzés egyfajta terápia, segít a feldolgozásban, elengedésben.

Könnyű nőnek lenni a zeneiparban?

A zeneiparban senkinek sem könnyű, mert ez nem egy könnyű szakma. Rengeteg az új előadó, kicsi a hazai piac, nagy a verseny. Ez nőként is így van, és igen, azt gondolom, hogy nekünk néhány szempontból valóban nehezebb, de nem látom értelmét annak, hogy ezen szomorkodjak. Csinálom azt amit szeretek, és ha ez eljut azokhoz akik szívesen hallgatnak, akkor nagyon örülök neki. Én elsősorban előadóként és dalszerzőként szeretek magamra tekinteni. Az, hogy nő vagyok szerintem másodlagos, nem kéne, hogy számítson.

Nagyon ötletes a BÖBE baba, honnan jött az inspiráció?

Nagyon szeretek koncepciókban gondolkozni, ha egy EP-ről vagy albumról van szó. Az első EP-mnél (Scale Of Tones) a színekkel játszottam: minden dal kapott egy színt, ami a leginkább leírta a mondanivalóját, hangulatát, az első albumom (poisoned paradise) pedig a hét főbűn köré épült. Adott volt, hogy ehhez a készülő anyaghoz is legyen valami, de nem volt tudatos. Találtam egy fantasztikus grafikust (Rósz Anna), akinek nagyon tetszettek a munkái, és a stílusáról egyből beugrottak a Bratz babák. Innen már gyorsan született meg az ötlet a fejemben: mi lenne ha készülne mindegyik dalhoz egy-egy BÖBE-BABA, ami az adott track témájához passzolóan van felöltöztetve, tulajdonságokkal felruházva? Így nem csak egy izgalmas vizuális koncepció született, hanem azáltal, hogy a dalokat BÖBE-BABA reklámokkal promózom, annak is tudok egy kis görbe tükröt mutatni, hogy manapság a dalok már-már termékként vannak kezelve.

Redflag: nagyon gyakran hasznát kifejezés manapság. Miért gondoltad, hogy pont erről írsz dalt? Gyakran találkozol olyan emberekkel, akik felett villog a piros zászló, vagy egy konkrét rossz élményt dolgoz fel a dalod?

A dal több konkrét rossz élményt dolgoz fel. Az üzenete kettős: nagyon sok sérült, kapcsolódásra képtelen ember mászkál a világban, akik nehezen gyógyuló lelki sebeket tudnak okozni a másiknak, de magamat is „beoltom” a dalban: hiába tudom, hogy egy ember toxikus, látom a jeleket már az ismerkedésnél valamiért ez vonz, ezt tartom „izgalmasnak” és végül mindig megütöm a bokám. Dolgozom azon, hogy más kvalitásokat keressek egy társban, de az első pont a felismerés ami megtörtént, és ezzel a dallal ezt is szerettem volna kiírni magamból.

A Halott Pénz zenekar vokalistájaként rengeteget állsz színpadon, hogy tudod a szólóprojektedet jól különválasztani?

Igen, a Halott Pénzzel és a Belauval is sokat koncertezem, de egyelőre szerencsére össze tudom egyeztetni a szólóprojektemmel ezt a két együttműködést. Mind a két produkciótól rengeteget tanultam/tanulok, és ezeket a tapasztalásokat mind be tudom építeni a saját projektembe is.

Úgy hallottam, most több dalod is jön egymás után, milyen dobásokkal készülsz még a nyári koncertszezon előtt?

Igen, az EP-n 4 dal lesz, aminek első szelete a REDFLAG. Az egyik közelgő dalhoz klip is forog majd, és tartogat az év még néhány szuper közreműködést is.

Borítókép forrása: Magyary Lenke