Barion Pixel Jár a nőknek a segítség? Oroszlán Szonja élő adásban élesztett újra egy nőt – Coloré

Jár a nőknek a segítség? Oroszlán Szonja élő adásban élesztett újra egy nőt

2024. 03. 08.

Oroszlán Szonja épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj.

Oroszlán Szonja, éppen Timi szerepében volt élő adásban a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán amikor az orra előtt esett össze dr. Bárány Olga ügyvédnő (Pokorny Lia) Szonja egy percet sem habozott azonnal indult, hogy újraélessze Olgát.

Oroszlán Szonja
Oroszlán Szonja Pokorny Lia És Dr. Czakler Éva

Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.

A humor a régi, a téma némiképp új: a Valami Amerika Timije egy váratlan incidenst követően „élőzve” mutatja be az újraélesztés laikus technikáját. Az is kiderül, miért ódzkodik Bala (Csuja Imre), hogy elsőként lépjen oda az ájult ügyvédnőhöz.

Oroszlán Szonja tudja, hogy a NŐ a tét!

A társadalmi célú kisfilm háttere az OMSZA 3000 fő megkérdezésén alapuló felmérése, melyben kényes témákat is érintenek a nők újraélesztése kapcsán – nem véletlenül. Kiderül, négyből három ember azért nem lépne oda egy eszméletlen nőhöz, mert fél, hogy ártani fog, pedig újraélesztés esetén ártani nem, csak segíteni tudunk. Többen úgy vélik: egy nőt máshogy kell újraéleszteni, vagy éppen illetlennek tartják, hogy kényes testrészhez nyúljanak. A kutatásban részt vevők több mint fele meg van róla győződve, hogy a Magyarországon vezető haláloknak számító hirtelen szívhalál a férfiak „betegsége”. Ezt erősíti, hogy a bemutató anyagokban is általában férfiakat élesztenek újra. Pedig a nőket ugyanúgy érinti, csak éppenséggel a tünetek eltérőek:

A férfiaknál az esetek nagy százalékában egy nagyon erős, megsemmisítő mellkasi fájdalom jellemző, ami bal karba, nyakba, hátba sugárzik ki. A nőknél pedig nagyon sokszor csak egy nagyon nagyfokú fáradtság, egy általános mellkasi, hátba sugárzó fájdalom, verejtékezés az, ami jellemző.

– mondja dr. Czakler Éva mentőorvos, az OMSZA kuratóriumának elnöke.

Oroszlán Szonja
A Nő a tét!

2015-ben a Tartsd életben! Újraélesztés egyszerűen és gyorsan című edukációs kisfilmben Baláék egy országot tanítottak meg arra, hogy csak a mellkas nyomásával, szájból-szájba lélegeztetés nélkül is bárki lehet laikus életmentő. Több mint másfél milliós nézettsége mellett 10, igazolhatóan a kisfilmnek köszönhető sikeres újraélesztés is bizonyítja az akkori kampány hatékonyságát.

Az OMSZA most a film újragondolásával arra törekszik, hogy az újraélesztésben is legyen meg az esélyegyenlőség. A forgatáshoz a NAV biztosította a helyszínt, ezzel is jelezve, számukra fontos a téma, ugyanis a NAV objektumaiban képzett munkahelyi elsősegélynyújtók dolgoznak, emellett több NAV alkalmazott végzett újraélesztési tanfolyamot is.

A Nemzetközi Nőnapra időzített, (nem csak) a nőkért szóló kampánnyal is változatlan persze a cél: ha egy ember életét is sikerül megmenteni vele – legyen akár férfi, akár nő -, már megérte.

Nyitókép forrása: Lengyel Anna Vera