Barion Pixel Miniház mozgalom: minimalista trend vagy gazdasági szükségszerűség? – Coloré

Miniház mozgalom: minimalista trend vagy gazdasági szükségszerűség?

2021. 03. 19.

Egy okosabb, környezettudatosabb, alázatosabb generáció szimbóluma-e a miniház mozgalom – vagy egy olyan generációé, amelynek a gazdasági és globális események miatt kevesebbel kell beérnie, mint elődeinek?

Kevesebb élet helyett élet kevesebbel

A miniházak térhódítása a minimalista mozgalom szerves velejárója, melynek követői azt vallják, hogy az alapvető szükségletek kielégítéséhez nincs szükség nagy ingatlanra. Hogy éppoly boldogan lehet élni mindössze 35 nm-en egy meleget adó fűtőtesttel, a csapból folyó tiszta vízzel, árammal és egy tűzhellyel a tápláló családi vacsora elkészítéséhez. Mindössze annyi tárgy birtokában, amennyire valóban szükség van az élethez, ez pedig bevallásuk szerint nem csupán az otthonukba hoz letisztultságot, hanem az elméjükbe is.

miniház
Forrás: unsplash.com

De az ökológiai lábnyom csökkentése is a miniházak mellett szól, melyek méretüknél fogva sokkal kevesebb energiát használnak fel – hozzátenném, nem csak a bolygó energiáiból, hanem a sajátunkból is. Több ezer órányi takarítást, mosogatást és rendrakást spórolunk meg magunknak, ezt az időt pedig olyan dolgokra fordíthatjuk, melyek valóban fontosak az életünkben: a családunkra, kertészkedésre, vagy akár saját magunkra. Arról nem is beszélve, hogy az alacsony fenntarthatóság megadja számunkra azt a szabadságot, hogy többé ne az elrugaszkodott négyzetméter árak és a hatalmas rezsi rendezése legyen az egyik elsődleges motivációja a pénzkeresésnek. Mert hosszútávon sokkal gazdagabb életet élhetünk egy kompakt, funkcionális és minden sallangtól mentes otthonban, ahol a komfortérzetet az átgondolt tervezés és a kreatív részletek adják meg számunkra.

Térrendezés és tárolás

Egy miniházba belépve mintha egy rejtekhelyekkel és titkos zugokkal teli csodálatos világba csöppennének, ahol egyetlen négyzetcentiméter sem marad kihasználatlanul. Térrendezés szempontjából az egyik legsokoldalúbb megoldást a szinteltolások adják, amikor a padló szintjéből kissé kiemelve kap helyet a konyha vagy a meglepően tágas nappali és így az alattuk kialakított kihúzható fiókrendszer hihetetlen mennyiségű tárgyat képes elnyelni – láthatatlanul. Ugyanígy lecsíphetünk otthonunk belmagasságából is éppen csak egy hálófülkényire való helyet, hiszen az alvás – ha jobban belegondolunk – nem igényel méretes tereket. A hozzá vezető lépcső pedig újabb tárolási lehetőségeket kínál, akár kihúzható fiókok formájában, vagy egy beépített szekrénnyel az oldalában. És ne feledkezzünk meg az otthonunkat körbeölelő függőleges falakról se, mint potenciális tárolóhelyekről – kis kreativitással a polcok és akasztók egyben otthonunk díszeivé is válnak majd.

Költözésre készen

Ha eldöntöttük, hogy belevágunk, két lehetőség közül választhatunk: magunk állunk neki egy valóban személyes otthon elkészítésének, vagy választunk egy minden igényt kielégítő, lehengerlő designer darabot, amibe már csak be kell költözni. Ez utóbbi nyilván a költségesebb megoldás, de cserébe kaphatunk hozzá napelemet, fűtött vízellátást és komposztáló toalettet – mint az Ikea újonnan piacra dobott miniházában. Ahogy azt már megszokhattuk a svéd nagyágyútól, a fenntarthatóság és környezetvédelem ebben a projektben is előkelő helyet kap, mindezt úgy, hogy a vásárlók a maguk ízlésük szerint rendezhetik be kicsiny ingatlanukat. De se szeri, se száma a világban gombamód szaporodó, előregyártott design miniházaknak. Jeles képviselői között ott van a NODE széndioxid-negatív otthona napelemekkel és energiatárolókkal, valamint esővízgyűjtő rendszerrel. Az ausztrál székhelyű Little Byron több modellt is kínál, többek között a Banjo névre keresztelt díjjelölt luxusházat, de megannyi szerethető házikó közül válogathatunk a Modern Tiny Living kínálatából is. Hazai pályán pedig a HELLO WOOD víkend kabinjai adják a reményt, hogy egyszer életvitelszerűen használható lakóépületekké növik ki magukat!

Ikea miniház
Forrás: @hellowood

Az érem másik oldala

Mortage” – ezzel az igencsak találó szóval fémjelzik a franciák a lakásokra felvett jelzáloghiteleket, mely durva fordításban annyit tesz: halálos szerződés. Merthogy a legtöbb ember 20-30 év alatt sem képes visszafizetni a házára felvett kölcsönt, mi több, az eredeti összeg akár a duplájára is emelkedhet a kamatok mértéke miatt a futamidő végére. Ezért aki nem szeretné ilyen bizonytalan alapokra helyezni a maga és családja jövőjét, más módon viszont nem tudna hozzájutni a vágyott kertesházhoz, kompromisszumos megoldásként választja a miniház lehetőségét. De paradigmaváltásra ad okot a túlnépesedés mellett a mindennapjainkat és vele a gondolatainkat erőteljesen megreformáló koronavírus-járvány, aminek hatására érezhetően megnőtt a kereslet a természetközeli telkek iránt – melyre talán már csak egy lakályos miniház hiányzik a teljes élethez.

„A természetben könnyebb boldognak lenni”

Ezzel a címmel jelent meg a 6lépés YouTube csatornáján a négy gyermekes család inspiráló története, akik éppen az imént említett akadályok miatt egy jurta felépítésében látták a megoldást a pénztől és hiteltől független, szabad életre. A történet pikantériája, hogy nem sokkal a negyedik gyermek érkezése után az édesapa meghalt, így Szildának egyedül kellett folytatnia a közösen megálmodott jövőt a jurtában. Őszintén és megindítóan beszél ennek az életnek a nehézségeiről, hogy ma már nagyon vágyik néha egy saját szobára, ahova elvonulhat – ugyanakkor semmiért sem adná azokat az éveket, melyeket megélhettek együtt, szeretetben, nyugalomban ebben az aprócska házban, a természet vendégségében.

Borítókép forrása: unsplash.com