Barion Pixel Gazdaságos és hosszantartó: pala, kerámia vagy fém (X) – Coloré

Gazdaságos és hosszantartó: pala, kerámia vagy fém (X)

2022. 10. 17.

Mutatós, vagy megbízható? Ma már nem kell megelégednünk csak az egyikkel. Az elmúlt évtizedekben házunk homlokzatával és tetőjével kapcsolatos standardok egyre kifinomultabbá váltak. Alapvető elvárások között a megbízhatóság, a csekély karbantartási igény, és főleg az energiatakarékosság került előtérbe.

Ez azonban nem volt mindig így.

A 70-es években az épületek homlokzatának nem igen kellett bármilyen elváráshoz igazodnia. Kielégítő volt már csak az is, ha egy kicsit elütött a szomszédétól. Már jó 30 éve, hogy megjelentek a homlokzatszigetelő rendszerek, és a tucatnyi elérhető homlokzati szín is. Minél színesebbet, minél különlegesebbet: ekkor tájt az átlag családi házas építtető jellemzően a megjelenésre fókuszált.
Ma azonban már nehéz elvonatkoztatni a homlokzat esztétikán kívüli feladataitól: hőszigetel, és véd a külső behatásoktól. Az energiatakarékosság pedig sosem volt annyira fontos, mint napjainkban.

Szalcement Pala Teton Es Homlokzaton.

Nem volt ez másképp a tetőfedő anyagok kiválasztásával sem. Kisebb településeken napjainkig nehéz úgy végig haladni, hogy ne jöjjön szembe egy-egy rossz vagy kevésbé rossz állapotú palatető. A műszaki és esztétikai állapotát tekintve elavult állapotú tetőfedő anyagról azonban köztudott, hogy az egészségre káros azbesztet tartalmaz, így mielőbbi cserére szorul – ez persze pénz kérdése. Ha döntés megszületett, kiváló, hosszút távú és gazdaságos megoldást jelent a modern gyártástechnológiával, és természetes anyagokból készült szálcement pala. És ha az alszerkezet jó állapotban van, és a súly is számít, kiváló alternatíva az alumínium fedőanyag, amely nem csak a modern elképzeléseknek felel meg, de a hagyományos kiselemes cserépfedés látványát is vissza tudja adni. Egy biztos: a választástól függetlenül egy karbantartásmentes, hosszú élettartamú, energiatakarékos tetőfedő anyag mellett dönt, aki ezek között keres.

Homlokzatok kapcsán egyre többször esik a választás nem a vakolt, hanem burkolt falra, másnéven szerelt szerkezetekre. Sokszor találkozhatunk olyan, ma már gyakorinak számító megoldással, amikor a korábban a tetőn megszokott anyag a homlokzaton folytatódik, vagy fordítva.

De milyen előnyökkel jár ez a különleges homlokzatképzési mód, az úgynevezett átforduló tető vagy átforduló homlokzat?

Ezzel az egyre népszerűbb megoldással különleges látványvilágot, egyedi felületi struktúrát kapunk, miközben az épület gazdaságos működését erősítjük. Ehhez bátran választhatjuk az évszázados múltra visszatekintő kerámia vagy szálcement anyagot, amelyek szín, és felületi tulajdonságai kifejezetten sokszínűek, könnyen kombinálhatók. Könnyen társult korábban az ipari megjelenés képe a fémburkolathoz, tetőhöz, azonban ma már a legmodernebb, legmutatósabb megoldások egyike. Az időjárási behatásokkal szembeni ellenállás gyakran kiemelt szempont, ha burkolatválasztásra kerül a sor. A szálcement, fém, és kerámia burkolatoknak pedig ez egy fontos előnye, amit felhasználójuknak könnyedén nyújtanak.

Eternit 0020

Szerelt homlokzat gazdaságos szerkezet

Nézzük, hogy a látványos fedési képen túl mi szól még a szerelt homlokzatburkolat választása mellett!

A régi, rosszhírű pala modern, környezetkímélő utódja a szálcement pala, amely elődjével ellentétben semmiféle, az egészségre káros anyagot nem tartalmaz. Akár tetőfedő anyagként, akár homlokzatburkolatként használva elegáns látványt nyújt. Kiselemességéből, rugalmasságából és gazdag színválasztékából adódóan pala használatával a fedési kép könnyen szabható a megrendelő elképzeléseire es pénztárcájára a látványostól az egyszerű vonalvezetésig. A szálcement burkolat hangulatát az ún. angol, svájci, francia, német és magyar fedések különböző látványa árnyalja. A kerámia burkolat mellett a pala is több évszázada vezető tetőfedés kapcsán, ennek ellenére a folyamatos megújulásának köszönhetően a modern tető- és homlokzatburkolás egy-egy ma is népszerű szereplője.

Hogy mi az oka? A válasz egyszerű. A mind hideg, mind meleg időben a sarat kiválóan álló átszellőztetett homlokzat készülhet belőle. Az épület tartószerkezeti feladatait ellátó téglára, betonra egy ún. konzolrendszerrel rögzítik fel a burkolatot, amely tehát szálcement, kerámia vagy fém anyagú is lehet. Közéjük kerül a hőszigetelés – igény szerinti méretben -, illetve ún. légrés alakul ki, amely az épület homlokzatának kiszellőztetéséért is felelős. Ezen kívül a szóban forgó szerkezet alkalmas még épületek hideg, északi falainak, esetleg csapóesőnek vagy más természeti behatásoknak jobban kitett épületrészek utólagos burkolataként.

Szalcement Sikpala Teton Es Homlokzaton2

Fa vagy mégsem?

Van, aki ragaszkodik az eredeti faanyag használatához, és visszautasítja annak „utánzását”. Ezekkel a fa mintázatú szálcement lapokkal azonban bárki könnyen megtéveszthető. Az eredeti fa igaz, látványban szinte verhetetlen, azonban árnyoldalai sokak által ismertek: a különösen gyakori, és drága karbantartást igénylő anyag hosszútávon nem előnyös választás; pár év alatt korhadásnak indul, könnyen vetemedik, az éghetőségről nem is beszélve. Az esztétikus látvány mellett a szálcement lapok nem repedeznek, nem korhadnak, és nem is vetemednek, miközben a festék évek elteltével is változatlanul ép marad, így nem kell tehát a karbantartással vesződni.

Egy sor hasznos tulajdonságon túl az 1 cm vastagságú burkolat a fa szépségét hozza, és mivel a szálcement teljesen természetes anyag, így az a vád sem érheti, hogy mű.

És ha már a felületnél tartunk, szinte minden burkolat esetén gondolkodhatunk sima, homogén felületekben, rusztikus vagy éppen 3D-s megjelenésben, nagyobb és kisebb táblás kialakításokban, vízszintes vagy függőleges táblakiosztásban, vagy akár egyedi elemek, sokszögek felhasználásában és persze az adott anyagtól függően számtalan színben.

Szalcement Homlokzatburkolat A Fa Latvanyaval.

A szálcement burkolat színválasztéka rendkívül sokrétű. A modernebb elképzeléseknek eleget téve nem csak a hagyományos színekkel találkozhatunk: a jellemzően szürke, barna, fekete, pasztellszínű szálcement burkolatok mostanra elérhetőek a kerámia anyagok meleg színeiben is. Felületét tekintve szabadon választható a homogén, 3D-s, rusztikus fajta, egyedi igényre szabva akár függőleges, vagy vízszintes táblakiosztásban, nem mindennapi elemek felhasználásával. Ennek, és a burkolat típus könnyed formálhatóságának köszönhetően a kivitelező elképzeléseinek határa a csillagos ég.

Találja meg az Ön igényeinek megfelelő tetőfedő vagy homlokzatburkolati anyagot, legyen szó szálcementről, alumíniumról vagy fémről, illetve kerámiáról! Nézzen szét kínálatunkban!
www.crlt-solution.hu