Fekete szín a lakberendezésben: ötletek, hogyan csempészd be a paletta legvagányabb színét az otthonodba

2023. 09. 12.

Vagány, merész és szexi. Így nyilatkoznak a belsőépítészek a lakberendezésben is jól használható fekete színről, amely 2023 őszén újfajta lendületet és dinamikát adhat otthonunknak. Persze csak akkor, ha tudjuk, hogy használjuk ki előnyös tulajdonságait.

„Feketét a lakásba? Jézusom…” – hangzik el sokszor a fekete szín iránti azonnali ítélet, amikor valaki valamilyen formában becsempészné a színpaletta egyik legvagányabb színét az otthonába. A fekete márpedig „nem harap”, sőt: a dizájnerek szerint merésznek, szexinek és kifinomultnak számít. A nashville-i tervező, Brad Ramsey szerint például a fekete „majdnem olyan sokoldalú, mint egy klasszikus fehér.” 

Ugyan a paletta két véglete közül egyelőre a fehér áll nyerésre, nem árt megfeledkeznünk a feketéről sem, hiszen ennek használata a beltéri ajtókon, szekrényeken, kandallókon, díszléceken, vagy akár az olyan, speciális helyiségekben, mint a bár vagy könyvtár – igazi jolly joker lehet. Lássuk, hogyan aknázhatjuk ki a fekete erejét a lakberendezésben! 

Fekete országot álmodtam én…

Teljesen érthető, ha a fekete szín láttán, s hallatán negatív asszociációk ugranak be, hiszen a nyugati kultúrában ez a szín a halál és a gyász árnyalata. Ennek nagyjából ellentmond az a divattani alaptétel, miszerint minden nőnek kötelező ruhatári eleme a „kis fekete ruha”, amely megfelelő eleganciát és sikket biztosít számára, nagyjából bármilyen közegben: a minimalista fekete egyfajta erőt és misztikumot kölcsönöz viselőjének. 

Ha már a misztikum szóba jött: tudnivaló, hogy a feketét néha az ismeretlennel, s a titkokkal kapcsolják össze. Ez az asszociáció az irodalom szüleménye, hiszen a költeményekben gyakran előkerülő szín gyakran valamiféle megfoghatatlant jelöl. (Petőfi Fekete kenyér című alkotása vagy Babits Fekete ország műve kiváló példái a fenti állításnak.)

A fekete egyfajta védekezést is jelöl, ezzel kapcsolatban az állatvilágot érdemes megvizsgálnunk: mindössze néhány állat létezik, amely feketében „pompázik”. Ezek a lényeg az egyedfejlődés során azért „tették le a voksukat” a fekete mellett, hogy megfelelően elrejtőzhessenek a rájuk vadászók elől. 1:0 a természet javára. A gyászon kívül tehát megannyi asszociációt kapcsolhatunk a fekete színhez, s tény, hogy némelyik a lakberendezés kapcsán is megállja a helyét. 

A belsőépítészek szerint ugyanis tagadhatatlan, hogy a fekete különleges dinamikával, egyúttal utánozhatatlan eleganciával rendelkezik. Előnye, hogy szinte az összes helyiségben bevethető: a vendég wc-től kezdve a teraszon át a konyháig szinte bárhol, s számos formában variációban élvezhetjük az erejét. 

Fekete szín a vendég mosdóban?

Ha már megemlítettük, úgy érdemes lehet a vendég mosdóval kezdeni az ötletelés sorát. Enis Karavil, a SANAYI3 tervezőstúdió munkatársa szerint a fekete szín segített neki és csapatánk abban, hogy látványossá tegyenek egy aprócska fürdőszobát a közelmúltban. „Újra álmodtuk ezt a pici helyiséget, lényegében egy fekete kincsesdobozt hoztunk létre” – véli a feketére lakkozott falakról Karavil. A tervező szerint a fekete az alább látható, apró helyiségben is kiválóan működhet, hiszen a váratlan szín alkalmazása afféle „wow-faktort” feltételez, nem beszélve a kiegészítőként használt arannyal. Ide még a királyok sem gyalog járnak!

Fekete a teraszon? Naná!

Meglepő lehet, de nemcsak a kis terekben működhet a fekete szín, sőt, a nagyobb, fényes helyiségekben dominál csak igazán! Ilyen például a terasz, ahol e szín ellenére, vagy épp mellett is képesek lehetünk „földies” hangulatot teremteni. 

„Sokan azt gondolják, hogy a feketét fehérrel kellene párosítani ahhoz, hogy modern, nagyvárosi megjelenést kapjuk” – meséli az Architectural Digest hasábjain Ramsey. Szerintem azonban ez a szín a természetes színekkel, textúrákkal és anyagokkal hozza létre leginkább ezt a hatást: a feketére mázolt falécek kiegészítve a szürke kanapéval és hatalmas növényekkel egyértelműen újszerű, egyúttal nyugodt hangulatot árasztanak. Kell ennél több? 

Ne csak a bors legyen fekete a konyhában!

S ha már szóba jöttek a természetes anyagok, úgy nem érdemes megfeledkeznünk a fa erejéről, különösképp egy olyan helyiségben, mint a konyha. Ugyan jelenleg ritka, hogy valaki fekete konyhát álmodjon meg, korántsem visszataszító az ötlet, sőt: a fekete bútorokat világos fával kombinálva egészen elképesztő lehet a hatás. Ki ne szeretne itt főzni? 

Az ultimate „Isten hozott” szín

Hasonló a helyzet a hallal is, ahol általában a vendégeinket fogadjuk: a szakértők szerint ugyanis „a fekete tökéletes szín a drámai belépőhöz.” Való igaz, a váratlan és előremutató belső terek létrehozásakor nem érdemes figyelmen kívül hagynunk azt a lehetőséget, hogy a szín segítségével gyakoroljunk grandiózus hatást arra, aki épp belép az otthonunkba. 

Ehhez persze nem kell feketére mázolnunk a falakat, elegendő, ha mindössze egy bútorral emlékezünk meg a minimalista árnyalatról. A fekete, vintage stílusban „pácolt” bútorok tökéletesen alkalmasak lehetnek erre a célra, pláne, ha a már sokat emlegetett növényekkel, esetleg meleg fényt árasztó gyertyákkal egészítjük ki az összhatást. 

Ha merészebb természettel áldott meg minket a sors, úgy érdemes lehet az ajtónkat is feketére festeni. Devon Wegman, a Devon Gracce Interiors chicagói igazgatója szerint „a fekete ajtó gyónyörű módja annak, hogy kontrasztot hozzunk létre az otthonunkban.” Wegman szerint ugyanakkor, ha a fekete ajtó mellett tesszük le a voksunkat, úgy érdemes a színt más felületen is megjeleníteni: így például a fent már említett szekrényeken, hangsúlyos falakon, vagy a képen látható puffon. 

Forrás: ArchitecturalDigest. com
Borítókép forrása: Artjafara/Getty Images