Barion Pixel Bútorfelújítás kezdőknek – könyvajánló – Coloré

Bútorfelújítás kezdőknek – könyvajánló

2021. 02. 21.

Szívesen dekorálnánk otthonunkat egyedi, akár vintage stílusú bútorokkal, de nem találtunk még megfelelőt? Alkossuk meg saját magunk! Ebben nyújt segítséget a Régiből újat című könyv.

konyv
Forrás: Coloré

A bútorfelújítás szó sokunknak mumus lehet abban az értelmben, hogy ugyan ki szeretne egy kész tárgyat szétbontani, csiszolni, átfesteni, újraértelmezni – mert mi van, ha nem sikerül? Nos, a kudarc az elején mindig benne van a pakliban, ezért is jó, ha először egy kisebb deszkán kísérletezzük ki a például a festés csínját-bínját, hogy ne az antik komódot kelljen siratni, ha valami félremegy. De aki ezt a cikket olvassa, az valószínűleg eltöprengett már a saját kezű felújításon, így vágjunk is bele!

Krivarits Ditta könyvének fejezetei végigvezetnek minket a kezdetektől (állapotfelmérés, árakról való tájékozódás, vásárlás) egészen addig, amíg be nem helyezhetjük felújított csodánkat a lakásunk egyik kiemelt helyére. Ezen kívül még pontos bútorfelújítási folyamatokat is megmutat nekünk a szerző, gazdagon illusztrálva a lépéseket.

A bútor kiválasztása

A bolhapiacon való kutakodás során fontos odafigyelni arra, hogy

  • milyen a bútor állapota
  • vannak-e szerkezeti hibái
  • törések, pótlások, meglazult kötései
  • él-e benne szú, vagy egyéb kártevő

A megvásárolt bútort, ha ki szeretnénk festeni, érdemes megvizsgálni a

  • korát
  • anyagát
  • minőségét
  • állapotát
  • azt, hogy mire szeretnénk majd használni

Az eszközök és anyagok beszerzése

Érdemes több boltot összehasonlítani és tájékozódni arról, hogy ár-érték arányban melyik a legjobb. Ehhez számos Facebook-csoportban találhatunk ötleteket.

Gitta ezután lépésről lépésre végigvezet minket a bútorfestés menetét, az alapozáson, a festékek megismerésén, vagy például a csiszoláson.

A bútorok átalakítása

Ebben a fejezetben tizennyolc, a szerző által átalakított darabot láthatunk, kezdve a francia komódtól az éjjeliszerkényen át egészen a szekrénykéig. Mindegyiknél megtudhatjuk, hogy milyen stílusú otthonba illene, milyen eszközök és kellékek szükségeltettek az elkészítéséhez, és lépésenként elolvashatjuk, hogyan is született meg például Frank, az íróasztal.

Átalakításra fel!