Szentségtörés a pink odahaza? Ugyan! – A Barbiecore-trenddel hamisítatlan babaházat varázsolhatunk otthonunkból

2022. 12. 09.

Mióta napvilágot láttak a 2023-ban debütáló Barbie film legelső fotói (Margot Robbie-val és Ryan Goslinggal a főszerepben), reneszánszát éli a Barbie-őrület. Ez persze nemcsak a játékboltok polcain, hanem a lakberendezésben is érzékelhető: a Barbiecore irányzat őrült, pink árnyalata egyértelműen átvette az uralmat az enteriőrökben, egy kis ügyességgel pedig mi is becsempészhetjük kedvenc babánk signature elemeit az életterünkbe.

Ritka, amikor a lakberendezésben egy film hangulata érvényesül, most mégis ennek lehetünk szemtanúi, hiszen az Amerikában hódító útjára indult Barbiecore-trend egyértelműen a jövőre debütáló Barbie című filmnek tudható be. Persze, elvitathatatlan ebben Margot Robbie szerepe, akit már pályája kezdetén is modernkori Barbieként bélyegeztek meg, de egyértelmű, hogy az oldalán feszítő Ryan Gosling is sokat tesz hozzá az összképhez, mint afféle modernkori Ken baba.

Barbiecore trend, Barbiecore-trend, Barbie, Margot Robbie
Margot Robbie a jövőre debütáló Barbie című filmben. Kép forrása: Northfoto

Persze egyetlen fenomén sem csupán egy forrásnak tudható be, így van ez a pink szín térnyerésével is. Greta Gerwig filmjén kívül a Valentino divatház is sokat nyom a latba, akik a 2022-es őszi kollekciójuk során előszeretettel használták a rózsaszín vadító árnyalatát. A két hatást összevetve aztán megindult az őrület, pláne a TikTokon, ahol létrejött #barbiecore kifejezés: az ilyesfajta címkével ellátott anyagok mára 15 millió megtekintést számlálnak.

Mit értünk Barbiecore-trend alatt?

A lényeg mindegyik esetben ugyanaz: a Barbiecore-trend kapcsán a rózsaszín merész árnyalatának térnyerését érzékelhetjük, amely a szórakozás iránti vágyként is értelmezhető a koronavírus-járvány bezártsága után. A tengerentúlon tehát hódít a pink őrület, s ahogy az lenni szokott, a harsány színek és jellegzetes kiegészítők szép lassan leszivárogtak a kifutókról, egyenesen a lakásunkba. 

Ugyan gyermekkori Barbie babáink nagyrészt a harsány pink szín miatt maradtak meg az emlékezetünkben, nem feltétlenül erről szól a Barbiecore-sílusú lakberendezés, sokkal inkább a minimalista elemek találkozása ez a puffos, fodros, glitteres, olykor tollas maximalizmussal

Kezdésként érdemes lehet visszatérni az ősforráshoz: Barbie álomháza egyértelműen a legjobb inspirációs forrás, amelyet e trend kapcsán szemügyre vehetünk. No, persze nem az eredeti, 1962-es változat, hiszen ebben az időben még se híre se hamva a Barbie-pinknek, sokkal inkább a türkizkék és a sárga uralják a háziasszony-Barbie lakásának legfőbb részleteit. 

A szélesebb közönség által ismert pink csak a nyolcvanas években válik a baba signature színévé, így „csak” negyven évet kell visszamennünk az időben, hogy szemügyre vehessük az álomvilla számunkra értékes részleteit, amelyek a mai Barbiecore-trend alapját adják. 

Hogyan változtassuk otthonunkat Barbie villává?

Ha saját otthonunkban is reprodukálni szeretnénk az összehatást, érdemes a színekre helyeznünk a hangsúlyt: a Barbie-villában ugyanis a rózsaszín többféle árnyalatával találkozhatunk egyszerre, kiegészítve fehérrel, lilával és türkizzel, de a bátrabbak harsányabb árnyalatokkal is próbálkozhatnak: erőteljes párosítás lehet a pink és narancssárga, a pink és a kanári sárga, a pink és az arany vagy a pink és méregzöld színek együttes használata. 

Ugyan az életteli árnyalatok valóban jókedvre derítik az embert, ám érdemes velük vigyázni: ha ezek mellett döntünk, ne zsúfoljuk tele a lakást kiegészítőkkel, hagyjuk, hogy a kiválasztott falszínek vigyék el a show-t, így megtarthatjuk a természetes egyensúlyt, nem mellesleg nem lesz olyan érzésünk, mintha felrobbant volna egy Barbie baba odahaza. 

Ha az ünnepek előtt kihagynánk a festési munkálatokat, úgy érdemes a kiegészítők felé fordítanunk a figyelmünket. Meglepő, hogy mindössze néhány, lazac színű díszpárna vagy például egy rágógumirózsaszín pampafű mennyire feldobja a kedélyállapotunkat, különösen a sötét, téli napokon, amikor alig ér minket némi napsütés. Nem lőhetünk mellé a plüss karosszékek vagy puffok beszerzésével sem, sőt! Az ilyesfajta anyagok ügyesen ellensúlyozzák a vibráló színeket, így nem lesz „túl sok” az összhatás, mégis elégedetten dőlhetünk hátra, ha a Barbicore-trend megjelenítése volt a célunk. 

Szintúgy okos ötlet lehet egy statement csillár beszerzése, hisz emlékezzünk csak vissza: a Barbie-féle Álomházban gyakran egy kristálycsillár alatt csattant el az első csók Barbie és Ken között. Persze, némi csalfasággal is élhetünk, ha low budget módon oldanánk meg lakásunk „barbisítását”: akárcsak anno a self made babaházaknál, úgy itt is kicsinosíthatjuk a könyvespolc hátsó falát egy szimpatikus tapétával, amely egészen biztosan feldobja az egyhangú teret. 

Ha a felsoroltak még önmagukban is „túl soknak” bizonyulnának, elegendő, ha csak egy rövid nosztalgiázás erejéig emlékezünk meg a trendről: a nyolcvanas évek Barbie-őrületét úgy is megjeleníthetjük odahaza, hogy poszterekkel díszítjük fel szobáink falát, de hasonló kaliberű, apró változás lehet, ha pink ágynemű vagy törülköző segítségével csempésszük be a színt a hálószobánkba vagy a fürdőszobánkba. 

Akárcsak a többi trend, úgy a Barbiecore kapcsán is érvényes a többet ésszel, mit erővel mondás: mielőtt bármiféle átalakításba kezdünk, gondoljuk át, hogyan tudjuk a legegyszerűbb módon megugrani a változtatásokat, hogy megkíméljük magunkat a felesleges költségektől, mégis valóra válthassuk gyermekkori álmainkat, miszerint mi magunk vagyunk a Barbie Álomvilla lakói és főszereplői. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix