Barion Pixel Amit a falbontásról mindenképp tudnunk kell, mielőtt nekiállunk a munkának (X) – Coloré

Amit a falbontásról mindenképp tudnunk kell, mielőtt nekiállunk a munkának (X)

2023. 10. 26.

Amikor a lakásfelújítás mellett döntünk, akkor egy nagyon izgalmas, sok-sok munkával és várakozással teli projekt elé nézünk. Mielőtt azonban nagy lelkesen belevágnánk a folyamatba, fontos tisztában lennünk egy alapvető dologgal.

Sok esetben, mielőtt építésre kerülne a sor, előtte “rombolnunk” kell. Tipikusan ilyen, amikor például két helyiséget egyesíteni szeretnénk, és ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, ki kell bontanunk a köztük lévő elválasztófalat.

Az is előfordulhat, hogy az egyik szobát ki akarjuk bővíteni, aminek szintén a falbontás az első lépése, és csak ezt követően kerül sor az új fal felépítésére, mely munkafolyamathoz a MesterekFutára tégla kínálatában megtaláljuk a szükséges alapanyagokat.

Nézzük, hogy mik azok a tudnivalók, amikkel tisztában kell lennünk, mielőtt belevágunk a falbontásba!

Falbontas

Kell a szakértői vélemény!

Mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy nem minden falat lehet kibontani, ha ugyanis egy főfalról van szó, ami tartószerkezeti szempontból kulcsfontosságú szerepet tölt be, akkor azt nem lehet csak úgy kivágni vagy teljes egészében lebontani.

Annak megállapításához, hogy egy falat ki lehet-e bontani vagy sem, illetve ha igen, akkor milyen feltételekkel – például áthidaló beépítésével -, minden esetben szakértői véleményre van szükség. Ez azt jelenti, hogy hívnunk kell egy statikust, aki megnézi és hivatalos szakvéleményt mond, azért pedig vállalja is a felelősséget.

Ez persze költségekkel jár, de ezen semmiképp sem szabad spórolnunk, hiszen egy fontos tartószerkezeti elem meggyengítése akár életveszélyes is lehet!

Mi a helyzet a válaszfalakkal?

A lakáson, házon belül nemcsak teherhordó, hanem válaszfalak is vannak, így felmerülhet a kérdés, hogy ha azokat szeretnénk “megbolygatni”, akkor is kell-e statikus. Amennyiben teljes mértékben biztosak vagyunk abban, hogy ezek csak térelválasztó funkcióval rendelkeznek, tehát nem vesznek részt a teherhordásban, akkor a válasz az, hogy ez esetben nincs szükség szakértő véleményére.

Azt azonban fontos hozzátenni, hogy ha csak egy minimális kételyünk is támad azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú fallal van dolgunk, akkor mindenképp érdemes – sőt kell is! – szakemberhez fordulni. És persze, a válaszfalaknál is nagyon körültekintőnek kell lennünk azzal kapcsolatban, hogy hol van a kémény, illetve hol futnak a vezetékek, csövek, nem lenne szerencsés ugyanis falbontáskor átvágni azokat.

Legyünk elővigyázatosak, ne bízzuk a véletlenre a döntést!

Nagyon fontos, hogy ha falbontást tervezünk, akkor kellően körültekintőek legyünk és ne kezeljük félvállról a dolgot, ezzel ugyanis komoly károkat okozhatunk az épületszerkezetben. Amellett, hogy egy cső vagy vezeték átvágása jelentős mértékű plusz költségeket eredményezhet, ha egy olyan falat bontunk meg, amit nem lenne szabad, akkor a lakásban tartózkodók testi épségét is veszélyeztetjük.