Állati otthonok – állatok vére nélkül!

2021. 05. 05.

Legtöbbször a divat- és kozmetikai ipar kapcsán merülnek fel hajmeresztő rémtörténetek az állatok kizsákmányolásáról – de mi a helyzet a lakberendezéshez felhasznált állati eredetű alapanyagokkal és dekorációs kiegészítőkkel? Légy tudatos lakberendező, hogy az otthonod és az állatok is profitáljanak belőle!

Állatvédelem és lakberendezés

Az állatvilág legnagyobb megkárosítói az orvvadászati tevékenységet űző emberek, és nem kerülhetik el a részbűnösséget az erre a szolgáltatásra igényt tartó, és a meggyilkolt állatok agyaraiból, bőréből előállított luxustermékeket felvásárlók sem. És itt jön képbe a lakberendezés, mert ezek az állatok sokszor mintegy státusszimbólumként végzik valakinek a nappalijában szőnyegként kiterítve, vagy trófeaként a falon.

A bőr- és szőrmeipar sem kifejezetten az állatok érdekeit szolgálják. Azonkívül, hogy a kikészítés során felhasznált vegyi anyagok tönkreteszik a bolygót, a kimondottan bőrük miatt tenyésztett állatok szenvedése garantált. Jó példa erre India, ahol akár több ezer kilométert is legyalogoltatnak az állattal a vágóhídig – már ha a végkimerüléstől és bántalmazástól nem pusztul el út közben -, ahol aztán elkészülhet belőle a „legpompásabb” kanapé alapanyag. Ezek az esetek olyan perifériás országokban jellemezőek, ahol lazábbak a környezetvédelmi szabályok, ezért amennyiben mégis a bőr mellett tesszük le a voksunkat, mindenképp tájékozódjunk az alapanyag származásáról.

Lakberendezes Allatvedelem Tigris Bor Szonyeg
Forrás: Freepik.com

Azonban van egy másik szegmense a bőrgyártásnak, amikor a húsipar melléktermékeként leeső bőrt használják fel és hasznosítják. Ennek az éremnek két oldala van, mert legalább nem a szeméttelepen végzi az egyébként hulladék bőr – viszont ez a leölt állatoknak cseppet sem vigasz.

Az egyéb, állati eredetű termékeket többnyire az állatok szőréből állítják elő: a birka lenyírt gyapjából nemezelt párnák készülhetnek, de ez szolgáltatja az alapanyagot a szőnyegköltemények fonalaihoz is. Ráadásul az állatok sem bánják az időnkénti nyírást, így ezekben a lakberendezési tárgyakban tiszta lelkiismerettel gyönyörködhetünk otthonainkban.

Mit mivel helyettesítsünk?

Ha úgy érezzük, képtelenek lennénk jó érzéssel leheveredni egy bőrrel borított kanapéra, akkor sem kell lemondanunk erről a kellemes, meleg hangulatot árasztó alapanyagról. Mert szerencsére ma már számos alternatíva közül válogathatunk, melyek rendelkeznek a bőr minden előnyével, mégsem tapad ártatlan állatok vére az előállításához. Mi több, a műbőrök új generációja, a textilbőr már-már a valódi bőrt is lekörözi tartósságban és teherbírásban, de ezeken kívül is rengeteg előnyös tulajdonsággal bír: puha tapintása szinte megtévesztően hasonlít a valódi bőrre, vízlepergető hatása miatt könnyen tisztítható, és lélegző anyagként – úgynevezett ökotextilként – tartják számon.

A székre lazán ledobott, piha-puha bárányszőrmébe belehuppanni mennyei érzés – pláne, ha ezzel kevesebb műanyag palack kering tovább a Földön céltalanul. De mi köze a kettőnek egymáshoz?! Az IKEA legújabb dobásában két legyet üt egy csapásra: megoldást hoz a műanyag újrahasznosítására, és védi az állatokat. Ugyanis a PET palackokból műanyag-granulátumot vagy műanyagpelyhet hoznak létre, majd ebből készítik el a báránybőrre emlékeztető lakásdekorációt.

Állatságok a lakberendezésben

Sokan épp azért szeretnénk teletömni az otthonunkat „állatokkal”, hogy kifejezzük irántuk érzett imádatunkat. De ha igazán jó végeredményt szeretnénk, legyünk résen, mert ebben a témában könnyű átesni a ló túloldalára – gondoljunk csak leopárd, tigris vagy a zebra minta esetére. Kétségtelen, hogy az állatokon jól mutatnak, hagyjuk is meg nekik ezt a kiváltságot – viszont a leopárd mintás falak nem biztos, hogy az otthonunknak is előnyére válnak majd. De ha mindenképp vágyunk némi dzsungel hangulatra, sokkal sikkesebb miliőt teremthetünk egy nagy lapulevelek közt megbúvó, tigriseket ábrázoló tapétával.

Lakberendezes Allatvedelem Leopard Tapeta
Forrás: instagram/@lauramoscatodesign

Elég morbid látvány, amikor egy fél szarvas, szőröstül-bőröstül, a falról figyeli minden mozdulatunkat az otthonunkban – arról nem is beszélve, hogy itt egyértelműen szembeötlik egy állat véráldozata a lakberendezés oltárán. Egy kikészített koponya sem jobb, hiszen ez szintén egy állat életébe kerül. Viszont az őzek és szarvasok a tavasz folyamán természetes módon elhullajtják agancsaikat, melyekkel a legelvakultabb állatvédők is nyugodt szívvel dekorálhatják otthonukat. Akár egyetlen darab a polcon szinte szobrászati értékkel bír, de egy komplett agancs csillár minden szempárt magára vonz majd.

Lakberendezes Allatvedelem Szarvas Agancs Csillar
Forrás: instagram/@the_comforthouse

Talán mondani sem kell, hogy az otthon fellelhető állatok Mekkája maga a gyerekszoba – hiszen ki látott már gyerekágyat plüss hadsereg nélkül? Azonban ennél funkcionálisabban is el lehet helyezni egy-két cuki négylábút. A tárolás mindig sarkalatos pontja a gyerekszobának, így az olyan okos tárgyak, mint például egy pingvinnek álcázott kosár, úgy nyelnek el egy halom játékot, hogy közben dekorálják a szobát.

Lakberendezes Allatvedelem Gyerekszoba
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix