Barion Pixel Minden, amit tudod kell az aloe vera neveléséről – Coloré

Minden, amit tudod kell az aloe vera neveléséről

2021. 10. 04.

Eláruljuk, hogyan neveld és szaporítsd a növényt, hogy felhasználhasd a benne lévő értékes gélt, ami többek között napégésre, pattanások, szúnyogcsípések kezelésére is alkalmazható.

Az aloéról mostanra tudjuk, hogy számos jótékony hatása van, ezért a növény az egyik legjobb természetes házi praktikának számít.

Előnyei közül mindenképp említést érdemel gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalma, illetve erőteljes gyulladáscsökkentő hatása, ami a benne lévő fitokemikáliáinak köszönhető. Többek között utóbbi miatt olyan népszerű az aloé a haj- és bőrápoló készítményektől kezdve a kenőcsökön át az italokig.

Melyiket válaszd a sok közül?

A világon összesen több mint 500 aloe vera fajta létezik, közülük is az Arab-félszigeten őshonos Aloe barbadensis Miller a legelterjedtebb és egyben legnépszerűbb. A szakértők szerint ez a leghatásosabb a gyógyhatás szempontjából is, ráadásul a legtöbb kertészet kínálatában megtalálható, így viszonylag egyszerűen beszerezhető.

Aloe,vera,in,a,flowerpot,on,grey,table,and,grunge
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Grahame Hubbard, egy New York-i, kerttervezéssel foglalkozó cég vezetője azt tanácsolja, hogy válasszunk kövér, húsos levelű aloét. Ha ráncosnak vagy érintésre puhának tűnnek, akkor pedig hagyjuk, ahol van, mert ez arra utal, hogy rosszul gondozták.

Hogyan gondozzuk?

Az aloe vera számára nélkülözhetetlen a jó vízelvezetésű talaj, amitől csökken a gyökérrothadás és a tápanyaghiány kialakulásának esélye. A legjobb, ha egy lyukacsos aljú cserépbe tesszük, ami alá alátétet rakunk. Még jobb, ha terrakotta a cserép, mivel az porózus szerkezetű, így átengedi a nedvességet és szellőzni is tud.

A termőközeg szempontjából az a legjobb keverék, mint amit a kaktuszokhoz és pozsgásokhoz ajánlanak a kertészek. Ezek szemcsések és porózusak, így segítik a vízelvezetést, fokozzák a párolgást és az aloé számára szükséges száraz körülményeket biztosítanak.

Ha azt szeretnénk, hogy ez így is maradjon, két-három évente ki kell cserélni az aloé talaját. Az öntözésnél a lényeg a mértékletesség: ügyeljünk rá, hogy a talaj felső rétege átnedvesedjen, de soha ne hagyjuk tocsogni a vizet az alátétben.

Hova tegyük?

A növény legalább napi 6 óra napsütést igényel, így a lakásban is világos helyen érzi igazán jól magát. Bár elviseli a közvetlen napfényt is, de nincs szüksége rá. A nyári időszakban kiültethető akár a kertbe is, de figyeljünk rá, hogy elegendő fényt kapjon.

Aloe,vera,essential,oil,on,tropical,leaves,background
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Az a legjobb, ha hagyunk neki némi időt, hogy megszokja a kinti körülményeket: néhány hétig maradjon árnyékban, mielőtt naposabb részre kerülne.

Hogyan szaporítsuk?

Az egészséges növényekből idővel oldalhajtások, sarjak fejlődnek ki. Amint méretük eléri az anyanövény negyedét, megkezdhetjük szaporításukat. Először emeljük ki a növényt a cserépből, majd óvatosan válasszuk le róla a kiszemelt sarjat, és körülbelül 2 centis mélységben ültessük el egy kisebb cserépbe.

Hogyan nyerjük ki az aloe vera gélt?

A növény hosszú, enyhén ívelt formájú, tüskés szélű levelei tiszta aloe vera gélt tartalmaznak. Ennek kinyeréséhez vágjunk le egy levelet a növény aljáról egy éles ollóval vagy késsel, majd tegyük fejjel lefelé egy pohárba, és várjunk körülbelül 10 percig, amíg a sárga nedv kifolyik belőle. Ez a nedv keserű és bélrendszeri panaszokat okozhat, ezért egyszerűen öntsük ki.

Bowl,with,aloe,vera,on,wooden,tray
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Ezt követően egy tiszta éles késsel vágjuk le a húsos levél alját, tetejét és oldalait, majd egy vízszintes vágással nyissuk fel, pont ahogy azt egy hallal is tennénk. Ezután egy kanállal vagy tompa késsel óvatosan kaparjuk ki belőle a nyálkás gélt egy edénybe. Ha az állaga nem elég egyenletes, keverjük össze kézzel vagy botmixerrel.

Hogyan tároljuk és mire használjuk a gélt?

Az aloe vera gél két hétig is eláll a hűtőben egy légmentesen zárható tárolóedényben, de ha jégkockatartóba öntjük, majd műanyag zacskóba helyezzük (amit érdemes felcímkézni és dátummal ellátni), akár egy évig is eltartható.

Ha egy-két csepp teafaolajat is adunk hozzá, amely gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatású, akkor a jégkockákat a bőrbe dörzsölve bőrápolásra és sebkezelésre is használható.

A növényből kinyert gél gyulladáscsökkentő, bőrvédő, antibakteriális, vírusellenes, fertőtlenítő és sebgyógyító tulajdonságairól ismert. Az alábbiakban adunk pár tippet, hogy mire használhatjuk fel:

Pattanásokra: a gél kiválóan használható pattanások kezelésére – különösen érzékeny bőr esetén, sőt helyileg alkalmazva csökkenti a bőrpírt és irritációt is.
Kézfertőtlenítőként: ha egy félcsészényi aloe vera gélt adunk saját készítésű kézfertőtlenítőnkhöz, akkor az sokkal kíméletesebb lesz a bőrhöz.
Korpásodás ellen: az aloe vera gél hathatós segítséget nyújthat a szeborreás dermatitis kezelésében, ami a korpásodás kiváltó oka. Ha naponta kétszer felvisszük a bőrre, azzal akár 80 százalékos javulás is elérhető.
Hidratálóként: az aloe vera gél erős antioxidáns tápanyagokat tartalmaz, amelyek a bőrre kerülve felgyorsítják a kollagéntermelést.
Szúnyogcsípésre: antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt az aloégél csökkenti a szúnyogcsípések által okozott fájdalmat, duzzanatot és viszketést. A fagyasztott aloékockák azonnali enyhülést hoznak.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix