Barion Pixel Miért sír a könnyezőpálma? – Coloré

Miért sír a könnyezőpálma?

2022. 10. 11.

A könnyezőpálma az egyik legdivatosabb szobanövény manapság. Gondozása nem igényel kertészeti szaktudást, ám ha egy kicsit odafigyelünk rá, örömkönnyeket hullat hálája jeléül.

A könnyezőpálma azaz a Monstera deliciosa, a legtöbb irodaházban és háztartásban megtalálható zöld szobanövény. Csak kevesen tudják, hogy a kontyvirágfélék családjába tartozik és egyenesen Mexikóból érkezett hozzánk.

könnyezőpálma
A könnyezőpálma, a legtöbb irodaházban és háztartásban megtalálható zöld szobanövény. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mivel olyan anyagokat tartalmaz, amik irritálják a nyálkahártyát és a bőrt a mérgező szobanövények közé kell sorolnunk. Ezzel elsősorban a totyogó babás szülőknek, vagy a kisállatot kutyát, macskát tartó családoknak érdemes tisztában lenni, ugyanis mind az emberek mind az állatok számára borzalmas tüneteket okozhat.

Imádja a 18-20 fok közötti hőmérsékletet és a világos ám semmiképpen sem túl napos tereket. Viszont a magas páratartalom egyenesen a mennyországot jelenti neki. Azok, akik minden növényt túl akarnak öntözni a könnyezőpálmával kapcsolatban jó, ha megjegyzik, hogy elég csak minimálisan nedvesen tartani a földjét, viszont a nyári hónapokban mindenképpen kényeztessük egy kis tápoldattal is. A pára mellett a permetezésért is nagyon hálás lesz, hiszen ennek segítségével megtisztulnak a levelei és könnyebben lélegzik a növényünk. Erre azért is szükség lehet, mert a tartósan száraz levegőben sokkal hamarabb megtámadják a kártevő atkák, tetvek, amiket csak nagy nehézségek árán és hosszú hetek után lehet kiirtani a lakásból.

könnyezőpálma
Imádja a 18-20 fok közötti hőmérsékletet és a világos ám semmiképpen sem túl napos tereket. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A könnyezőpálma azért is egy nagyon hálás növény, mert a megfelelő gondozás mellett elképesztően gyorsan nő. Egymás után hozza leveleit, amik akár 60-80 cm átmérőre is megnőhetnek. A locsolás és a napfény kérdés után az átültetés is nagy dilemmát szokott okozni, ám szerencsére a könnyezőpálma ebből a szempontból is tökéletes választás, hiszen csak nagyon ritkán kell új cserépbe költöztetni. Amikor már azt hisszük, hogy szegény alig fér el és nyomorog, még akkor sincs okunk az aggodalomra. Ám azzal sokat segíthetünk neki, ha alapvetően egy nagyobb cserébe ültetjük. Így akár évekig is elvan.

Lakásban tartva csak nagyon ritkán virágzik, és termést sem hoz. Az őserdőben viszont gyakran előfordul, hogy torzsavirágba borul, majd két éven át érleli termését, ami leginkább a kukoricacsőre hasonlít, érdekessége pedig az, hogy ez az egyetlen olyan része, ami nem mérgező.

könnyezőpálma
Nagyon ritkán kell új cserépbe költöztetni. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

De mégis, miért könnyezik a könnyezőpálma?

A könnyezőpálmát körül lengő legenda szerint, a pálma csak akkor könnyezik, ha jól érzi magát az adott helyen. Ha megkapja az elegendő fényt, párát és azt a minimális vizet, amire szüksége van. Ilyenkor apró örömkönnycseppek jelennek meg a levelek végén. Ám a nagy növényszakértők szerint, csak akkor találkozunk ezzel a jelenséggel, ha szerencsétlen pálmánkat meglehetősen túlöntöztük. Abban az esetben, ha ez nem a veszély nem áll fenn, akkor legyünk magunkra nagyon büszkék, hiszen a kedvenc növényünket nem csak mi szeretjük nagyon, de ő is értékeli a törődést és a gondoskodást.

A levélfaként is emlegetett könnyezőpálma tehát nem hiába díszíti a hatalmas ablakú irodaházakat és a nappalikat. Nem csak praktikus és könnyen kezelhető növény, de tökéletes dekorációs elem is. Vidám zöld színe élettel tölti meg a lakás minden pontját.

Nyitókép: Shutterstock / Puzzlepix