Lehet ragyogó gyepem, kényes fű nélkül? Igen!

2021. 04. 26.

A katalógusba illő pázsit kialakítása és fenntartása nyűgös feladat: a túl sok víz kirohasztja, a túl kevés kiszárítja; a napon kiég, az árnyékban bemohásodik. A fűnyírással és a gyomlálással négykézláb eltöltött időről nem is beszélve. Felesleges vesződés, főleg, ha olyan strapabíró és impozáns talajtakarókkal pótolhatjuk, melyekkel csak annyi dolgunk lesz, hogy figyeljük, ahogy maguktól beborítják a kertünket.

Kúszó pázsitszulák (Dichondra repens)

A kis vesealakú levelekkel rendelkező zöld szőnyeget ugyanúgy vetőmag formájában vásárolhatjuk meg, mint a hagyományos fűmagot. A 3-5 cm magasra növő talajtakaró bírja a napot, az árnyékot, nem panaszkodik se a szárazságra, sem pedig az árnyékra – jöhet bármi, oldalhajtásaival boldogan bekebelezi a teljes talajfelszínt.

Kert Fu Gyep Talajtakaro Kuszo Pazsitszulak
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Vad kakukkfű (Thymus serpyllum „Magic carpet”)

Ez a szemérmes, háttérbe húzódó örökzöld évelő csendesen végzi a dolgát és növi be lassacskán kertünket legyökeresedő hajtásaival. Ám a nyár derekán puha párnái közül kirobbanó apró, lila virágaival megmutatja valódi szépségét.

Kert Fu Gyep Talajtakaro Vad Kakukkfu
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum)

A levendulára emlékeztető lándzsás, hamvas szürkészöld, molyhos levelekkel bíró növény igen csekély igényekkel rendelkezik. Viszont annál megkapóbb látványt nyújt egy teraszos kertben lefelé csüngő száraival és májusban nyíló fehér virágaival.

Kert Fu Gyep Talajtakaro Molyhos Madarhur
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix