Így vigyázzunk szúrós barátainkra, a sünökre!

Ősszel és télen nemcsak a madarak, hanem a sünök is több odafigyelést igényelnek, különösen akkor, hogy ha megbolygatjuk élőhelyüket. Mit tehetünk, hogy ne sérüljenek az avarban megbúvó kis állatok?

A sünök általában magányos lények, így egyedül róják éjszakai köreiket, élelem után kutatva. Kedvenceik közé tartoznak a bogarak, csigák és hernyófélék, de gyümölcsöket és zöldségeket sem vetik meg. Fogaik tűhegyesek, ezért ha úgy adódik, kisebb egereket és döghúst is fogyasztanak.

Hedgehog,(scientific,name:,erinaceus,europaeus),wild,,native,,european,hedgehog,in
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Éjjeli túráik alkalmával akár négy kilométeres távot is megtehetnek, amit ősszel egy hosszúra nyújtott alvással pihennek ki. Ilyenkor testhőmérsékletük alkalmazkodik az időjáráshoz, és még 7-8 fokon is képes működni, ám alacsonyabb hőmérsékletnél a szerveztük az elraktározott cukrot használja fel a hőtermelésre.

Ebben az állapotban leginkább az avarban szeretnek megbújni, amit mi, emberek sokszor eltakarítanánk, így nagyon kell ügyelni, hogy nehogy felzavarjuk a szendergő sünöket, vagy ami még rosszabb: ártsunk nekik.

Ha egy avarhalomtól szeretnénk megszabadulni, semmiképpen ne gyújtsuk fel, és ne is alulról kezdjük el megemelni, hanem fentről haladva, így, ha egy sün bújik meg közte, észrevesszük, mielőtt kárt okoznánk benne.

Tovább olvasnál arról, hogy hogyan vigyázhatsz a tüskéshátúakra? Akkor kattints a Picup.hu cikkére!

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Peter Dinklage nem titkolta véleményét az új Disney produkcióval kapcsolatban