Ha zavar az avar

2021. 09. 26.

A kerted rendezettségét szereted látni? Akkor az ősz ellát feladattal, mert a lehulló leveleket össze kell gyűjteni. Mit teszel az avarral?

Bája van az őszi természetnek. Sőt, lehetőségeket is kínál. A kellemes kirándulóidőn túl számos dekorációs elemet is kínálhat az ilyenkor színesbe öltöző környezetünk. Ha boldog kerttulajdonosok vagyunk, a boldogságot kissé lefokozhatja a folyamatos munkát szolgáltató avar. Kétségtelenül színesíti a tájat, de a kertünkben nem biztos, hogy látni szeretnénk, ezért rendszerint összegyűjtjük (vagy nem).

Ahol kötelező az avar takarítása

A telken belüli járdákról, valamint a ház előtt, mások által is használt felületekről szükséges összegyűjteni a lehullott levelet. Az eső, a nyirkos idő, a reggeli pára olyan csúszóssá teszi az avart, hogy balesetveszélyessé válhat.

Az ereszek az eső akadálytalan elvezetését szolgálják, de a fákról lehulló levelek azt eltömíthetik, így a falak, a tető ázását idézhetik elő. Ennek megelőzése érdekében ugyancsak minden ősszel ajánlott művelet kitisztítani a csatornát.

Ha szeretnénk a szép, zöld gyepet a jövőben is élvezni, akkor az arra lehulló leveleket is gondosan összegyűjtjük. A lepelként takaró avart jó védőréteg is lehetne, csakhogy alatta gombák, mohák fejlődnek és még oxigénhiányossá teszik a gyepet. Következő tavasszal sárga foltokkal tarkított felület fogadna. Ha madárbarát kertet szeretnénk télire, akkor egyáltalán nem gond, ha nem törekszünk a 100%-os lombtakarításra. Ezzel annak lehetőségét biztosítjuk, hogy a kertbe látogató madarak a levelek alatt kutathassanak a kártevők után. 

Ha zavar az avar
Kép forrása: Pexels

Mihez kezdjünk az avarral?

Furcsán hangzik, de bizony a legtermészetesebb módja az avar kezelésének az, ha semmit sem teszünk, hiszen a természetben sem gereblyézi össze senki a leveleket. Az igényes kertet gondozók számára azonban ez szóba sem jöhet.

A nagyobb kert lehetőséget tartogat arra, hogy a kert különböző pontjaiból összetakarított leveleket kupacokban elhelyezzük olyan területen, amely nem feltűnő. Nemcsak a munkával lehet spórolni, de a kertünkbe látogató, téli álmot alvó sünök is felfedezzék szálláshelyükként. Az így képződött levélhalmokat jövő tavasszal beleforgathatjuk a megművelendő földterületekbe.

Ha zavar az avar
Kép forrása: Pixabay

A háztartásunkban keletkező természetes hulladékot komposztálhatjuk is. Ebbe ugyanúgy beletartozhat az avar is. Bármelyik fa levele komposztálható, a különbség csak annak idejében rejlik. Még a diófa levele is jól hasznosítható (a közhiedelemmel ellentétben) akkor, ha megvárjuk, hogy növekedésgátló hatását elveszítse. A dió esetében ez 9 hónapot jelent.

Az avar úgy viselkedhet, mint a paplan. Kihasználhatjuk ezt a képességét is úgy, hogy összegyűjtve és mulcshoz keverve az ágyásokat lefedjük azzal. A természetes „paplan” megóvja a felső talajréteg hasznos lakóit a fagytól.

Borítókép forrása: Pixabay