Törpesünt szeretnél otthonra? Ezekre érdemes odafigyelned

A házisün jó választás lehet, ha nincs rengeteg időnk egy kisállatra, de azért szeretnénk egy apró társat.

Forrás: Unsplash

Hazánkban bő tíz éve kapható hobbiállatként az afrikai fehérhasú törpesün, mely kisebb és szelídebb, mint vadon élő társa, a keleti sün akivel a kertekben szoktunk találkozni – és akit TILOS háziállatként tartani.

Aranyosak, mókásak, és kis helyen is elférnek – egyszóval könnyű beléjük szeretni, de mégsem való mindenkinek. Mire kell odafigyelned, ha úgy döntesz, hogy törpesünt szeretnél otthonra?

A süni jellemzői

Éjszakai életmódot folytat, mint a keleti sün, nappal általában búvóhelyén pihen. Sötétedéskor fog ébredezni, ez nyáron későbbi, télen pedig korábbi időpontra esik.

Félénk, érzékeny a zajokra, ha megijed, akkor összegömbölyödik, puffog és tüskéit az égnek mereszti. Folyamatos foglalkozás után azonban hamar megbarátkozhat az emberrel, lesimítja tüskéit (melyek sokkal kevésbé szúrósak, mint a vad sünöké) és kézbe is mászik – persze a személyiségüktől is függ, hogy mennyire barátságosak. Mindent összevetve persze nem olyan puhák és dögönyöznivalóak, mint egy nyúl vagy egy kutya, ezért kisgyerekeknek nem ajánlott.

Nincs szaga, és hangoskodni sem szokott, és nagyjából 3-6 évig él.

Azt se felejtsük el, hogy ha állatorvoshoz kell vinni valami miatt, akkor nem mindegyik rendelő fogadja, ezért érdemes utánanézni, hogy van-e a közelünkben olyan, aki biztosan tud segíteni.

Mit eszik?

Nem rágcsálóról, hanem mindenevő kisállatról van szó, akinek a száraztáp mellé gilisztákat, lisztkukacokat, rovarokat is kell neki adni, és azokat megfelelően tárolni is kell. Ha ez nehezedre esne, akkor azt javasoljuk, ne őt válaszd otthonra.

Forrás: Unsplash

Hol tartsam?

Legjobb otthon neki egy tágas, legalább fél négyzetméteres nyúlketrec vagy terrárium, melynek nem rácsos az alja. El kell, hogy férjen benne az itató- és etetőtál, a futókerék, és legyen helye mászkálni is. Ezenkívül érje elég fény, és tudjon jól szellőzni.

Fontos átgondolni, hogy van-e hely a lakásban arra, hogy kiengedhessük szabadon egy kis szaladgálásra.

Kell-e neki a társaság?

Nem igényel más sünit maga mellé, jól elvan egyedül is, viszont fontos, hogy eleget mozoghasson és játszhasson. Ahogy már írtuk, éjszakai állat, ezért nem fog napközben unatkozni akkor sem, ha te épp dolgozni vagy. Viszont ebből következik, hogy éjszaka bizony zajonghat, kaparászhat, átrendezheti a ketrecét, ezért ezzel is számolni kell.

Az esti órákban tudsz (és kell is) vele foglalkozni. Nappal is fel lehet kelteni, de ezt természete miatt nem igazán illik, mert nem fog örülni neki.

Mennyibe kerül?

Széles skálán mozog a süni ára, tenyésztőtől és fajtától is függ, hogy mennyibe kerül, emellett természetesen be kell szerezni az almot, a táplálékot, a ketrecet, a játékokat, vitaminokat és egyéb kiegészítőket is. Mindent összevetve nem a legolcsóbb háziállatról van szó.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A sport a mindened? Még betegen is? Kiderül, hogy lehet-e!