Hasznos a csirke a kertben? 5 előnyét mutatjuk be

2022. 08. 31.

Bizonyára sokaknak megvan az a gyerekkori élmény, amikor érdeklődve nézte, hogyan kapirgál a csirke a kertben. Nyilvánvalóan őseink nem csupán kedvtelésből tarották őket, hanem húsáért és tojásáért is, de vajon volt belőlük haszna a kertnek?

A csirke a kertben sokak számára nem szokatlan látvány, ám mára jelentősen csökkent azoknak a háztartásoknak a száma, ahol madarak kapirgálnak. Mindennek ellenére nemcsak önmaguk miatt hasznos jószágok, hanem azért is, amit a kerttel tesznek!

Rovarirtás természetesen

A csirke a kertben nemcsak látványra kellemes, hanem számtalan haszna is van. Egyik ezek közül a rovarpopuláció ritkítása. Legyen szó bármilyen rovarról, a csirke örömmel elfogyasztja, és sok esetben játéknak fogja fel a vadászatot. Rendkívül gyakori, hogy amíg csak érik, addig próbálkoznak a legyek vagy darazsak elfogyasztásával, de a kapirgálásnak köszönhetően a földből is kiforgatják az ott megbúvó lárvákat, amik kifejlett korukban hatalmas pusztítást végeznének kertünkben. Ezzel nemcsak a felesleges idegeskedést spórolják meg nekünk kerti barátaink, hanem a rovarirtók használatától is megkímélnek minket és kertünket egyaránt.

Komposztálás helyett

A komposztálás rendkívül jó dolog, ám tény, hogy külön helyet foglal a kertben, és nem is feltétlenül szép látvány, hacsak nem sikerült kialakítanunk számára egy eldugott sarkot, ami megfelel a komposztálás követelményeinek. Ha nincs komposztálónk, a csirke, és vele együtt bármely más baromfi kiválóan eltakarítja az ételmaradékokat, legyen szó zöldségek héjáról, megmaradt dinnyéről vagy akár kicsit megbarnult, számunkra már kevésbé vonzó almáról.

A csirke a kertben kiváló, ha nem akarunk komposztálással vesződni
A csirke a kertben kiváló, ha nem akarunk komposztálással vesződni / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Csirke a kertben egyenlő: tisztaság

Ugyan termő időszakban nagy bajt szabadítunk magunkra, ha szabadon kiengedjük a csirkéket, de ahogy jön az ősz, és leszüreteltük a termést, kiváló segítőink lehetnek a kert kitakarításában. Örömmel megeszik az itt-ott megjelenő gazokat és az esetleges földre pottyant és szétesett zöldségeket és gyümölcsöket. Ha éppen mi gazoljuk a kertet, akkor sincs szükség rá, hogy elvitessük, ugyanis a legtöbb gazfélét imádják, és még a csalán sem csípi a nyelvüket! Ha néha kiengedjük őket pár órára vagy akár egy egész napra, maguk gondoskodnak a táplálékszerzésről, így spórolhatunk a kukoricával, és az így kapott szabadság az ő kedvüknek is jót tesz.

Melléktermék

A csirketrágya párját ritkítja, úgyhogy még az is felhasználható, amit kitakarítunk alóluk! Akár komposztba is forgathatjuk, de a virágföldhöz keverve is kiválóan hasznosítható. Fontos azonban, hogy adjunk neki időt, mielőtt felhasználjuk, mert ha még melegében hasznosítjuk, inkább megöli a növényeinket, mint hasznára lenne.

A csirketrágya kiváló komposzt-alapanyag
A csirketrágya kiváló komposzt-alapanyag / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Tojnak ránk!

A csirke tojását is kiválóan hasznosíthatjuk a kertben. Ha nekünk esetleg sok, a csirkék is szívesen megeszik, de ha mi fogyasztjuk el, akkor is hátramarad a héja, ami összetörve elűzi a csigákat, de porrá őrölve kitűnő kalciumforrás növényeink számára. Ugyanezzel a módszerrel akár a komposzthoz is szórhatjuk, hiszen még jobb minőségű földet állíthatunk elő általa.

Félsz, hogy a macska bántaná a csirkéidet?

Ha megvan a vágy a csirketartásra, sok esetben a macska vagy épp a róka tesz róla, hogy ne merjünk belevágni. Ilyen esetben sem kell kétségbeesnünk, ugyanis többfajta védelem is van, amit madarainknak nyújthatunk, s ezt ők nemcsak kerti munkával, hanem boldog kotkodálással fogják meghálálni. Egy korábbi cikkünkben összeszedtük, hogy mi mindent lehet tenni a kertben ólálkodó macskák ellen.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix