Sipirc! 4 tipp, hogyan tarthatod távol a macskákat a kertedtől (x)

2022. 08. 10.

A macskák roppant aranyos és titokzatos élőlények – ez azonban egyetlen kerttulajdonost sem érdekel, amikor az állat épp a virágágyást szedi szét, odapiszkít a lábtörlőre vagy összekaristolja a kinti bútorokat.

Miután a cicákat nem szokás megkötni és parancsolni sem nagyon lehet nekik, mindenkinek a maga kezébe kell vennie kertjének sorsát: mutatjuk a macskák távoltartásának lehetséges (és egészségükre veszélytelen) megoldásait.

Sipirc Anrodiszlec Colore.hu macska
Forrás: 123rf.com

Taszító szagok

A macskák szerencsére elég finnyásak tudnak lenni, így több kellemetlen szagot árasztó dolgot is kipróbálhatunk ellenük. Egyesek a borsra, míg mások a büdöskére esküsznek, de gyakran próbálkoznak a kerttulajok például kígyóuborkával, citrusokkal, ecettel, fokhagymagerezdekkel, fahéjjal és még vérliszt alapú műtrágyával is. Érdemes kipróbálni mindent – lehet ugyanis, hogy a szomszéd macskája épp ezen szagok valamelyikét ki nem állhatja.

Tüskés növényzet

Csakúgy ahogy az emberek, úgy a macskák sem szeretnek rózsaágakon mászkálni. A kert határaira szedret, málnál vagy más tüskés növényt telepítünk, és egy-két szúrós ágat is elhelyezhetünk a többi növény közé. A cicák jóval körültekintőbbek annál, mintsem belelépjenek, és valószínűleg inkább elkerülik a környéket. Ha kisgyermek is szokott játszani a kertben, alternatív megoldásként a sziklakerti kavicsok, a fenyőkéreg és a mulcs is jó választása lehet, miután a macskák nem szívesen lépnek ezekre sem párnás mancsaikkal.

Drótháló

Egy további remek módja a macskák távoltartásának a dróthálóból készített kerítés. Építsünk fel egy kisebb ketrecet a veteményes vagy a virágok köré – a legfontosabb, hogy az állat ne tudjon úgy mögé nyúlni, hogy kárt okozhasson tulajdonunkban. Tipp: az ANRO webáruház virtuális polcain a csirkehálóktól kezdve a dekoratív kerítéshálókon át a galvanizált fémhálókig elérhetők dróthálók kedvező áron, időtálló minőségben.

Mozgásérzékelős vízpermetező

Miután a macskák döntő többsége finoman szólva sem rajong a vízért, egy mozgásérzékelős locsolóval akár nagyobb területet is megvédhetünk a kertben a hívatlan cirmosoktól. Azonban télen vagy hideg időben ne használjuk, mert az állat könnyedén megfázhat. A módszer egy másik alternatívája a tornácra készített, teljesen feltöltött vízipisztoly – csak pár spriccelés a macska mellé, és rögtön szedi is a sátorfáját.