Barion Pixel Februári vetés – Mi az, amit már most elkezdhetünk nevelni? – Coloré

Februári vetés – Mi az, amit már most elkezdhetünk nevelni?

2023. 02. 15.

Korainak tűnik, de nem ördögtől való a februári vetés!

A februári vetés bár sokak számára korainak tűnhet, vannak olyan növények – zöldségek és virágok egyaránt – amelyeknek több időre van szüksége az éréshez, vagy éppen a hűvöset tolerálják jobban.

Februári vetés – Mit, s hogyan?

Számtalan februári teendő van a kertben a metszéstől kezdve a gereblyézésen át a permetezésig, de nem szabad elfeledkezünk arról, hogy vannak magok, amiket már ekkor el lehet ültetni!

Februárban már bátran nekiállhatunk akár a palántázásnak is, de nem érdemes mindenbe belekezdeni, mert vannak olyan növények, amik rendkívül gyorsan nőnek. Az ebben a hónapban elültetett paradicsommag bőven megnő, mire kiültetésre kerül a sor, ahogy az uborka sem fogja győzni kivárni a kiültetést, ha már most elvetjük.

Virágok

Több olyan tavaszi és nyári virág van, amit általában palánta formájában vásárolunk meg, de nem lehetetlen az sem, hogy magról ültessük el őket. Többségük azonban nehezen viseli a hideget, így a lakásban, vagy fűthető üvegházban érdemes megtenni az első lépéseket.

 • A pillangóvirág kiválóan áttelel, és tavasszal találkozhatunk az ősszel kint hagyott növény hajtásaival, de ha magról vetjük, sokat segíthetünk neki, ha ültetés után egy napos ablakban tartjuk, majd a következő telet már hagyhatjuk, hogy kint vészelje át.
 • A csodás, kisvirágú lobélia magjait is elvethetjük melegházban vagy a lakásban, hogy nyárra szép, tömött virágládáink legyenek.
A pillangóvirág akár a telet is átvészelheti kertünkben!
A pillangóvirág akár a telet is átvészelheti kertünkben! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix
 • A liliom ültetését is megejthetjük februárban, hiszen bőven van ideje, hogy nyáron szép virágokat hozzon. Csupán arra ügyeljünk, hogy 15-20 centiméteres mélységben helyezzük el a hagymákat, ezzel megelőzve, hogy egy esetleges fagy megcsípje őket.
 • A tátika magja is jól bírja a hideget, így ha ősszel kint hagytuk, jó eséllyel újra viszontláthatjuk tavasszal, de ha újonnan ültetnénk, a lakás melegében tegyük!
 • A dália bár jól bírja a hűvöset, a hideget nem, de egy világosabb garázsban vagy más, fűtetlen, lakáson belüli helyiségben nagyon jól érzi magát, és fejlődve várja a tavaszi kiültetést.
 • Ugyan muskátliból bőven van választék, ha kísérleteznénk, ezt is ültethetjük magról, viszont februárban mindenképpen tegyük meg, hiszen idő kell neki, hogy kifejlődhessen. A muskátli híresen jól bírja a hideget, de ahhoz, hogy a mag megvesse magát, a szobahőmérséklet a legideálisabb számára.

Zöldségek

Sok esetben nem bírja jól a hűvöset egy-egy zöldség, viszont több időre van szüksége a fejlődésre, mint társainak, így inkább ezért javasolt a februári vetésük.

 • A paprika magjai rendkívül lassan fejlődnek, így érdemes már ebben a hónapban elvetni őket. Ha segíteni akarjuk munkájukat, készítsünk számukra egy mini üvegházat egy átlátszó dobozban, tegyük a magokat két darab konyhai papírtörlő közé, és napi egyszer-kétszer enyhén spricceljük le őket vízzel. Ha nedvesen – de nem vizesen! – tartjuk őket, nagyjából két hét után elkezdenek megjelenni a kis csírák, amiket elültetve már látványosabb lesz a paprikák fejlődése. Fontos azonban, hogy a paprika nem tűri a hűvöset sem, úgyhogy csak akkor ültessük ki, ha a hőmérséklet éjszaka sem megy 12 fok alá!
A februári vetés egyik legfontosabb eleme a paprika, ami különösen sokig fejlődik
A februári vetés egyik legfontosabb eleme a paprika, ami különösen sokig fejlődik / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix
 • A brokkoli, a lilakáposzta és egyéb káposztafélék jól tűrik a hideget, így akár szabadföldbe is elvethetjük őket, csak ügyeljünk rá, hogy fóliával védjük az első fagyoktól!
 • Az olyan hagymaféléket, mint a vöröshagyma, lilahagyma, póréhagyma vagy mogyoróhagyma is elvethetjük, annál is inkább, mert a fejlődő hagyma aromája távol tartja a földben élő rovarokat és csigákat.
 • A fokhagymákat bátran dugdossuk le a földbe fóliasátor nélkül, és a virágok köré is tehetünk, hogy a csigák kevésbé csócsálják meg szeretett növényeinket.
 • Ugyanezt megtehetjük a zellerrel is, mert ez a különösen lassú növekedésű zöldségfélék közé tartozik. A föld alatt fejlődő növényekről általánosságban elmondható, hogy jobban bírják a hűvöset, így fólia alatt a répát és a céklát is bátran elvethetjük.
 • A krumplik kiültetése még korai, de bátran félretehetünk párat a kamrapolcon, hogy megkezdhessék a csírását a majdani kiültetés előtt.
 • Ahhoz, hogy tavaszra finom retkünk legyen, már most el kell ültetnünk! Ha van hely, a melegházba is tehetjük, de csupán fólia alatt is kiválóan fejlődik.
 • Amennyiben lóbabot termesztenénk, jól gondoljuk meg, hova ültetjük, hiszen hatalmasra nő, de szerencsére nincs szüksége fóliára, így bátran elültethetjük a februári vetés alkalmával.

Mielőtt azonban döntünk, mindenképpen nézzük meg, hogy milyen a várható időjárás, és ha nagyobb fagyokat jósolnak, még várjunk az ültetéssel! Természetesen az időjárás nem mindig kiszámítható, de ha a magok már gyökeret vertek, jóval nehezebben kezdi ki őket egy-egy fagy.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix