Barion Pixel Esővízgyűjtés okosan: csináld úgy, mint a profik! – Coloré

Esővízgyűjtés okosan: csináld úgy, mint a profik!

2022. 07. 23.

Az esővízgyűjtés a legtöbb kertész szívügye: amellett, hogy sokkal gazdaságosabb ezzel locsolni, több előnye is van, ám nem mindegy, hogy hogyan gyűjtjük és használjuk fel!

Az esővíz évezredekig az első számú locsolási mód volt, azonban a kutak majd a csapvíz megjelenésével az esővíz némiképp háttérbe szorult. Manapság, amikor a vizet rendkívüli módon meg kell becsülnünk, és ajánlott spórolni, különösen fontos, hogy átgondoljuk az esővíz hasznosítását!

Ezért jó az esővízgyűjtés

Kertünket mindenképpen éri eső, így nem az a kérdés, hogy jut-e esővíz a növényekre, hanem az, hogy mi tudatosan teszünk-e róla, hogy még többet kapjanak belőle. Ha kutunk van, a víz minősége függ attól, hogy milyen talajból jön tör felszínre. Szobanövényeinket jellemzően csapvízzel locsoljuk, ám jellemzően a kertünk is ebből kap. Ugyan ez a víz ivásra alkalmas, a tisztítás során számos olyan anyag kerül bele, ami nem feltétlenül jó a növényeinknek, így meggondolandó, hogy mi a legjobb megoldás.

Sajnálatos módon az esővízben is vannak olyan összetevők, amik miatt nem ideálisak a növényeknek. Ugyan nem vegyszerezett, mégis belekerülhetnek a levegő szennyeződései. Mindennek ellenére nem nyúlhatunk mellé, ha ezzel locsoljuk kinti növényeinket, ugyanis ha akarjuk, ha nem, néhanap a természet is gondoskodik vízellátásukról.

Hogyan gyűjtsük az esővizet?

Az esővízgyűjtéshez a legegyszerűbb módszer a hordó használata: egy átlagos hordóban nagyjából ötven liter esővizet gyűjthetünk össze. A jellemzően műanyagból készült hordót olyan helyre tegyük, ahol az ereszcsatornából könnyedén belefolyik a víz.

Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja, ha hordót teszünk az eresz alá
Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja, ha hordót teszünk az eresz alá / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha egy mód van rá, ne tartsuk benne hetekig a vizet, mert meglehetősen könnyen algásodik, és a szúnyoglárvák is hamar megtalálják. A kis lárvák a víz tetején gyülekeznek, így egy használaton kívüli sűrű szövésű szűrő használatával kiemelhetjük a lárvákat, amik a szabadlevegőn elpusztulnak.

Ha ilyen kis lényeket látunk a vízen, érdemes szűrővel eltávolítani őket
Ha ilyen kis lényeket látunk a vízen, érdemes szűrővel eltávolítani őket / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Hogyan használjuk?

Ha már a hordóban van a víz, nem magától értetődő, hogy hogyan jussunk hozzá. Egy nagyobb poharat belemerítve kannába merhetjük a vizet, de ha a kanna belefér a hordóba, egyből tehetjük bele, hogy megtöltse magát.

A legjobb, ha olyan esővízgyűjtő tartályt veszünk, aminek kialakítása lehetővé teszi, hogy slagot kössünk rá, így a legkönnyebb eljuttatni a vizet a megfelelő helyre. Önmagában a slag sajnálatos módon nem elég, ugyanis a megfelelő víznyomáshoz szivattyúra is szükségünk lesz.

Egy slag és egy szivattyús segítségével el is felejtkezhetünk arról, hogy hordóból locsolunk
Egy slag és egy szivattyús segítségével el is felejtkezhetünk arról, hogy hordóból locsolunk / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Akinek kevés helye van a kertben, a föld alá is teheti a tartályokat. Ez a rejtett rendszer gyűjti és tárolja is az esővizet, azonban ha kész kertünk van, érdemes meggondolni, belevágjunk-e, ugyanis fel kell hozzá túrni a területet. Ugyan jelentősen drágább, mint a hordós vagy a tartályos rendszer, hosszabb távon megéri a befektetést, ugyanis rendkívül sok víz fér bele, és helyet sem foglal a kertben.

Akár a föld alatti tartály is megoldást jelenthet - ám akkor javasolt, ha kertfelújítást tervezünk
Egy slag és egy szivattyús segítségével el is felejtkezhetünk arról, hogy hordóból locsolunk / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A választott tartály vagy hordó mérete sok mindentől függ – írja a KRQ. Ha csapadékos tájegységen élünk, nem kell attól tartanunk, hogy egy nagyobb tartály nem telik meg, de ha mellette kertünk kicsi, nem érdemes hatalmas tartályba beruháznunk. Gondoljuk meg a saját és kertünk igényeit is, de vegyük figyelembe a tető nagyságát is, ugyanis egy 40 négyzetméteres tetőről akár 600-700 liter víz is lezúdulhat egy esősebb időszakban.

Ugyan az esővíz gyűjtése körülményesnek tűnhet, manapság ezzel segíthetünk a legtöbbet a Földnek, és ezzel pénztárcánkat is kímélhetjük.

Virágos ablakpárkányt szeretnél?

A locsolás elengedhetetlen, ha szépen nyíló virágokat szeretnénk kertünkben. Akár cserépben, akár a kertben vagy a balkonládában tartjuk őket, rendszeres öntözésüket nem úszhatjuk meg. Ha szép, virágokkal teli balkonláda az álmod, olvasd el cikkünket, amiben végigvettük, hogy mit kell tenned hozzá!