Barion Pixel Komposztálható vagy csak biológiailag lebomló? Íme a válasz! – Coloré

Komposztálható vagy csak biológiailag lebomló? Íme a válasz!

2021. 07. 08.

Egyre többen figyelnek oda, hogy tegyenek a környezetvédelemért és biológiailag lebomló vagy komposztálhatú csomagoló anyagokat, eldobható tárgyakat válasszanak. De vajon tényleg jót teszünk ezzel a bolygónak?

A komposztgödör ott volt a házak udvarában, benne pedig ételmaradék, zöldséghéj, romlott befőtt, tojáshéj, egér tetem az egérfogóval, kávézacc. Tehát olyan dolgok, melyek lebomlanak és újrahasznosulnak, vagyis összetevőik tápanyagként ismét hasznosulnak a körforgásban.

Komposzt Kert
Forrás: unsplash.com

Komposzt manapság is készíthető, fenntartható, ha van az embernek egy kis kertje. Egyre többször látható bizonyos tárgyakon vagy csomagolásokon, hogy komposztálható anyagból készülnek. Ilyen például a kukoricakeményítőből készült szemeteszsák, kutyapiszok zacskó vagy az „ehető tányérok”. Ezek alapanyaga tényleg környezetbarát és képes lebomolva a talaj tápanyagtartalmát növelni, azt azonban jó tudni, hogy ehhez előkezelésre is szükségük lenne, ami otthoni körülmények között nem valósul meg. Ha nem kapnak előkezelést, akkor lebomlanak ugyan, de jóval hosszabb idő alatt. Ennek ellenére persze még mindig ezerszer jobb és környezettudatosabb választás, mint a hagyományos műanyagok.

A biológiailag lebomló minden olyan anyag, amely szén-dioxidra és vízre esik szét – csomagolások és tárgyak szintén lebomlanak természetes körülmények között, és építőanyagaikra bomolva nem terhelik a környezetet, ám ezekből gyakran nem nyer tápanyagot a természet. Sőt, mi több egy emberöltő is lehet a ciklusuk. Bármennyire is megtévesztőek ezek a termékek, még így is érdemes ezeket választani a hagyományos műanyag poharakkal, szívószálakkal vagy zacskókkal szemben, hiszen a bolygó életében így is változást érhetünk el velük. És ne feledkezzünk meg az újrahasznosított dolgokról sem, amelyek szintén könnyítenek a környezeten.

Forrás: gardeners.com