Barion Pixel Megvédenéd az óceánokat? Akkor ne csak a szívószálat hanyagold! – Coloré

Megvédenéd az óceánokat? Akkor ne csak a szívószálat hanyagold!

2021. 06. 08.

Az Óceánok Világnapján extrán fontos kiemelni, hogy miért figyelj oda jobban a tudatos anyagfelhasználásra.

Valószínűleg neked sem ismeretlen információ, hogy a vizekbe kerülő rengeteg műanyag és mikroműanyag a világ legégetőbb problémái közé tartozik. Egyre többen küzdenek ellene tudatosan, és használnak teljesen, könnyen lebomló anyagokat, illetve mellőzik a műanyag termékek használatát. Szerte a világon egyre több vendéglátóhely és más cég hirdet műanyagmentességet, illetve vesznek részt olyan kampányokban, hogy minél kevesebb – lehetőleg semennyi – műanyagot használjanak, ezzel védve a környezetet, az óceánokat, valamint azok állat- és növényvilágát.

óceán
Kép forrása: Pexels

Ha a zacskókat már te is vászonra cserélted, nem használsz szívószálat, és kulacsban hordod magaddal a vizedet, ahelyett, hogy műanyag flakonokból innál, amiket aztán a kukába dobsz, már hatalmas lépést tettél a környezetért. Sőt, ha olyan cégeket támogatsz vásárlásaiddal, amelyek szintén tudatosak, ezzel is hozzájárulhatsz a fenntarthatóbb jövőhöz. Amellett, hogy ezekre odafigyelsz, még néhány dologban érdemes változtatnod, ami számodra apróság, de a környezet számára annál jelentősebb.

Használj szilárd sampont és tusfürdőt!

Tökéletes helyettesítője a szilárd sampon vagy tusfürdő a dobozosnak, ugyanis a szilárd samponok például 3 darab 250ml-es flakonnak felelnek meg és akár 60-80 hajmosásra is elegendőek. Ugyanez érvényes a tusfürdők esetében. Így egy szilárd, csomagolásmentes termék vásárlásakor 3 tubust spóroltál meg az óceánoknak.

Az egyik ismert cég például az elmúlt 14 évben 47 millió szilárd sampont adott el. Ez azt jelenti, hogy 141 millió műanyagflakon gyártását sikerült elkerülni. Ezáltal 3400 tonna műanyagtól mentették meg a bolygót, ami a nagy csendes-óceáni szemétsziget felszínének 4%-ával egyenlő. Azért ez nem semmi!

Vásárolj műanyagmentes üzletben!

Hollandiában már egyre több csomagolásmentes üzlet létezik, és Magyarországon is nő ezeknek a száma. Azért pont Hollandia került említésre, mert ott már alternatív csomagolási eszközök közül is válogathatnak a felhasználó. Hazánkban egyelőre saját magunk által vitt vászontáskában vagy papírszatyorban vihetjük haza a termékeket. Mindenképp sokkal jobb megoldás, mint bármilyen csomagolt termék, otthon ugyanolyan egyszerű a zacskó nélküli élelmiszereket dobozokban, zsákokban vagy hűtő polcon elrendezni, semmilyen bonyodalmat vagy extra munkát nem okoz, kizárólag arra kell odafigyelned, hogy tárolóeszközökkel és szatyrokkal érkezz az üzletekbe.

Nem mindegy a naptej sem!

Ahhoz, hogy az óceánokat, tengereket védhesd, az élővilágukra nagyon oda kell figyelni. Ha nyaralni mész, fontos a bőröd számára a fényvédő, de nem mindegy, hogy milyen. Igyekezz olyat választani, amelyikre rá van írva, hogy nem ártalmas a tengeri élővilágra, például a korallokra, mert amellett, hogy a műanyagra odafigyelsz, arra is érdemes gondolnod, hogy mennyi krém és más fajta mesterséges, szennyező anyag jut a vizekbe, például a strandolók bőréről. Sose menj egyből a vízbe, mikor bekened magad a fényvédő termékekkel; legjobb, ha alaposan átolvasod, melyik fajtában milyen anyag van, és inkább olyat választasz, ami nem tudja károsítani a vízi állatokat illetve növényeket. Apró részletnek tűnhet, de ha mindenki odafigyel ezekre is a következő években, menthetőek lesznek az óceánok!

Borítókép forrása: Pexels