Barion Pixel 11 helytakarékos ötlet, ha úgy érzed, kicsi az otthonod – Coloré

11 helytakarékos ötlet, ha úgy érzed, kicsi az otthonod

2023. 03. 11.

Apró szobák, garzonlakás, a kis terek gyakran tűnnek zsúfoltnak és kaotikusnak, pedig nem kellene így lennie. Nem kell feladnod a stílust csak azért, mert kisebb a lakásod. Mutatunk néhány helytakarékos megoldást.

A kisebb otthonokban sokkal kreatívabban kell használni a tereket, de a pratikus megoldások igazából mindenütt jól jönnek. A jól átgondolt terekben könnyebben tarthatsz rendet, sőt, több hely illúzióját is keltheted.

1. Helytakarékos akarsz lenni? Mondj búcsút az extra cuccoknak

Sokan érezzük úgy, hogy meg akarunk tartani minden bútort, dekorációt, ruhát és tárgyat, ami valaha is a birtokunkba került. Nem tehetünk róla, ilyen szentimentálisak vagyunk! Ez természetesen szűkös helyekhez, és rengeteg felesleges holmihoz vezet. Nehéz döntés, de a legjobb dolog, amit tehetsz, ha eladod vagy elajándékozod azokat a dolgokat, amelyeket nem használsz, hogy valaki más élvezhesse őket.

2. Szervezd át a teret

Ha már a legszükségesebbekre szűkítetted a holmijai listáját, ideje otthont találni nekik. Lehet, hogy fájdalmasan hosszú folyamatnak tűnik, de minden egyes fiókot vagy szekrényt át kell nézned, és a maradó tárgyaknak végleges, jó helyet kell találnod.

3. Terjeszkedj függőlegesen

Nyugodtan pakolhatsz a plafonig. Keress olyan polcokat, szekrényeket, amik inkább felfelé terjeszkednek, és nem szélesek. Ezzel a trükkel nagyobbnak fog tűnni a tér, igaz, néha lehet, hogy székre kell majd állnod, hogy elérj egy-két dolgot.

Cozy,room,interior,with,stylish,furniture,,decor,and,modern,tv
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

4. Szerelj fel fali lámpákat

Állólámpák vagy asztali lámpák helyett fali lámpákat szerelj fel. Így nemcsak helyet takarítasz meg, hanem sokkal kifinomultabbá, stílusosabb teszed a szobákat is. Ahol pedig eddig lámpák álltak, most valami más tárolására is alkalmas helyhez jutsz.

5. Használd ki a helyet a szekrényekben

Ha már most is magas a szekrényed, de túl sok hely van az egyes polcok között, szereltess be extra polcokat, és használd ki jobban a tárolóterületeket.

6. Bővítsd a teret tükrökkel

Az egyik legegyszerűbb trükk egy szoba tágasabbá tételére a tükrök használata. Nyilvánvalóan valójában nem teremt teret, csupán annak illúzióját, tágasabb érzetet kelt. Próbálj ki egy túlméretezett tükröt, amivel lefedheted az egész falat, vagy egy csomó kis tükröt együtt, amelyek művészi hatást kelthetnek.

7. Helytakarékosan, nagy bútorokkal

A kis hely nem jelenti azt, hogy kisebb bútorokra van szükség. Talán ellentmondásosnak tűnhet, de a nagyobb bútorok és hangsúlyos darabok a nagyobb tér érzetét keltik, mint több kisebb darab. Jó példa erre a szőnyeg: egy nagyobb területű szőnyeg vizuálisan kitágítja a szobát, szemben egy kisebbel, amelyet esetleg alig ér át a kanapé. Szintén jó ötlet méretes képek kiválasztása: inkább nagyobb festményekkel, poszterekkel díszítsd a kis szobát, és vékony kerettel, mint sok kis darabbal.

8. Helytakarékos és multifunkcionális is

Egy kis lakásban szinte minden bútordarabnak többfunkciósnak kell lennie. Használhatod a ládákat és vintage bőröndöket asztalként. Amellett, hogy menőn néznek ki, alkalmasak olyan tárgyak tárolására mint az extra takarók és ritkán használt kellékek. De választhatsz olyan dohányzóasztalt is, aminek vannak polcai, így extra helyhez juthatsz.

9. Használj kosarakat

A kosár az egyik legjobb nappaliban használható tároló. Hasznosak, sokféle formában és méretben kaphatók – a lényeg, hogy jó minőséget és stílust válassz, ami nemcsak helytakarékos, hanem karaktert is kölcsönöz a szobáknak. Takarók, magazinok és növények tárolására is használhatod.

10. Ne állíts mindent a falhoz

Gyakori szokás, hogy az emberek a bútorokat a falakhoz húzzák. Ez zsúfolt és dobozos hatást kelt. Inkább logikusan gondolt át, hogy hol lennének a legjobb helyen, figyelj arra, hogy köztük kényelmesen el lehessen sétálni.

11. Válassz látványos csillárokat

A megfelelő világítás rengeteget tud dobni egy szobán. Fektess be jó lámpákba, hogy felhívd a figyelmet a kedvenc területeidre, megadd a hangulatot, és vond el a figyelmet a kevésbé előnyös részekről. A szép lámpatestek felfelé vonzzák a tekintetet, és elterelik a figyelmet a helyhiányról.

Modern,classic,new,traditional,living,room,interior,design,with,gray
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Real Simple, House Beautiful, Homes and Gardens

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix