Barion Pixel Így lehet vintage stílusú az otthonod! – Coloré

Így lehet vintage stílusú az otthonod!

2023. 02. 09.

A vintage évek óta hódít, ám egy ilyen stílusú otthon kialakítása nem mindig egyszerű, hiszen különösen ügyelnünk kell a harmóniára úgy a bútorok, mint a kisebb tárgyak és használati eszközök tekintetében.

A vintage nehezen megfogható. Azt tudjuk róla, hogy a múltba nyúl vissza, de ugyanez a helyzet a retró és az antik stílussal is. A vintage mégis olyan eleganciát hordoz magában, amiről még a hozzá nem értő is megállapítja, hogy milyen stílusú otthonba csöppent. A szakértők szerint egy tárgy nem lehet vintage ha nincs legalább húsz éves. Ha száz évnél idősebb valami akkor azonban az már nem ehhez a stílushoz tartozik, hanem antikként tekintünk rá.

Mindennek ellenére fontos kiemelni, hogy nem mindennel van ez így, hiszen a vintage ruhák általában azok, amelyek a ’80-as évek előtti stílust idézik, míg az autók közül azokat soroljuk ebbe a kategóriába, amiket az ’50-es évek előtt gyártottak.

A vintage stílus nagy hangsúlyt fektet a természetességre és a régies eleganciára
A vintage stílus nagy hangsúlyt fektet a természetességre és a régies eleganciára / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Vintage és retró – Mi a különbség?

Ha a húsz és száz év közötti tárgyak a vintage stílushoz sorolhatóak, felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a retróval, hiszen ez is nagyjából ebbe az időszakba sorolható. Mivel a vintage nem ölel fel egy konkrét évtizedet, így a retrónak is megvan a maga helye a múlt szeretett tárgyai között. A retró azonban inkább zenében, öltözködésben és dekorációban nyilvánul meg, és nagyjából meghatározható, hogy a ’60-as, ’70-es és ’80-as évek emlékei tartoznak ebbe a kategóriába. Egyéb vélekedések szerint azonban a retrót a jelentől 20-30 évre számítjuk, így ez idő szerint a ’80-as és ’90-es évek tartoznak ide.

Az antik, a retró és a vintage korántsem ugyanaz!
Az antik, a retró és a vintage korántsem ugyanaz! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A vintage otthon jellemzői

Attól, hogy valami vintage, nem feltétlenül használt, hiszen ma már számtalan olyan tárgyat gyártanak, ami régies hatást kelt, mégis vadiúj. Ennek ellenére nem árthat körülnézni néha bolhapiacokon vagy cseritikben, mert nagyon sok tetszetős és hasznos tárgyat találhatunk. Ahogy telik az idő, úgy emelkedik a régi, jó állapotban lévő tárgyak ára, így sok esetben aukciókon juthatunk hozzá a tökéletes bútorokhoz. Érdemes körbekérdezni az ismerősöket is, hiszen ha hagyatékot számolnak fel, akkor is több olyan régi bútorhoz juthatunk, ami tökéletesen passzol vintage stílusú otthonunkba.

Minél természetesebb az anyag vagy éppen egy-egy minta, annál jobban megfér ebben a stílusban: madaras vagy faleveles tapéta, fém ágykeret vagy csillár mind belefér, de a fa ágykerettel is kiváló hangulatot teremthetünk hálószobánkban.

Ez a stílus nélkülözi a szögleges formákat, így minél ívesebb egy-egy bútor, annál jobb! Egy-egy bevésett minta a fa szekrényekbe vagy komódokba sokat dob a küllemükön, ráadásul speciális, régies hatású fogantyúkkal is sokat tehetünk az összképért.

A dísztárgyak is emlékeztethetnek bennünket a vintage-ra, így beszerezhetünk régi rádiót, írógépet, egy mutatós telefont vagy lemezjátszót is!

Ne feledkezzünk meg a fotókról sem: akár pár éves fotóinkat is előhívathatjuk fekete-fehérben, hiszen különleges hangulatot adhatunk ezzel otthonunknak.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix