Barion Pixel Ha eddig nem tetted, vágj bele a komposztálásba idén ősszel! (x) – Coloré

Ha eddig nem tetted, vágj bele a komposztálásba idén ősszel! (x)

2022. 09. 12.

A háztartást környezettudatosan vezeted, de a növényi hulladékot még nem gyűjtöd szelektíven?

Komposztálás
Több alternatíva közül választhatsz/ Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Akkor épp itt az ideje, hogy el kezdj komposztálni. Ha ennek csak az állt eddig az útjában, hogy nincs kerted, akkor jó hírünk van: már több alternatíva közül választhatsz. A komposztálással egyszerűen készíthetünk a növényeink számára ideális, magas humusz- és tápanyagtartalmú szervestrágyát. A komposzt a legkönnyebben előállítható, legolcsóbb és a legtermészetesebb tajjavító. A komposztnak nagyon jó a vízmegtartó képessége, mert magas a rosttartalma, ezért remekül használható a magról vetett növények ültetése és a palántázása során is. A háztartásban és a kertben keletkező szerves hulladék komposztálásával akár 30%-kal csökken a szemetesbe kerülő szemét mennyisége.

Hogy komposztálhatsz, ha nincs kerted?

Abban az esetben, ha nincs kerted és a teraszodon sem fér el egy kültéri komposztáló, egy beltéri komposztálót is beszerezhetsz. Egy másik opció, hogy keresel egy közösségi kertet vagy közösségi komposztálót a lakóhelyedhez közel. Szintén remek megoldás, ha egy ,,komposzt befogadóhoz” viszed el rendszeresen az összegyűjtött szerves hulladékot, ebben nagy segítségedre lesz a Sharewaste térképes applikációja.

Komposztálás
Komposztálás / Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Komposztálóba vele!

A háztartásból származó szerves hulladékok közül a komposztálóba kerülhet a gyümölcs- és zöldséghéj és -maradék, az olajos magvak héja (például tökmag-, napraforgómag-, pisztáciahéj), a szálas tea, a kávézacc, a tojáshéj, a natúr papír és a szobanövények száraz levelei is. A kertből minden (egészséges) növényi hulladékot a komposztálóba tehetünk: a levágott fűnyesedéket, a leveleket, vesszőket, gallyakat, növénymaradványokat és gyomnövényeket. Ne tegyük azonban bele az állati eredetű ételmaradékot, a tejtermékeket, az egzotikus gyümölcsök héját (kivéve a bio vagy kezeletlen gyümölcsök) a sütőolajat, zsiradékokat, és a házi kedvencek ürülékét.

Aprítsd kisebbre!

A komposztálóba kerülő növényi maradványokat érdemes minél kisebbre aprítani. Hogy miért? Mert minél kisebbre aprítjuk a komposztálóba kerülő növényi hulladékot, annál gyorsabb a komposztálás folyamata, annak köszönhetően, hogy a szerves anyagok így nagyobb felületen érintkeznek a levegővel.

STIHL elektromos aprítógép
Minél kisebbre aprítjuk a komposztálóba kerülő növényi hulladékot, annál gyorsabb a komposztálás folyamata / Kép forrása: STIHL

Arra is ügyeljünk, hogy a komposztálóba nagyjából azonos arányban kerüljenek az alacsony nedvességtartalmú hulladékok és a magas nedvességtartalmúak. A STIHL elektromos aprítógépei között találsz olyat is, ami nem csak a fásszárú növényi hulladék (vesszők, gallyak, vékonyabb ágak), hanem a zöldhulladék (levelek, lágyszárú növények, gyomnövények) aprítására is alkalmas. Az ilyen aprító-komposztálógép segítségével akár természetes mulcsot, azaz talajtakaró anyagot is nagyon egyszerűen készíthetsz.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adaásaiban!