Egyszerű módszerek a számlák csökkentésére

2023. 01. 11.

Az infláció, az energia- és az üzemanyagárak megugrása miatt egyre több magyar családnak okoz gondot a számlák kifizetése.

A megélhetési költségek és az energiaválság egyre nagyobb nyomást gyakorol a háztartásokra. A számlák csak jönnek és jönnek. A családoknak nehezebb most kigazdálkodni a napi betevőre valót. Ilyenkor sokan gondolkodnak azon, hogy hogyan spórolhatnának. Főleg így karácsony után, amikor mindenki egy kicsit többet költött, mint egy átlag hónapban szokott.

Főzz otthon

Munka mellett nem mindenki tudja megoldani, de az otthon főzés takarékosabb, mint mindig valamilyen étteremben ebédelni vagy valamelyik ételszállító alkalmazás segítségével megoldani az étkezést.

A főzés a kiadásokat drámai módon meg tudja vágni, csak egy kis időráfordítás és eltökéltség kell hozzá. Érdemes már hétvégén megtervezned, hogy mi lesz a menü egész héten, amit tudsz pedig el is készíthetsz előre. Ha bevonod a családot, jó kis hétvégi program is lehet a főzőcskézés.

Nézd át a számlákat

Sokszor nem fordítunk arra energiát, hogy átnézzük a számlákat. Jó nekünk a megszokott szolgáltató, főleg ha egyébként semmi bajuk sincs a szolgáltatásával, vagy legalábbis nem tudjuk, hogy lehetne jobb. Azonban sokat spórolhatunk azon, ha átnézzük a versenytársak árait. Egy másik mobil szolgáltató, új tv-előfizetés, vagy egy átgondoltabb bankolás sok pénzt takaríthat meg nekünk.

Valamint ha vannak-e olyan magazinok, streaming szolgáltatások vagy tagságok, amelyeket már nem nagyon használsz. Töröld őket, vagy gondold át, hogy van-e olcsóbb megoldás rájuk.

Ne ragaszkodj a megszokotthoz

Szintén hasonló a helyzet, mint a szolgáltatóknál. Ragaszkodhatsz kedvenc szupermarketedhez, de többet fizethetsz olyan termékekért, amiket máshol olcsóbban megtalálsz. Figyelj az akciókra, hasonlítsd össze az árakat, és ott vásárolj, ahol legkevesebből megúszod a nagy bevásárlást.

Légy szigorú a költségvetés beállításával, és menj bevásárlólistával, így kisebb az esélye annak, hogy olyasmit is megveszel, amire semmi szükséged valójában. Az kettőt fizet hármat vihet akciók csábítóan hangzanak, de gondold át, hogy tényleg megéri-e megvenned. El fog fogyni az adott termék, vagy kidobás vár majd rá?

A márkahűséget is érdemes átgondolni. Ha még nem tettél ilyet, próbáld ki a saját márkás termékeket, ezzel is pénzt takaríthatsz meg. Gabonaféléktől a mosószerig, teáktól és babatermékekig mindent beszerezhetsz. Nemcsak gyakran lényegesen olcsóbbak, hanem bizonyos esetekben még jobbak is lehetnek.

Nézd meg, hogy a hét melyik napján töltik fel polcokat, és vásárolj aznap reggel. Ilyenkor rengeteg olyan leértékelt terméket találsz, amitől meg akarnak szabadulni, hogy friss árukkal töltsék fel a készleteiket.

Vásárolj online, hogy elkerüld az impulzusvásárlásokat, különösen, ha nem tudsz a gyerekek nélkül menni. Valamint használj készpénz-visszatérítéses alkalmazásokat, amikkel szintén spórolhatsz.

Figyelj arra, hogy mik a szezonális termékek, mert olcsóbbak, mint azok, amiket az adott időszakban nehezebb beszerezni. A súlyukat, méretüket se hagyd figyelmen kívül, csak annyit vásárolj, amennyit tényleg megeszel. Bőven elég a kisebb karfiol? Akkor vedd azt, mivel a legtöbb helyen ezeket súly alapján árulják.

Számlák
Vásárlás bevásárlólistával. / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Kövesd nyomon a költési szokásaid

Ha volt valaha kisgyermek a háznál, akkor tudod, hogyan pillanatok alatt eltűnhet, ha nem figyelsz rá. Nos, a pénz is ilyen. A megoldás egyszerű: írj feljegyzést arról, hogy mennyit költesz. Ha nem tudod, hová megy el a pénzed, szinte lehetetlen látni, hol csökkentheted kiadásaidat.

Ez mindenre vonatkozik, igen, még arra az üdítőre is, amit munkába menet vettél, mert késett a villamos és megszomjaztál. Használhatsz jegyzetfüzetet, táblázatkezelőt vagy költségvetési alkalmazást. Csináld legalább egy hónapig, máris jobban átlátod, hogy milyen felesleges dolgokra költesz.

Gondold át a lakhatásod

Mennyit fizetsz ki az albérletedre? Tudnál lakni kisebb lakásban vagy kevésbé központi helyen? Lenne olcsóbb lehetőséged? Sajnos, manapság a fizetések jelentés részét a bérleti díj és a hitelek visszafizetése viszi el.

Ha nem akarsz váltani, akkor is megpróbálhatsz tárgyalni a bérbeadóddal, hogy csökkentse a bérleti díjakat. Ha régóta élsz a lakásban, megbízható vagy, valószínűleg hajlandó lesz kedvezni neked egy kicsit.

Csökkentsd a vízszámlát

A Washington Post szerint egy szabványos zuhanyfej percenként majdnem 10 liter vizet zúdít ránk. Tehát a számlák csökkentésének egyszerű módja a gyorsabb zuhanyozás.

Ne használd a WC-t szemeteskosárnak. Minden alkalommal, amikor lehúzol valamit, amit a szemétbe is dobhatnál, akár 20 liter víz is kárba mehet. A mosogatógépek pedig már elég erősek a szennyezett tányérok megtisztításához, ezért víztakarékosság érdekében hagyd ki az előmosogatást.

Számlák
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Reader Digest’s, Metro.co.uk, In Charge

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix