Barion Pixel Ennyit fogyasztanak háztartási eszközeink – Spórolási tippek, hogy ne fájjon annyira a rezsiszámlánk – Coloré

Ennyit fogyasztanak háztartási eszközeink – Spórolási tippek, hogy ne fájjon annyira a rezsiszámlánk

2022. 07. 20.

Augusztus elsejétől rengeteg háztartás rezsiköltsége meg fog nőni, és akkor még nem is beszéltünk a rettegett őszi-téli időszakról. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány tippet annak érdekében, hogy ne rokkanjunk bele a következő hónapok számláiba, és kinyomoztuk azt is, hogy mennyit fogyasztanak az egyes háztartási gépek, elektronikai készülékek.

Az elmúlt néhány napban az energiatakarékosság lett a fő gondolat a magyar háztartások nagy részében. Bár eddig is fontos lett volna, hogy ne pazaroljuk a gázt és az áramot, az új rendelkezés hatására mindenki spórolási tippeket kezdett keresni és megosztani egymással. Mi is beszállunk hát az infóáramlásba, és megosztjuk veletek összegyűjtött tippjeinket.

spórolás rezsi
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Először is fontos tudni (bár aki ezt mostanra nem tudja, az egy kő alatt élhet, de azért leírjuk), hogy a pánikot a kormányinfón bejelentett új rezsiszabályok okozzák, mely alapján az átlag feletti fogyasztóknak meg kell majd fizetniük az energia (villany, gáz) világpiaci árát. Pontosan még nem tudni, hogy ez kinek mekkora többletkiadással jár majd, hogy mi lesz azokkal, akik mondjuk csak villanyt használnak és gázt keveset/egyáltalán nem fogyasztanak, mi lesz a nagycsaládosokkal vagy a kistelepüléseken élőkkel. A konkrét rendelkezés majd csak később érkezik, de azt már tudjuk, hogy az alábbi határig érvényes az eddigi, csökkentett rezsiár:

 • 144 köbméter/hó, évente 1729 köbméter gázfogyasztásig
 • 210 kWh/hó, évente 2523 kWh energiafogyasztásig

Egyelőre nem tudjuk pontosan, kinek mennyire fogja ez megterhelni a pénztárcáját pontosan, de az biztos, hogy rengeteg embernek nőni fognak a kiadásai. Nézzük, hogy tudjuk visszaszorítani az áram- és gázfogyasztásunkat, ehhez a kiszamolo.hu cikkét is segítségül hívtuk, ahol összegyűjtötték, mi mennyit fogyaszt egy háztartásban.

Áramfogyasztás

 • Mobiltöltők – nagyjából 0,2 W, de a fenti cikk írójának ki sem mutatta a fogyasztómérő, így nem valószínű, hogy ez lesz a kulcs a spórolásunkban
 • Wifi router – 4,3 Wh, ez havonta 115 forintot jelent
 • Wifi jeltovábbító – 1,15 Wh, vagyis havi 31,5 forint
 • Televízió bekapcsolt állapotban, fajtától és fényerőbeállítástól függően, napi négyórás képernyőidővel nagyjából 9 kWh, 342 forint/hó, de ez is csak iránymutatás
 • Asztali monitor és asztali számítógép együtt, irodai munkára való használás 85 Wh, napi 10 órával havi 765 forint – ez a home office-ból dolgozóknak fontos információ
 • Középkategóriás notebook 14 coll-os kijelzővel 7 Wh, napi 10 órányi használattal havi 80 forint, de „hivatalos adat tétlen módban 7,8 Wh. Terhelés függvényében nő a fogyasztás, maximumon pörgetve akár 80 Wh is lehet. Ha te heavy gamer vagy és mindig csúcsra járatod a gépet, akkor inkább havi 800 forinttal számolj.
 • Hűtő – 189 literes plusz 71 literes mélyhűtővel rendelkező Gorenje, amely F energiaosztályba tartozik, gyári adat szerint évi 272 kWh, havi 861 forint – de a cikk is javasolja, hogy mindenki keressen rá a saját eszköze fogyasztására
 • 8 wattos LED fényforrás, ami naponta 6 órát világít, havi 1,44 kWh-ot jelent, ez 55 forint/hó. „Ha van 15 ilyen izzó a házban és a hatórás intervallumban mindig a fele fel van kapcsolva, az havi 412 Ft.
 • Mosógép, D energiaosztályú – ha ötkilónyi ruhával, eco módban megy, mosásonként 0,6 kwh, vagyis 23 forint – a kiszamolo.hu cikke is említi, hogy sokak szerint az eco mód nem mos túl alaposan, így ha a sima beállításokat használjuk, ennek a duplájával kell számolni.
gáz rezsi spórolás
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Hogy spóroljak ezek alapján az áramon?

A sok kicsi sokra megy elve nem is lehetne érvényesebb, mint most, legyen ez a spórolásunk jelmondata is.

 • Örök igazság, hogy ne égjenek feleslegesen a lámpák ott, ahol épp nem tartózkodunk. Sokszor gondolom én is úgy, hogy „mindjárt visszamegyek a konyhába, addig minek lekapcsolni”, aztán persze elfelejtem, és órákig ég a tűzhely fölötti kislámpa.
 • Ha elektromos sütőt használunk, (recepttől függően persze) egyszerre több dolgot tegyünk be sülni, és a sütésidő vége felé járva le is kapcsolhatjuk azt, mert marad bent akkora hőmérséklet, amivel még el fog készülni az étel.
 • Csak akkor menjen a mosó- és mosogatógép, ha már tele van, mert ettől bizony nem függ a felhasznált víz- és energiamennyiség – három pólóval vagy négy tányérral is ugyanannyit fogyasztanak majd, mintha dugig lennének. Néhány edényt el tudsz mosogatni kézzel is.
 • A számítógépet kapcsoljuk ki, ha már nem használjuk, tegyünk ugyanígy a tévével is.
 • Villanybojler használata esetén csak annyi vizet használjunk, amennyi tényleg szükséges, ne engedjük tele a kádat és szappanozáskor zárjuk el a zuhanyrózsát. Sőt, vannak környezetbarát zuhanyfejek is, amelyekkel további spórolást vihetünk véghez, és jó ötlet a rendszeres vízkőtelenítés is, hogy növeljük a teljesítményt.
 • Ha új elektromos eszközt veszünk, figyeljünk oda az energiatakarékossági besorolásukra is.
 • A légkondi áldás egy rossz szigetelésű lakásban, de sajnos rengeteget fogyaszt, így próbáljuk mérsékelni a használatát az okos szellőztetéssel (ne délben vagy délután háromkor tegyük, hanem naplemente után szellőztessük át a lakást) és a redőnyök használatával.
 • Időről időre olvasszuk le a hűtőt és a fagyasztót, mert a kialakuló jégréteg rontja a teljesítményét, és ahogy a telex.hu javasolja, ne a konyha legmelegebb pontjára, a tűző napra helyezzük.
 • Akár elektromos fűtés van a lakásban, akár gáz, nagyot tudunk spórolni, ha nem fűtjük azokat a helyiségeket, ahol keveset tartózkodunk, télen ne szellőztessünk túl sokáig, és ha hosszabb időre, napokra hagyjuk el a lakást, tekerjük le nyugodtan a konvektorokat, radiátorokat. A Telex cikke szerint „Ha mindössze 1 °C fokkal lejjebb csavarjuk a fűtést, a felhasznált energia körülbelül 7 százalékát takarítjuk meg, 2 foknál ez már 14 százalék, ami nem kevés„.
spórolás rezsi
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Gáz van

Általános igazság, hogy a jó szigetelés, a nyílászárók cseréje segíthet, hogy a hidegebb hónapokban kevesebbet kell majd fűtenünk, de ez a mostani helyzetben nem sok mindenkinek lesz megoldás, aki amúgy is a spórolást tűzte ki célul. Így hát itt is olyan otthoni praktikákhoz kell folyamodnunk, mint például:

 • egy központi, automata fűtésvezérlő felszerelése
 • a radiátorok külsejének és belsejének is tisztántartása
 • a bútorok helyzete is sokat számít, figyeljünk arra, hogy ne akadályozzák a levegőáramlást
 • ha nincs lehetőség a jól szigetelő nyílászárók beépítésére, az ablakok és ajtók alatti huzatot huzatfogó kígyóval szüntethetjük meg

Ha van még saját, bevált tippetek, szívesen olvassuk őket Facebookon kommentben!