Barion Pixel Mire figyelj, ha nem géppel, hanem kézzel mosogatsz? – Coloré

Mire figyelj, ha nem géppel, hanem kézzel mosogatsz?

2021. 10. 29.

Helyetted mosogat a gép? De ha kézzel mosogatsz, te hogyan csinálod? Akár el is ronthatod!

Áldjuk Josephine Cochrane elméjét és kezét, mert neki köszönhetjük a mosogatógépet. (Erről bővebben ITT olvashatsz). Mára már alap háztartási felszerelés ez a csoda gépezet és a háziasszonyok kedvence.

Mosogatógép
Kép forrása: Pixabay

Csakhogy semmi sem tart örökké. Ami elromolhat, az bizony el is romlik. Nos, ebben a helyzetben találtam magam én is. A háztartás vezetése akkor sem áll le, ha egy gép bemondja az unalmast. Számomra sem maradt más – ha nem akarom a konyhámat káoszban és koszban hagyni -, hogy a kézi mosogatást alkalmazom. Most tudom csak igazán, hogy mennyire hasznos és már-már nélkülözhetetlen berendezés a mosogatógép. Persze, el tudom végezni mindezt kézzel is, de kétlem, hogy olyan patyolattisztaságúak az edényeim, mint géppel. Emellett a vízspórolást sem valósítom meg, ebben is biztos vagyok. Valószínű, hogy ezzel nem csak én vagyok így, hiszen több hibát vétünk általában a mosogatás során. Rád melyik vonatkozik?

Felhalmozás, halogatás

Ez az esetemben egyáltalán nem igaz, ugyanis nem viselem jól a mosogatóban gyűlő tányérok, poharak látványát. Azonban láttam már nagyon rendezett otthonban a szinte kicsorduló edényeket, amelyek nemhogy fogytak volna, de még raktak a tetejére (vagy ahová tudtak). Bizony, jellemző probléma lehet ez. Amiről nem veszünk tudomást, az azért még létező, így a szennyes edény öntisztulással nem fog tisztává válni. Kicsi konyhában még nagyobb zsúfoltságot eredményez a látvány, arról nem beszélve, hogy megnehezíti a mozgást is. Egy kisebb konyhában az edények, étkészletek szárítására és elpakolására is kisebb a hely.

A halogatásnak megvan az a hátránya is, hogy az ételmaradék rászáradásával tovább nehezítjük az amúgy sem imádott munkát. Van értelme? Sokkal jobb minél hamarabb túlesni rajta és ha rendszeretőnek tartjuk magunkat, akkor ez a megoldás amúgy sem fér bele.

Pazarlás

A felhalmozás maga után vonja azt is, hogy az edényeket be kell áztatni a makacs szennyeződés eltávolítása érdekében. Ugyanakkor ez több mosogatószert is jelenthet. Vagyis kézi mosogatás során nemcsak a vizet, de a szert is bőkezűbben mérjük. A pazarlás miatt sem kedvező ez, de ha nem öblítjük le megfelelően a mosogatni valókat, az az egészségünk szempontjából sem ideális.

Törölgetés

Nem tudom ki hogyan van vele, de a mosogatás során a legutálatosabb tevékenység a törölgetés. Emiatt szoktam a csöpögtetőben való száradást előnyben részesíteni. Most, hogy a mosogatógépem bedacolt, így ezt a módszert alkalmazom. Ha azonban túl sok a szennyes edény, akkor ez a taktika sem működik. Jön a törölgetés. Ehhez mindig mosott, tiszta, még nem használt konyharuhát kellene használni, de hogy működik ez a valóságban? Az éppen aktuálisan használt, akár napok óta befogott konyharuhával törölgetünk. Ebbe töröljük a kezünket mosogatás után, és  ezzel törülünk szárazra konyhai felületeket, fogunk meg forró edényt is. A probléma pontosan ebből adódik, mert kiváló baktériumteleppel törölgetjük el a tisztára mosott edényeket.

Törölgetés
Kép forrása: Pixabay

Fertőtlenítés nélkül

Nemcsak a már több napja használt konyharuha lehet kórokozók lakhelye, hanem a mosogatáshoz használt szivacs vagy kendő is. A nyirkos, nedves környezet a baktériumok számára rendkívül vonzó. A rendszeres fertőtlenítés, valamint az időközönként szivacs, kendő cserélése különösen fontos.

Borítókép forrása: Pixabay