Barion Pixel 61,5 millió egy panellakásért? Milliós négyzetméterárak és ingatlanpiaci rekordok a lakótelepeken – Coloré

61,5 millió egy panellakásért? Milliós négyzetméterárak és ingatlanpiaci rekordok a lakótelepeken

2022. 07. 26.

A panellakás az ingatlanpiac régi-új sztárja: a pandémia alatt kissé mellőzött lakástípus újra nagy népszerűségnek örvend, az idei év első félévében a lakótelepi ingatlanok extrém gyorsasággal, és néhol rekord árakon találtak új gazdára.

A járványhelyzet csendesedésével újra nagy népszerűségnek örvendenek a panellakások. A megnövekedett kereslet a pandémia alatt visszarendeződő négyzetméterárakat a járvány előtti, 2019-es szintnél is magasabbra emelte, ráadásul nagyon gyorsan el is kelnek ezek az otthonok.

„A budapesti lakótelepeken átlagosan 2,5 hónap alatt találtak új tulajdonosra ezek az ingatlanok, míg vidéken mindössze 2 hónap is elegendő a sikeres tranzakciózárásig a Duna House értékesítési adatai alapján” – mondja Benedikt Károly, az ingatlanközvetítő cég PR- és elemzési vezetője.

Panellakás
Reneszánszukat élik a panelek / Kép forrása: Pixabay

A legnagyobb mértékben a Fehérvári úti és a Bécsi úti lakótelep lakásainak négyzetméterárai drágultak, 2021-hez képest 38 százalékponttal emelkedett az itt meghirdetett ingatlanok végső ára. Vagyis, míg 2021-ben 650 ezer forint is elegendő volt egy négyzetméterre a Fehérvári úton, addig idén már négyzetméterenként 900 ezer forintot meghaladó áron juthattak új otthonhoz itt az érdeklődők a Duna House tranzakciós adatai szerint. Gazdagréten és Vizafogón valamivel mérsékeltebb árakon, 805-830 ezer Ft/m2 között kapható panellakás, míg ár szempontjából továbbra is Óhegy (607 ezer) és Havanna (562 ezer Ft/m2) jelentik a legjobb befektetést.

A népszerűségi sorrend elején található Vizafogó (805 ezer Ft/m2) és Újpalota (678 ezer Ft/m2) mellett, az idei évben a tavalyinál jóval keresettebbek a Havanna lakótelepen kínált ingatlanok is.

Panellakás rekorderek

A legdrágább panellakást idén májusban, Budapest III. kerületében értékesítették a Duna House kollégái: nem kevesebb, mint 61,5 millió forintot fizettek az új tulajdonosok a jó állapotú, csendes környezetben található 73 nm-es ingatlanért, vagyis négyzetméterára meghaladta a 842 ezer forintot. Négyzetméterárak tekintetében egyébként 2022-ben már új csúcsról is beszámolhatunk: megjelent a milliós négyzetméterárat meghaladó kategória a panellakások között is, egy 36 négyzetméteres, jó állapotú, kiváló elhelyezkedésű lakás a XIII. kerületben például 39 millió forintért kelt el.

„Az alacsony fenntartási költségű lakások népszerűsége eddig sem volt vitatott, ám a kormány energiaárakkal kapcsolatos bejelentései alapján várhatóan keresettebbek lesznek az ilyen ingatlanok a vásárlók, befektetők körében. A panellakások fenntartási költségei kiszámíthatóbbak a családi házakéhoz képest, ami jelen helyzetben sokat jelenthet egy-egy ingatlanvásárlással kapcsolatos döntés során” – tette hozzá Benedikt Károly.

Ötletek, melyekkel kertet varázsolhatsz a panelba

A társasházi vagy panellakásoknak megvannak az előnyei és a hátrányai is, utóbbiak közé sorolható a kert hiánya. Ha mindezek tetejébe még erkélyünk sincs, trükkökhöz kell folyamodnunk annak érdekében, hogy közelebb hozzuk magunkhoz a természetet. Tippjeinkről szóló cikkünk ITT olvasható.