Barion Pixel Ötletek, melyekkel kertet varázsolhatsz a panelba – Coloré

Ötletek, melyekkel kertet varázsolhatsz a panelba

2021. 03. 20.

A társasházi vagy panellakásoknak megvannak az előnyei és a hátrányai is, utóbbiak közé sorolható a kert hiánya. Ha mindezek tetejében még erkélyünk sincs, trükkökhöz kell folyamodnunk annak érdekében, hogy közelebb hozzuk magunkhoz a természetet.

A szobanövények közelsége nemcsak feldobja a teret, de a hangulatunk is jobb lesz tőle, nem mellesleg pedig oxigén- és páradús lesz a szobáink levegője. Íme néhány tipp ahhoz, hogy cserepesek segítségével is dzsungelhangulatot hozhassunk otthonunkba.

Keret az ablaknak

Az ablakból a kertre való kipillantás egyik legjellemzőbb momentuma az, ahogyan a zöld levelek és a bimbózó ágak behajlanak a látóterünkbe. Nos, ezt a hatást könnyen elérhetjük az emeleten is, ha a plafonról lelógó virágtartókat akasztunk az ablakok mellé, vagy elé. Egyrészt ott egyes fajtáknak jobb dolguk lesz, mint a szoba sötétebb helyein, másrészt pedig trópusi hangulata lesz, ahogyan a leveleken átsüt a nap.

Az ablakhoz hasonlóan az ajtókat vagy ajtónyílásokat is dekorálhatjuk zöld növényekkel, de az is jó ötlet, ha egy lépcsőfordulóba teszünk egy nagy cserepet, ahol nem zavar, de feldobja a helyiséget.

Gondolkodjunk nagyban

Ugyan drágább megvenni egy hatalmas virágcserepet és a benne található növényt, egy-egy hangsúlyos darab meghatározhatja az egész szoba hangulatát – jobban, mint sok kisebb virág. Megéri tehát befektetni egy nagyobb méretű szobanövénybe és tárolójába, de vásárlás előtt tájékozódjunk az esetleges mérgező anyagokról, nehogy egy kisgyerek vagy háziállat útjába akadjon.

Fent is van hely

A panellakások ismérve, hogy igazán kicsik is tudnak lenni, így minden talpalatnyi helyre szükségünk van bennük, tehát nem engedhetjük meg magunknak a földre helyezett virágtartók luxusát. Ekkor a plafonhoz kell folyamodnunk megoldásért, és az onnan lelógatott kaspóktól bizony teljesen más lesz a szoba hangulata.

A tapéta is megoldás

Ha nem zárkózunk el az ötlettől, nincs sok helyünk a növényeknek és nem a nyolcvanas-kilencvenes évek óriástapétái jutnak eszünkbe róla, akkor egy levélmintás tapéta, vagy falrész remekül feldobja az otthonunkat.

Borítókép forrása: unsplash.com