Barion Pixel 3+1 tipp egy ingatlanostól a sikeres lakáseladáshoz (x) – Coloré

3+1 tipp egy ingatlanostól a sikeres lakáseladáshoz (x)

2022. 04. 04.

Az ingatlaneladás egyszerűnek tűnhet. Elég egy hirdetés és már jönnek is az ajánlatok. Néha ez valóban így is történik. Az igazság azonban az, hogy az esetek többségében áron alul adják el az ingatlant, mert nem mérik fel megfelelően az értékét. Az ember nem is gondolná, hogy egy-egy „trükk” mennyit dobhat az ingatlan árán. Török Dávid, gyémántfokozatú ingatlanszakértő ad pár tippet arra vonatkozólag, milyen lépéseket érdemes elvégezni az értékesítés előtt.

1. Határozd meg az ingatlan reális értékét!

Az egyik legnagyobb hiba kihagyni az értékbecslést. Sokan nincsenek tisztában vele, pontosan mennyit is ér az ingatlan. Ha túlárazzák, nem lesz rá vevő, ellenkező esetben pedig sokat buknak rajta, hiszen magasabb áron is eladhatták volna. Ilyenkor érdemes ingatlanos szakember segítségét is kikérni. 

Egy hozzáértő segíthet rendszert és keretet adni az értékesítésnek, hasznos tanácsokkal ellátni, marketinget biztosítani és az érdekeidet képviselni az ártárgyaláson. Nem utolsósorban pedig azon az áron eladni az ingatlant, amennyit valóban ér. Az ingatlanközvetítés tehát hosszú távon is megtérül!

2. Rend a lelke mindennek: takarítsd ki az ingatlant!

Egy kiadós takarítás és elpakolás csodákra képes. Hozzuk olyan állapotba az ingatlant, amilyenben mi magunk is szívesen laknánk. Ha szükséges, kérjük szakemberek segítségét, festessük ki a szobákat és ellenőrizzük le az ingatlant, mielőtt meghirdetjük. Ez nemcsak az udvariasság és igényesség miatt fontos, hanem azért is, hogy növeljük az ingatlan értékét. 

Tippek Egy Ingatlanostol
Forrás: Pixabay

3. Törekedj a hitelességre: minőségi fotók készítése

Az egyik legfontosabb a minőségi képek hirdetése. Több esetben látni hasonlót, ahol nem teljesen azt adják vissza a fotók, ahogyan az ingatlan valóban kinéz és megpróbálnak elbújtatni egy-egy területet. Ezzel senki sem jár jól, az ingatlant pedig nem is fogjuk tudni eladni, mert legkésőbb a személyes megjelenés alkalmával kiderül a turpisság. Az igényes, hiteles képek azonban sokat dobhatnak a megítélésen és áron egyaránt.

+1. Papírozz le mindent!

A szerződés megkötése és a dokumentálás talán nem a legizgalmasabb lépése az ingatlan eladásának, de az egyik legfontosabb. Az ingatlan adásvételi szerződés kihagyhatatlan részét képezi a papírozásnak. 

  • Szerezd be a szükséges dokumentumokat és ellenőrizd a tulajdoni lapot. Nézd meg, hogy van-e bejegyzett haszonélvezeti, elővásárlási, vagy egyéb vagyoni értékű jog az ingatlanon.
  • Ellenőrizni kell azt is, hogy van-e teher a lakáson. Ingatlant ugyanis csak tehermentesen lehet átadni, ezt pedig legkésőbb a birtokba adásig hitelt érdemlően bizonyítani kell.
  • Társasházi lakás esetén érdemes az SZMSZ-t (Szervezeti és Működési Szabályzat) is elkérni, illetve a használati jogról tájékozódni.
  • Fontos továbbá az energetikai tanúsítványok beszerzése is.
  • Ha a vevő hitelt vesz fel, akkor banki szabályozások alapján néhány plusz pont is be szokott kerülni a szerződésbe. 

Ezt követően jön a szerződés megkötése ügyvéd és közjegyző jelenlétében.

Ingatlan Adasveteli Szerzodes
Forrás: Pixabay

Otthonszakértő és ingatlanközvetítő iroda Magyarországon

Amennyiben ingatlanos szakember segítségét kéred az eladás előtt, számos előnyre teszel szert. Jobb áron fogod eladni az ingatlant és akár egyéb módon is profitálhatsz belőle: hasznos tanácsokat kaphatsz és képviselőt szerezhetsz, aki szem előtt tartja az érdekeid a nehéz helyzetekben is. 

Török Dávid, az Otthon Centrum gyémántfokozatú szakember 2018 és 2021 között minden évben elnyerte az év legjobb értékesítőjének járó díjat. Szakértelmét mi sem bizonyítja jobban, minthogy 92%-os sikerrátával adja el az ingatlanokat. Ebben segítségére van az Otthon Centrum adatbázisa, amelyre támaszkodva gyorsan és egyszerűen lehet megtalálni a legmegfelelőbb vevőt az ingatlanra.

Borítókép forrása: Pixabay