Barion Pixel Az öko, energiatakarékossági beállítások segíthetnek pénzt megtakarítani? – Coloré

Az öko, energiatakarékossági beállítások segíthetnek pénzt megtakarítani?

2023. 05. 09.

Sok háztartás számára egyre nehezebbé válik kifizetni a számlákat, az emberek pedig minden eszközt bevetnek a kiadások csökkentésére, még ha csak egy kisebb összegről is van szó, például energiatakarékossági beállításokkal.

Egyesek talán már lemondták a konditerembérletükről vagy leállították az olyan streaming-oldalak előfizetését, mint a Netflix és a Disney+, de vajon van-e mód a kisebb luxuscikkek megtartására és spórolásra is? Lehet, hogy a készülékek öko beállításokra és energiatakarékos üzemmódokra való átállítása változtathat a helyzeten?

Mi az az öko üzemmód?

Manapság a legtöbb háztartási készülék rendelkezik öko üzemmóddal, amely környezetkímélőbb és hatékonyabb az energiafelhasználás szempontjából. Ezeknek azonban a hátulütője az, hogy több időt szokott igénybe venni, mint a nem energiatakarékos módok. De nézzük meg, hogy mit is jelent ez egyes háztartási gépeket tekintve.

energia
Kép forrása: Pexels / Rodnae Productions

Mosógépek

A mosógép 30°C-on történő üzemeltetése 38 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint a 40°C-on történő mosás. Az alacsonyabb hőmérséklet segít megőrizni a szövetek színét − így végül ritkábban kell ruhát vásárolni, ami szintén megtakarítást jelenthet.

Az angol szakértők szerint a mosógép energiatakarékos üzemmódjának használata évente körülbelül 37 fonttal (nagyjából 15500 forint) csökkentheti a háztartási számlákat, míg a mosogatógép öko beállításának használatával körülbelül 28 fonttal (kb. 12 ezer forint) lehet kevesebb az éves üzemeltetési költség.

A mosó– és mosogatógépek öko beállításai úgy működnek, hogy a vizet alacsonyabb hőmérsékletre melegítik, ami kevesebb energiát fogyaszt. Ez azonban azt jelenti, hogy a mosási ciklusok hosszabb ideig tarthatnak, hogy a ruhák és az edények tiszták legyenek. Érdemes átgondolni, mikor kapcsolsz át az öko üzemmódra − ha esetleg egy különösen makacs foltot vagy zsíros edényeket akarsz megtisztítani, nem a legjobb választás. Ezekben az esetekben, nem biztos, hogy meg tud birkózni a foltokkal, így lehet, hogy újra kell mosnod, ami viszont már több energiát követelhet, mintha nem öko módban mostad volna.

A televízió is lehet energiatakarékos?

Elvileg! A modern TV-kben általában a távirányítón keresztül elérhető menüben rejtik el az öko módot. Azonban a szakértők figyelmeztetnek, ez legtöbbször csak látszat megoldás, ugyanis rontja a teljesítményt, és a megtakarítása kicsi. Az ECO mód csökkenti a TV világítását, ami sokkal tompább képet eredményez, a megtakarítása pedig elhanyagolható.

Hűtőszekrények és fagyasztók

Ha nyaralni mész vagy hosszabb ideig távol leszel otthonról, érdemes megfontolni a hűtő és/vagy a fagyasztó környezetbarát beállítását. Ezzel akár 15 százalékot is megtakaríthatsz a hűtő és a fagyasztó költségein.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem az optimális beállítás, ha rendszeresen használod. Ha otthon tartózkodsz, és a nap folyamán többször is kinyitod, a hideg levegő jobban kiszökik. Az öko beállítások azt jelentik, hogy a hűtőszekrénynek, fagyasztónak hosszabb ideig tart, amíg visszaáll az ideális hőmérsékletre, ami miatt az élelmiszerek megromolhatnak, ha gyakran nyitogatod.

energia
Kép forrása: Pexels / Andrea Piacquadio

Szárítógép

A szárítógépek az egyik leginkább energiaigényes készülékek az otthonokban, azonban ECO móddal évente akár 22 ezer forintot megtakaríthatsz. Érdemes megnézni, hogy a szárítógépben van-e hőszivattyú, mivel ezek a leghatékonyabbak öko módban. A hőszivattyús szárítógépek alaposabban megszárítják a ruhákat környezetbarát módban, mert újramelegítik a dobon áthaladó levegőt. Fontos, hogy ne pakold tele, hogy a forró levegőt könnyebben tudja keringetni.

Forrás: Metro.co.uk, This is money

Borítókép forrása: Bohdan Bevz / Getty Images