Egy kis öko: így hasznosítsd a tojáshéjat a kertben!

Sokan szeretnének tenni a környezetükért, a hulladék mérsékléséért, csak nem tudják, hogyan is kezdjenek bele.

Borítókép forrása: pexels

Számtalan apróság van, amivel egyéni szinten tehetünk a környezettudatosabb létért, még annak ellenére is, ha úgy látjuk, hogy ez messze nem elég a bolygók megmentéséért.

A konyhai hulladékok egy része újrahasznosítható, ezáltal vissza tudnak kerülni a körforgásba, és táplálni tudják a többi élőlényt. Már egy kis kertben is lehet komposztálót csinálni, sőt, még egy erkélyen is. A kávézaccot például kis mennyiségben be lehet tenni a dísznövények alá, ugyanis kedvez a fejlődésüknek. A tojáshéj is egy remekül alkalmazható maradék.

Íme pár ötlet, mit tegyél vele!

  • A tojás héj gazdag mészben, kalciumban tehát szervetlen anyagokban, és kollagénben is, amelyek könnyen újra tudnak hasznosulni. Ha szépen törtük fel a tojást, a fél héjakba tehetünk egy kis földet, abba virág vagy zöldségmagot, és csodás palánták lesznek belőle.
  • Az elültetett növényeknek is jót tesz a kertben. Ha kiástuk a kis gödröket a palántáknak, az aljába szórjunk összetört héjat! El fogja látni őket a szükséges ásványi anyagokkal.
  • Az összetört tojás persze gyarapíthatja a kerti komposztálót is, akinek van, bátran szórja bele.
  • Ha teljesen porrá zúzzuk a héjakat, nagyon jót tehetünk vele a madaraknak. Nagyszüleink is vissza táplálták a héjat a csirkéknek. Ha a port belekeverjük a madáreleségbe, ezáltal a madarak csontjai erősebbek lesznek, és kedvezünk a tavaszi tojásrakásnak is.
  • A porrá őrölt héjak afféle tápként szolgálhatnak a szobanövényeknek, ugyanis kedvezően befolyásolják a virágföld pH-ját.
  • A kihűlt vízzel, amiben a tojást főztük, öntözhetünk is, mivel a folyadékban is vannak oldott ásványi anyagok.
  • A tojáshéjpor a háztartásban is remek segítség lehet. Kiváló például súrolópornak edényekhez.
Forrás: gardeningknowhow.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Így épít a nemet mondás művészete – 2. rész