Barion Pixel 5+1 tipp, hogy öko-barát mindennapjaid legyenek – Coloré

5+1 tipp, hogy öko-barát mindennapjaid legyenek

2021. 05. 26.

Napjainkban eléggé trendi zero-waste-nek, ökónak, vagy éppen biónak lenni, de sokkal fontosabb, hogy ezekkel valóban tehetünk a bolygónkért…

A környezetvédelem, a fenntarthatóság egyben az emberi faj fennmaradásának záloga is, ezt azonban valamiért a fogyasztói társadalom impulzivitásában élő egyén hajlamos elfelejteni.

Oko Barat
Forrás: unsplash.com

Vannak egyszerű praktikák, melyekkel bárki lehet környezettudatosabb anélkül, hogy megrengetné a mindennapjait. Ezek közül gyűjtöttük össze a legegyszerűbbeket!

A legnagyobb műanyagszennyezést a PET-palackok jelentik bolygó szerte. Holott manapság egyre több embert látni saját üvegpalackokkal, amit újra töltenek teával, ásványvízzel, házi limonádéval. Nagyon egyszerű megoldás egy szűrőkancsó, ami egyszeri 5-6000 forint, majd 2-3 havonta cserélni benne a betétet. Így mindig lesz tisztított vizünk, ami gazdaságosabb, és nem utolsó sorban környezetkímélő megoldás!

A kutyatulajdonosok is sokat tehetnek a plasztik szennyezés ellen, mivel léteznek környezetbarát kutyapiszok gyűjtő tasakok, melyek komposztálható kukorica keményítőből készülnek. Magától lebomlik, akár a kertben is áshatjuk, és áruk alig magasabb, mint a káros műanyag zacsiké! Plusz infó, hogy ugyanilyen anyagból háztartási szemeteszsák is kapható!

Ma már egyre több bolt teszi lehetővé, hogy az általunk vitt tasakokba, szatyrokba, tárolókba vigyük haza a megvásárolt termékeket, zöldségeket. Brutális mennyiségű felesleges csomagolóanyag köt ki a kukákban, egyszeri használat után. A vászontáskák, hálós táskák nagy szolgálatot tesznek, de a minimum az lenne, hogy nem kérünk újabb és újabb műanyagszatyrot a szupermarketekben, hanem vesszük a fáradtságot, és az előző vásárlásból megmaradtat begyömöszöljük a zsebünkbe, mielőtt boltba indulunk!

Alig van már olyan város, falu vagy lakókörzet, ahol nincs lehetőség a szelektív szemétgyűjtésre. A szétválogatott hulladékgyűjtés szokás kérdése csupán, és lehetővé teszi az újrahasznosítást. Ne sajnáljuk azt a 30-60 másodpercet rá!

Az árammal is érdemes takarékoskodni. Ha kimegyünk a szobából, ne hagyjuk égve a lámpát. Ha égőt cserélünk, figyeljünk oda a fogyasztásra, az energiatakarékos megoldás választására. Sok kicsi sokra megy! Épp így tehetünk a vízzel is, feleslegesen ne folyjon!

Itt a nyár, jön a grill és kerti parti szezon, jöhetnek az ehető tányérok is! Nem csupán a mosogatásra szánt időt, energiát, és vizet spórolják meg, de teljesen természetbarát, lebomló anyagról van szó, amelyeket akár meg is ehetünk. Búzakorpából készülnek, amely emberi fogyasztásra alkalmas, adalékanyagot nem tartalmaz. Persze nem kötelező megenni őket, elég, ha tudod, hogy önmagától lebomlik, vagy ha van kerted, beforgathatod a földbe tápanyagnak. Egy öko-barát grillpartinál nem tudunk menőbbet elképzelni! És tuti lesz, aki megeszi a tányért….