Barion Pixel Így készíthetsz gilisztakomposztálót – Coloré

Így készíthetsz gilisztakomposztálót

2023. 02. 24.

A komposztálás biztosan sokak számára nem ismeretlen, ám a gilisztakomposztáló fogalma már újdonság lehet. Utánanéztünk, hogy mi ez, s hogyan működik!

A gilisztakomposztáló lényege, hogy beltéren is használható, így azok számára is kitűnő megoldás, akik nem rendelkeznek kerttel, és így lehetőséggel ahhoz, hogy kinti komposztálójuk legyen.

Nem kell félni attól, hogy a giliszták kiszabadulnak és elkezdenek önálló életet élni a lakásban, hiszen a javunkat szolgálják, így ha megfelelő környezetet biztosítunk számukra, nem lesz rá okuk, hogy szabadulóutat keressenek. Maradásukhoz csupán oxigénre, nedves, de nem vizes közegre és élelemre van szükségük.

Hogyan működik a gilisztakomposztáló?

A gilisztakomposztáló akár egy vödörből vagy ládából is kialakítható, így nem kell feltétlenül boltban vennünk egy kész darabot. Titka abban rejlik, hogy a giliszták feldolgozzák a szerves hulladékot, ezáltal olyan komposztot létrehozva, ami kiváló tápanyagforrás kül- és beltéri növényeknek egyaránt.

A komposztálót 10 és 27 fok közötti hőmérsékleten tarthatjuk, így gond nélkül megfér a konyhában, egy eldugott szobában vagy a garázsban is, ám ügyeljünk rá, hogy tűző napra ne tegyük!

A gilisztakomposztáló azok számára kiváló megoldás, akiknek nincs kertje
A gilisztakomposztáló azok számára kiváló megoldás, akiknek nincs kertje / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Kialakításához egy 20-30 centiméter mély vödör oldalát és tetejét fúrjuk ki nagyjából egy centiméter átmérőjű lyukakkal, majd tegyünk a vödör aljába nagyjából két centi vastagon nedves, de nem vizes virágföldet. Rögtön mehet rá bármilyen nyers zöldségnek vagy gyümölcsnek a héja vagy nyesedéke. Ezt ismét borítsuk be földdel úgy, hogy ne lógjon ki belőle a zöldség. Ennek a tetejére mehetnek a giliszták. Horgászboltban vagy az interneten hozzájuthatunk vörös trágyagilisztához vagy vöröslő gilisztához, amik a legjobbak az ilyen típusú komposztálóba. Fél kiló gilisztának legalább 0,1 négyzetméternyi felület kell, így ennek alapján vegyünk meg a megfelelő mennyiséget.

Ha a gilisztákat a táptalaj tetejére tettük, ne tegyük rá rögtön a vödörre a tetejét, ugyanis a giliszták a fény hatására beletúrják magukat földbe és megkezdik a munkát. Ha az összes giliszta bemászott a föld alá, tegyük vissza a vödör tetejét, és innentől csak annyi a dolgunk, hogy valamelyest nedvesen tartsuk a földet, majd megfelelő ételhulladékot tegyük a komposztba. Ügyeljünk rá azonban, hogy a föld csak nedves legyen, ne vizes, ezért óvakodjunk attól, hogy egyszerre sok lédús gyümölcs maradékát tegyük bele! Ha túl száraznak ítéljük viszont bátran spricceljük vízzel!

Gyümölcs és zöldség megmaradt, de főtlen részeit beletehetjük, de hagymát, káposztát és citrusféléket csak módjával adjunk hozzá, mert ezeket a giliszták nehezen viselik. Tehetünk bele összetört vagy porrá zúzott tojáshéjat, kávézaccot, teafilter tartalmát, leveleket vagy elhervadt virágokat. Kerüljük a főtt ételeket, a nyers húsokat, a csonthéjasokat és a tejtermékeket!

Ha nagyobb zöldségdarabot tennénk bele, mint például emberi fogyasztásra alkalmatlan krumplit, vágjuk fel, mert így könnyebben fel tudják dolgozni a giliszták. Akár naponta is tehetünk a komposztra egy kevés zöldet, de hetente is egy nagyobb adagot, így egy-egy hétre bátran ott lehet hagyni őket, ha nyaralni mennénk.

Jelentősen csökkenthetjük a háztartási szemét mennyiségét a gilisztakomposztálóval
Jelentősen csökkenthetjük a háztartási szemét mennyiségét a gilisztakomposztálóval / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Egy-négy hónap múlva azt láthatjuk, hogy a talaj morzsalékos és sötét lesz, ami már a kész komposzt. Begyűjtéséhez a vödör alján toljuk oldalra a komposztot, a felszabadult oldalra tegyünk friss tápközeget és zöldség- vagy gyümölcsdarabokat, héjakat. Egy hónap elteltével a giliszták – észlelvén, hogy a másik oldalon találják az ételt – átmennek a másik, friss földes oldalra, így mi kilapátolhatjuk a komposztunkat. Növények átültetésekor kiválóan használhatjuk, ha keverünk belőle a virágföldbe.

A jól kialakított gilisztakomposztáló nem büdös, ám ha szagokat érzünk, nézzük meg, nem túl nedves-e a föld, és hogy eléggé tud-e levegőzni a vödör tartalma. Ezekre nemcsak a szagok miatt érdemes ügyelni, hanem azért is, mert a túl nedves, túl száraz vagy oxigénhiányos környezetben a giliszták elpusztulnak.

A gilisztakomposztáló nem igényel nagy odafigyelést, különösen akkor, ha sikerül kialakítanunk a tökéletes környezetet. Ha ez megvan, csak élveznünk kell a giliszták által termelt komposztot, ami növényeink számára ideális. Ezenfelül pedig nem elhanyagolható, hogy jelentősen csökkenni fog a háztartási hulladékunk mennyisége, hiszen a szemetünk nagy részét olyan anyagok teszik ki, amik lebomlanak. Amennyiben nincs kertünk, a gilisztakomposztáló kiváló megoldás arra, hogy környezettudatosabban élhessünk.

További hasonló cikkekért látogassatok el a Humusz oldalára!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix