Ezekre figyelj mosáskor

Ma már a legtöbb háztartásban van mosógép, amellyel sokkal egyszerűbb a ruhák és textíliák tisztítása, mind nagymamáink korában volt. Azonban annak ellenére, hogy sok terhet levesz a vállunkról a masina, még számos dolog van, amire oda kell, hogy figyeljünk.

Színre színt

Magától értetődőnek tűnik, de mégis álljon itt – ne mossuk össze a színes pulcsikat a fehér melltartókkal. Fontos lépés a mosás elindítása előtt a ruhák figyelmes szétválogatása, méghozzá azért, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés a program lejártával, és ne bukkanjon elő egy-egy elszíneződött darab. Plusz tipp, hogy a textilt, amiről nem tudod biztosra, hogy engedni fogja-e a színét mosáskor, inkább áztasd be előzetesen.

Fontos a hőfok

Bár a gyors programok előnye a nevükben rejlik, nem mindig alkalmasak a megfelelő tisztításra, sőt! Inkább szánjuk rá az időt a hosszabb, de magasabb (és ezáltal hatékonyabb) hőmérsékleten való mosásra, ami legalább 40 fokos.

Elkülönítés

A fehérneműket, valamint a törölközőket, konyharuhákat érdemes külön mosni a többi ruhadarabtól, hiszen ezek másfajta szennyeződéseket és kórokozókat hordoznak magukban, mint a mindennapokban hordott egyéb ruháink.

Megfelelő szerek

Nem véletlen gyártanak különböző mosó- és öblítőszereket az eltérő színű ruhákhoz, használd tehát azokat a leírás szerint. Ne vidd túlzásba egyiket sem, hiszen amellett, hogy egy idő után roncsolódni fognak a ruhadarabok, még a környezetet is szennyezed vele. Kipróbálhatsz más, környezettudatosabb anyagokat is, ilyen például a mosódió.

Forrás: Unsplash

+1 Teregess okosan!

Ha nem szeretsz túlzottan vasalni, akkor nagy részét megúszhatod a megfelelő módon való teregetéssel – persze így is vannak olyan textilek, amiket kötelező/erősen ajánlott kivasalni, a gyűrődések eltüntetése vagy fertőtlenítés céljából. Ezenkívül pedig ajánlott a zoknikat már a teregetés során egymás mellé akasztani, így megkíméled magad a későbbi bosszantó „Már megint hol van a párja?” – gondolatokról.

Borítókép forrása: Pexels.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Lehullt a lepel Jennifer Aniston szépségápolási titkairól