Családiházat épít? Segítünk kalkulálni! (X)

2021. 12. 15.

Amikor egy családi ház építésébe kezdünk, a hónapokon át tartó kivitelezés során könnyedén lehetnek új ötleteink, változhatnak az igényeink, ahogy az árak/költségek mértéke is növekedhet, így még egy hibátlanul megtervezett költségkalkulációban is felmerülhetnek nem várt kiadások. Egy akkora projektnél pedig még egy szakértő segítségével megtervezett kiadás-kalkulációban is több százezres, akár milliós különbség alakulhat ki mire elkészül az új otthonunk. Itt egy ötlet, ami segíthet kordában tartani a kiadásokat.

Családiházat épít? Segítünk kalkulálni!

Egy kivitelezés első és egyik legfontosabb fázisa az épület szerkezetkész vázának megépítése. Igaz, talán nem ez a legköltségesebb lépés, de mindenképpen az első komolyabb kiadás – ha a telekvásárlást nem vesszük ide –, és persze az egyik leglátványosabb lépés is. Már ebben a szakaszban számottevő anyagi különbségek adódhatnak attól függően, milyen anyagot választunk a falszerkezethez, vagy milyen anyagból készül a tető. Persze a ház tervezésében résztvevő építész is sokat tud segíteni az anyagok kiválasztásában, sőt akár a költségszámításban is adhat támpontokat, ami egy téglatechnológiával épülő ház esetén valóban nagy segítséget jelenhet. Viszont, ha egy modernebb megoldással, pl. előregyártási technológiával szeretnénk kivitelezni otthonunkat, akkor jelenleg még kevesebb építésznek van tapasztalata a hozzájuk kapcsolódó kiadásokkal, így szükség lehet a technológiában jártas szakértő segítségére.

Az előregyártott, nem panel

Amikor előregyártott betonfalakról hallunk, sokaknak még mindig a régi panellakások rémképe jut eszébe, amelyekre elavult technológiával épült, kevésbé minőségi betont alkalmazó, sok esetben rosszul szigetelt társasházakként emlékszünk. Szerencsére az újgenerációs előregyártott beton szerkezetű épületekhez már egyáltalán nem hasonlíthatók a panelek. A mai modern és színvonalas alapanyagokból készülő előregyártott szerkezeti elemek versenyképes minőséget képviselnek a klasszikus téglából épülő társaik mellett is. Sőt, sok szakember szerint még pontosabb és gyorsabb kivitelezési folyamatot biztosíthat ez a technológia. Ezt a gyorsaságot bizonyítja, hogy egy előregyártott elemekkel kivitelezett projektnél előrelátó tervezéssel az elemek a megrendelővel egyeztetett ütemterv szerint érkeznek az építkezés helyszínére, ahol akár órák alatt a helyükre kerülnek a falak és a födém. Ezekben a kéregfalakba pedig már a gyártás során – a tervek szerint – belekerülhetnek az elektromos szerelvények is. Így a szerkezetkész házban már nem kell a kész falakat szétfúrni, ezzel rövidítve az egyeztetéseket, csökkentve az élőmunka szükségét és a csúszásokat.

És vajon mennyi idő alatt kivitelezhető egy előregyártott családiház? És mekkora költségekkel kell számolni egy szerkezetkész modell felépítéséhez?

171605439 5499934850078673 1524333023936261357 N

12 típusház, minden igényhez

Társasházkivitelezéseken már évek óta népszerű megoldás az előregyártott elemek használata, így nem meglepő, hogy az ezen projekteknél felismert előnyök a családi házban gondolkodók számára is egyre elérhetőbbé és népszerűbbé válnak.

De milyen kiadásokkal kell számolni egy előregyártott elemekből készülő szerkezetkész ház kapcsán? Mekkorák a költségek egy 30 vagy akár 140 m2– es családi ház esetén? Ezen kérdésekre segít választ találni a hazai előregyártási piac meghatározó szereplője, a Leier Hungária Kft. új szolgáltatása, a típusházak kínálata.

Ezek a típustervek olyan különböző méretű és alaprajzú házakat kínálnak, ahol a szerkezet előregyártott kéregfal-, klímafödém- és lépcső-elemekből épül fel. A tervek pedig tökéletes iránymutatást adhatnak a különböző méretű házak előrelátható költségeivel kapcsolatban, vagy inspirációként szolgálhatnak, ha valamelyik modell elnyerte a család tetszéslét, de szeretnék személyre szabni. Abban az esetben, ha a megépítéshez kínált Leier típustervben szereplő összes alapanyagot megvásárolja a megrendelő, úgy a kész terveket térítésmentesen kaphatja meg a projekt építésze, hogy ezekből kiindulva dolgozhasson tovább az épület ki- és átalakításán.

Segítünk kalkulálni!

A Leier termékkínálatban 12 különböző alapterületű és elrendezésű típusház és 3 féle garázs található. A méretek tekintetében a kisebb „garzonszerű” házaktól, egészen a nagy – 3-4 gyermekes – családok számára tervezett házakig minden igény teljesíthető. A 12 ház közül 10 modell alkalmas legalább egy gyermekszoba kialakítására, így a CSOK kompatibilitás is adott.

Tipushaz5

Nézzünk is néhány példát a különböző méretek és árak kapcsán.

Egy nagyobb egyszintes, 139,04 m2 hasznos alapterületű nappali + 4 szoba + garázs elosztású családiház szerkezetkész ára, a Leier termékkalkulációi szerint 11 milliós összegtől indul. Egy kétszintes, 92,56 m2 hasznos alapterületű, nappali + 3 hálószobás ház esetében ez az összeg akár nettó 7,7 millióból megvalósítható.  Aki pedig csak egy induló házat vagy nyaralót szeretne, annak egy 31,03 m2 hasznos alapterületű, nappali + 1 hálószobás megoldás is tökéletes lehet, amelynek induló ára akár nettó 3 millió lehet.

Egy Leier Típusház tökéletes választás lehet azoknak, akik szeretnek előre tervezni és terveiket pontosan és kiszámíthatóan megvalósítani, mind anyagi, mind ütemezési szempontból. A technológia legnagyobb előnye nem csak a kivitelezés gyorsaságából adódik, de az építkezés csúszása is elkerülhető, ugyanis a teljesen szerkezetkész ház felépítése 3 ember és az őket irányító szakember 3-4 napi munkájával megvalósítható.

Klimafodem

Emellett fontos kiemelni, hogy a fentebb említett árak a szerkezetkész modell alapanyagárát tartalmazzák, a szállítás és kivitelezés költségét nem. De természetesen a gyártó igény esetén ebben is segítséget nyújt. A Leier által összeállított típustervek nem foglalják magukban a teljes tervdokumentációt, így a kivitelezés megkezdése előtt fontos, hogy konzultáljunk egy építésszel, aki segíthet az épület telekre igazításában, valamint a ház megrendelői igényre alakításában.

Nézzen körül a Leier Típusházak között: www.leier.hu/tipushazak

Tudjon meg többet a előregyártott technológiáról: www.leier.hu/gyors-pontos-eloregyartas