Barion Pixel Építészeti minőség és típusterv? (x) – Coloré

Építészeti minőség és típusterv? (x)

2024. 01. 09.

Kérdés, hogy az előre elkészített és részletesen kidolgozott tervek kötöttségei mennyire hozhatók összhangba a megrendelők egyedi igényeivel. Jól végigondolt és kidolgozott megoldást javasolt erre, a „Házat, de gyorsan!” építészeti tervezési ötletpályázat nyerteseként, a Leier honlapján Ikva névvel szereplő típusház, amelyet Nyul Dávid tervezett.
Lássuk, hogyan készült és mit kínál a típusterv inspirációtár új tagja, az Ikva ház!

Nyul Dávidnak a tervezői ötletpályázaton dicsérő oklevelet nyert pályamunkája a régi népi építészetben gyakori háromosztatú ház alapgondolatára épült, ami az egyszerűséget az időtlenséget is hordozza. Az Ikva ház erre az egyszerűségre építve, feszes geometriájával modern megjelenésű, ugyanakkor a népi építészeti hagyományokat őrző, az utcára merőleges gerincű, oromfalas ház archetípusát mutatja.

Leier Hazat De Gyorsan Dijatado00084
Házat De Gyorsan Díjátadó – Forrás: Leier

A tervező a pályázatra benyújtott tablóján szemléletesen vezeti le az épület morfológiáját és evolúcióját. A lakás közösségi tere választja el a lakótereket és adja meg a feloldást a típusterv kötöttsége és a megrendelő egyedi igénye közötti esetleges feszültségre. A közös használatú tér igény szerint megnyújtható, a nappali- étkező tere bővíthető és további térelemek elhelyezésével további funkciók is elhelyezhetők, egyéb helyiségek is kialakíthatók.

„Az volt az elképzelésem, hogy a ház alakú tömegben a szobák afféle nyugvó pontok, és azzal, hogy ezeket kettévágom és széthúzom, a két széthúzott tömeg között kialakul ez a közösségi tér, ami a megérkezés helye, és ami a legtöbb flexibilitást nyújtja. Ez a tér a legalkalmasabb arra, hogy a megrendelők a saját igényeik szerint alakítsák. Húzható, akár megtörhető, csavarható is. A pályázatra benyújtott épület egy egyszerű hasáb formáját kapta. Amikor a pályázatot készítettem, a tervezési folyamatnak abban a szakaszában, akkor úgy gondoltam, hogy ez a könnyedség, a tömegnek ez a széthúzása faszerkezetes megoldással valósítható meg. Az építész egy pályázat beadása után utólag mindig tovább gondolja a tervet, így tettem én is és úgy gondolom, hogy a közösségi teret nem csak széthúzni lehet, hanem ott akár ugrás vagy törés is elképzelhető, és ezt a Leier kéregfal- és födémelemeiből is meg lehet csinálni.” – mutatta be a tervet az alkotó.

008
Ikva Ház – Forrás: Leier

Ilyen az Ikva ház

A földszintes épület egy nagy közösségi térből és az ebből a térből nyíló szobákból áll tehát. A ház két szélén, ebben az esetben ennyire széthúzva találhatók a lakószobák: az egyik oldalon a szülői háló a hozzá tartozó fürdőszobával, a másik oldalon pedig a három gyerekszoba. A tervező a különválasztott lakóegységek között helyezte el a közös használatú teret és ebbe a térbe állította a kompakt kialakítású, bútorszerű kiszolgáló blokkot, ami a nappali terébe forduló, a kandallót is tartalmazó nyitott konyhafalat, a háztartási-gépészeti helyiséget, a gardróbot és a vendég-mellékhelyiségként is szolgáló gyerek-fürdőszobát foglalja magába. A közös használatú tér maradék része a nappali-étkező, amely egy hatalmas eltolható üvegajtóval kapcsolódik a kerthez. A ház két végén található lakóegységek Leier előregyártott kéregfal elemekből készülnek, a közös használatú terek könnyűszerkezetes kialakításúak.

Típusház és előregyártás?

Mégis minden elemében igényre szabható – ezek között a kifejezések között is csak első ránézésre feszül ellentét, amiről természetesen a tervezőnek is volt véleménye.

 „Annak ellenére, hogy a társadalomban a típusterv szónak rossz hangzása van, a mai világban az előregyártás és a gyorsaság egyre jobban előtérbe kerül. Szerencsére a múlt hibáin tanulva most már elsődleges fontosságú a minőség és az építészeti színvonal. Az ilyen típusterveknek, mint amit a Leier kínál, mindenképpen van létjogosultsága. Nem mindenki teheti meg hogy a nulláról kiindulva teljesen egyedi házat terveztessen meg egy építésszel, ugyanakkor ezeknek a típusterveknek is van egyfajta rugalmassága. A megrendelő látja a teret, amibe bele tudja élni magát és – természetesen egy építész közreműködésével – tud rajta változtatni annak érdekében, hogy a neki megfelelő kialakítású otthona épüljön meg.

Egy háznál természetesen nem lehet mindent előregyártott szerkezetekből készíteni, de törekedni kell az időfelhasználás csökkentésére és ezekkel az előregyártott Leier elemekkel nagyon gyorsan lehet dolgozni. Véleményem szerint a megrendelőnek nagyon hasznos, mert sok élőmunkát és időt spórol azzal, ha előregyártott szerkezetekből, előregyártott technológiával épít.” – vallja Dávid.

007
Ikva Ház – Forrás: Leier

Inspirációtár, ami a döntésben segít

2021-ben a Leier az építkezést tervezők döntéseit segítő „inspirációtárat” hozott létre, a választható házak körének bővítésére 2022-ben pedig tervezői ötletpályázatot írt ki. A szerkezeti anyagok gyártó piacvezető magyar cég méretpontos előregyártott elemekből épülő típusházaival azoknak az építkezőknek kíván segíteni, akik a költségek, a minőség és a határidők tekintetében is a kiszámíthatóságra törekszenek. Ezen a pályázaton indult és nyert különdíjat épületével Nyul Dávid, építész.

„Próba-szerencse lendülettel vágtam neki a pályázatnak. Nem gondoltam, hogy beválasztják a tervemet, de természetesen nagyon örülök neki. Fiatal építész vagyok, egy neves építész irodában dolgozom és ez a pályázat egy nagyon jó megjelenési lehetőség volt számomra.” – mondta. Nyul Dávid a Pécsi Tudományegyetemre járt és a BSC képzés elvégzése, 2013. óta a Napur Architect Kft. irodában dolgozik mestere, Ferencz Marcel DLA mellett. Közben levelezőn elvégezte a mesterképzést is. „Itt a Napurban izgalmas projektekben vehetek részt, ezek nemcsak szép, de nagyon nagy munkák, ezekhez képest igazi léptékváltás egy ilyen családi ház megtervezése. Számomra azért volt hasznos ez a pályázat, mert kimozdított ezekből a nagy struktúrákból és egy kicsit mikroszinten is tudtam gondolkodni. Sok pályázaton indultam már, közöttük külföldieken is. 2022-ben a „Természetközeli kilátók” című kétfordulós pályázaton a Győr melletti Abdára tervezett kilátóval első díjat nyertem. Ez egy tanulságos feladat volt számomra és úgy volt, hogy megépítik, de erre még várni kell.”- meséli a tervező.

Végül tekintsük át röviden, miért érdemes a típusházak között körülnézni annak, aki gyorsan és a költségeket kézben tartva kíván építkezni.

Az inspirációtárban található házak kéregfalas technológiával készülnek, így igen gyorsan szerkezetkészre építhetők. A gyorsaságot szolgálja az is, hogy az elektromos szerelvények már a gyártás során belekerülnek a kéregfalakba, valamint, hogy a falak felületét nem szükséges vakolni, sima felületüknek köszönhetően elegendő glettelni. Különösen előnyös megoldás a Leier által kifejlesztett klímafödém, a kéregpanel elemekben előre elhelyezett hűtő- és fűtőrendszer. A Leier típusházak nagy előnye, hogy a megrendelő már a folyamat elején, a terv kiválasztásakor pontosan tudja a szerkezetkész épület árát, össze tudja hasonlítani a különböző méretű épületeket, kellően alátámasztva tudja eldönteni, hogy milyen és mekkora házat kíván megépíteni.

Nézze meg az Ikva ház terveit!
https://www.leier.hu/hu/tipushazak/ikva-haz-4

006
Ikva ház – Forrás: Leier

Szerző: Tóth Balázs, építész

A borítókép forrása: Leier