Kiindulópont házépítéshez – kalkulálható költségekkel (X)

2022. 03. 25.

Szakemberhiány, soha nem tapasztalt árváltozások és építőanyag-hiány nehezítette 2021-ben az építkezők döntéseit. Nem csoda, hogy sokan keresik a kivitelezést leegyszerűsítő, és költségek tekintetében is jobban tervezhető alternatívákat. Ilyenek a Leier ötletes inspirációul szolgáló, igény szerint alakítható típusházai.

Az építkezést tervezők helyzetét bizonytalanná tevő építőanyag árak kiszámíthatatlansága, és az évek óta tapasztalható szakemberhiány az építési költségek kalkulációját, és a költözés várható idejének becslését is megnehezíti. Ezek a folyamatok csak tovább erősítették az építőipar azon fejlesztési irányát, amely a kevés szakember és magas szinten előregyártott termékek és építési megoldások körét bővítette az elmúlt években.

Új Típusház

„A Leier Típusházak megtervezésének, életre hívásának is ez volt az egyik fő oka.” – mondta Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. A cégvezető hozzátette, hogy az érdeklődések egyben rengeteg hasznos információt is szolgáltattak a fogyasztói igények felméréséhez, és a típusházak választékának és a hozzájuk kapcsolt szolgáltatások körének bővítéséhez. „A másik okunk pedig az, hogy cégünk minden szükséges építőanyaggal rendelkezik, ami egy szerkezetkész ház megépítéséhez szükséges, így adott háztípus költségeinek kalkulálásával segítséget nyújthatunk az építkezést tervezőknek. Fontos azonban megjegyezni, hogy tervek és a kalkulált költségek leginkább inspirációul szolgálhatnak a saját ház költségkalkulációjához, hiszen minden házat telekre kell illeszteni és akár egyedi igényekre szabni, ami további tervezési feladatot igényel, amihez tervező segítsége szükséges.”

Mindent egy kézből, ami a megvalósításhoz kell

Az immár tizennégyre bővült Leier Típusházak választéka a lehetséges igények széles körét lefedi. Lapostetős, modern, hagyományos, egy- és kétszintes épületek változatos méretekben állnak rendelkezésre, de ami a legfontosabb, a 14 modellből 12 típus egy-háromgyerekes családok számára CSOK kompatibilis!

A Leier sok megkeresést kap azzal kapcsolatban, hogy a házak megépítését mikorra tudja vállalni. „Ugyan vannak már bevált kivitelező partnereink, akiket jó szívvel ajánlunk és igyekszünk folyamatosan újakat is felkutatni, de a Leier maga nem vállal kivitelezést.”  – folytatta Parádi Zsuzsanna a Leier Típusházak tervezője. – „A tapasztalatok ennek ellenére azt mutatják, hogy az építkezők számára így is nagy segítséget jelentenek a szerkezetkész épület költségvetésének kalkulációjában, legyen szó a legkisebb 30 m2-es, nyaralóként is elképzelhető házról, vagy éppen tekintélyesebb, akár családi otthonként funkcionáló 160 m2-es épületről. Ha pedig bármelyik ház elnyeri a tetszésüket, és az anyagokat a Leier kínálatából beszerzik hozzá, akkor a saját építészükkel tovább gondolható terveket ingyen rendelkezésre bocsátjuk.”

A Típusházakat a Leier által gyártott szerkezeti anyagokkal úgy tervezték meg, hogy a faltól a födémig, a kéményen át, sőt még a térburkolat is megvásárolható a cégtől – egy helyen. A házakon kívül még 3 garázs terve is elérhető a kínálatban, ezáltal tényleg minden szerkezethez reális kiindulópontot biztosít.

Maros Ház

Modern, gazdaságos, fenntartható

A Leier Típusházak elemei a legmodernebb előregyártott technológiával készülnek, amelynek több előnye a gyakorlatban is megmutatkozik. Egyrészt az elemek méreténél fogva az építkezés gördülékenyen halad velük, nem tart annyi ideig a szerkezet felépítése, mint a hagyományos, kiselemes technológiánál, másrészt pedig az egyes elemek mértani pontossággal illeszkednek egymáshoz, ezzel számos problémát kiküszöbölve. „Szerencsére a módszer már bizonyított, ezért ma már senki sem von párhuzamot a régi panelépületek technológiája és a mai modern kéregfal és kéregfödém elemekből épülő házak között. Az viszont bárki számára meggyőző, hogy az elemek a megrendelés szerint visszajelzett időben legyártva az építkezés helyszínére kerülnek. Ez megkönnyíti az építkezés ütemezését, és legyen szó bármekkora méretű családi házról, 4-5 szakember akár 3-4 nap alatt csúszások nélkül kivitelezi a szerkezetkész épületet.” – hangsúlyozza a szakember, majd hozzáteszi, hogy a nagyszámú érdeklődés miatt, a beérkezett igényeket figyelembe véve máris két újabb modell, a Maros és a Mura ház terveinek választékba illesztése mellett döntött a cég.

Mennyibe kerülhet a szerkezet? Számoljunk!

A 30 – 160 m2 közötti szerkezetkész épülethez szükséges szerkezeti anyagok nettó árai a tervek alapján 3 és 10 millió forint között mozognak. A tervek csakis a szerkezetek kapcsán adnak iránymutatást és csak az anyagköltség tekintetében. Abban az esetben, ha az érdeklődő úgy dönt, hogy a megépítéshez kínált típustervben szereplő összes Leier anyagot megvásárolja, a terveket készen, térítésmentesen megkapja, ezekből kiindulva pedig az építész tovább dolgozhat az épület többi elemének igény szerinti kialakításán, személyre szabásán.

Részletek, további információk: https://www.leier.hu/tipushazak