Barion Pixel Amit a házi vízműről tudni érdemes (x) – Coloré

Amit a házi vízműről tudni érdemes (x)

2022. 03. 23.

Hogy működik, mire jó, kiknek érdemes beruházni házi vízműre?

A vízellátást alapvetőnek vesszük, ha mindig is olyan házban vagy lakásban éltünk, ahol volt vízhálózat. Léteznek azonban olyan helyek is, ahol az nincs kiépítve, így ennek megfelelően ott nem elérhető a víz. Gondolunk például a nyaralókra, tanyákra vagy olyan régi épületekre, ahol az évek alatt tönkrementek a vízvezetékek. Ha ilyen helyre szeretnénk költözni, akkor érdemes számításba venni a házi vízmű létrehozását. Ez a megoldás ugyanis sokkal költséghatékonyabb, mint egy teljesen új vízhálózat kiépítése.  

házi vízmű szivattyuk Colore.hu
Forrás: elements.envato.com

A házi vízmű feladata, működése 

A házi vízmű kialakításával megoldható a lakás vízellátása, amihez talajvizet, kútból nyert vagy ciszternában gyűjtött esővizet használ fel. Nemcsak az épületen belüli vízvételre ad lehetőséget, hanem a víztároló tartályok, medencék feltöltésére, valamint az öntözésre is. Mindezen túl akkor is hasznát vehetjük, amikor például a tetőtér beépítése során extra víznyomásra van szükségünk. Egy viszonylag egyszerű rendszerről van szó, ami két fontos elemből áll: az egyik a szivattyú, a másik pedig a tágulási tartály. Ez utóbbira rá van szerelve egy nyomásérzékelő és egy nyomáskapcsoló. A csap megnyitásával elkezd folyni a víz, majd ahogy lecsökken a nyomás, beindul a szivattyú. 

Kerti locsolás házi vízművel 

A kerti locsoláshoz természetesen szükség van vízre. A házi vízmű ezt is képes biztosítani számunkra, ráadásul nem is akárhogyan – kényelmesen és költséghatékonyan. A beépítését követően sokkal egyszerűbben tudunk öntözni, hiszen nem kell minden egyes alkalommal bekapcsolni a szivattyút. Van lehetőség arra, hogy „megtanítsuk” neki, mikor kapcsoljon be és mikor álljon le. Amennyiben ki van építve az öntözőrendszer többi része is, akkor az öntözés teljes mértékben automatikussá válik. Ránk legfeljebb csak akkor van szükség, ha módosítani szeretnénk a beállításokon. A vezérlőegység használatával úgy tudjuk beprogramozni, ahogy csak szeretnénk. Mivel a vízmű rendszer csak akkor működik, amikor szükség van rá, így ezzel a megoldással rengeteg költséget meg tudunk spórolni.