Barion Pixel Házi tészta készítése lépésről lépésre – Coloré

Házi tészta készítése lépésről lépésre

2021. 09. 04.

Házi tésztát leginkább nagyanyáink tettek le az asztalra, melyhez foghatót nehezen találni a boltok polcain. A saját magunk által készített tészta időigényes folyamat eredménye, viszont minden erőfeszítést megér. Megmutatjuk, hogyan készíts tésztát tésztagép nélkül.

Az alaprecepthez csupán két hozzávalóra van szükség:

  • tojásra
  • lisztre

A liszt mennyiségét a másik hozzávaló súlya határozza meg: egy 50 grammos felütött tojás 100 gramm lisztet igényel, míg egy 55 grammos 110-et.

tészta, házi, recept
Forrás: Unsplash

Amint összekevertük a lisztet a tojással, jöhet a gyúrás: addig dolgozzuk össze a kettőt, amíg egy lehetőleg repedésmentes, szép tésztát nem kapunk. Ha túl lisztesnek érezzük valamilyen oknál fogva, akkor bevizezett kézzel lehet folytatni a munkát.

Ha összeállt a tészta, zacskóba vagy folpackba csomagolva hagyjuk állni félórát, szobahőmérsékleten.

Ez idő elteltével egy enyhén lisztezett felületre borítjuk, és gyúrunk rajta egy kicsit.

Nyújtógép nélkül is többféle tészta készíthető.

A reszelt tésztát ki sem kell nyújtani, csak egy nagyobb lyukú reszelőn lereszelni, így száradni hagyni. Levesekbe kiváló kísérő lehet.

A csipetke receptje is ugyanez, ebben az esetben elcsipkedhetjük és frissen belefőzzük a levesbe, de ki is száríthatjuk.

A többi tésztaféle nyújtós, de lisztezett felületen sodrófával is megoldhatóak. Egy, vagy kétmilliméter vastagra nyújtjuk a tésztát, és felvághatjuk akár derelyevágóval, akár késsel. A kockatésztát érdemes 1 milliméterre, de a tagliatellének való lehet vastagabb is. Ilyen esetekben ne várjunk magunktól tökéleteset, hiszen késsel nem egyszerű művelet egyforma méretűre vágni a tésztánkat, de nyújtógéppel pofonegyszerű.

tészta, házi, recept
Forrás: Unsplash

A lebbencstésztát is lehet vastagabbra hagyni, adni neki időt, hogy egyben megszáradjon, majd a kívánt méretre feltördelve lehet elrakni, vagy belefőzni a levesbe.

A szárítás

A tésztákat mindig egy textildarabon szárítsuk, és ha napos helyre tesszük, azzal felgyorsíthatjuk a folyamatot. Nagyjából 24 órára van szükség ahhoz, hogy a tészta megszáradjon. A fenti módon lasagnének való alapanyagot is előállíthatunk, viszont ezt érdemes lesúlyozni valamivel, ami alatt száradhat, mert ahogy veszti el nedvességtartalmát, úgy pöndörödik fel.

Miután megszáradt, azonnal felhasználható, de akár hónapokig is tárolható.

Nagyon bele lehet jönni a tésztagyártásba, de arra figyeljünk oda, hogy helyet kell hagyni a száradásra: nem egymás hegyén-hátán száradnak a tészták, hanem szétszórva, úgyhogy nem érdemes két tojásnál többől készíteni egyszerre, mert még a fogasról is tészta fog lógni.

Ha nem is állandóan, néha érdemes feldobni egy jó olasz pastát a saját magunk által készített tésztával, próbáljátok ki!

Ha van otthon spagetti-fejetek a géphez, ezt a receptet ajánljuk, de amennyiben cérnametéltet készítenétek, az alábbiak szerint készíthetitek el: