Barion Pixel Almaecet házilag: egy igazi csodaszer a ház körül – Coloré

Almaecet házilag: egy igazi csodaszer a ház körül

2022. 10. 10.

Az almaecet pozitív hatásairól sokat hallani, melyek nem is alaptalanul terjedtek el! Az almaecet házilag is elkészíthető, mely által biztosak lehetünk benne, hogy csak természetes anyagokat fogyasztunk és használunk.

Az almaecet házilag készített változata igencsak népszerű. Amellett, hogy számos előnye van: azon túl, hogy olcsóbb, mint bolti megfelelője, biztosak lehetünk benne, hogy csakis természetes anyagok vannak benne. Rengeteg pozitív hatása van, nemcsak az emberi szervezetre, hanem a ház körül is.

Elkészítéséhez csupán három összetevőre, almára, vízre és cukorra van szükség, mely megfelelő közegben fermentálódik. A folyamat során olyan gombák és baktériumok alakulnak ki az almás lében, amik elősegítik a fermentációt, így az almában található gyümölcscukorból alkohol, majd idővel ecetsav képződik. A folyamat során több vitamin és ásványi anyag szabadul fel, mely több pozitív hatással is bír szervezetünkre. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, jó hatással van emésztésünkre és akár zsíros hajra is használható!

Ezeken felül a háztartásban is fontos szerepet tölthet be, hiszen természetes volta miatt biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen ártalmas szert nem használunk sem magunkon, sem otthonunkon.

Így készül az almaecet házilag

Az almaecethez szükségünk lesz 1 kg almára, 1 liter vízre és 10 dkg cukorra. Az alma lehet színhús gyümölcs, de akár almahéj, vagy a földre esett, kicsit ütődött alma is. Az almákat felvágom és egy nagyobb üvegbe teszem. A vizet a cukorral felforralom, és ha valamelyest kihűlt ráöntöm az almákra. Tehetünk rá egy szelet kenyeret, de elhagyható. Egy kis darab vásznat kötök az üveg tetejére, így tud levegőzni, de védve van a külső hatásoktól.

Az üveget meleg helyre teszem, ami nálam a konyhaablak szokott lenni. Tíz napig hagyom, néha összekeverem, majd leszűröm.

Az almaecet házilag készítve erős szagokat produkál, és látványra sem szép, de megéri!
Az almaecet házilag készítve erős szagokat produkál, és látványra sem szép, de megéri! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Lemérem a fennmaradt lé mennyiségét, és annyiszor tíz deka cukrot teszek bele. Visszateszem a vásznat a tetejére, és tálcát rakok az üveg alá, ugyanis pár nap múlva forrni kezd, és könnyedén kiforrhat az üvegből. Négy hétig hagyom erjedni, ami alatt meglehetősen erős szaga van, úgyhogy ha nem vagyunk rá felkészülve, sokat szellőztessünk, vagy a lakás egy eldugottabb, ám meleg pontjára rakjuk! Ha az almaecet felszínén hártyát látok képződni jó az irány, és ez idővel egyre csak vastagabb lesz. Ez az úgynevezett ecetágy, amit később további ecetek készítéséhez használhatunk. Nekem nem mindig alakul ki ilyen az ecetemen, de ettől még teljesen jól szokott működni a végeredmény.

Ha az almaecetem tiszta, és a tetején összeáll az ecetágy, óvatosan lefejtem a tetejéről, és üvegekbe töltöm a kész ecetet, de akár a befőttes üvegben is hagyhatjuk.

Az ecetágyat benne hagyva ahogy telik az idő annál erősebb lesz az ecet, de használhatjuk újabb ,,főzethez” is, ami ezáltal könnyebben be fog érni.

Almaecet a háztartásban: mire jó?

Az almaecetet a takarításon át bogárirtáson keresztül a kellemetlen szagok eltávolításáig sok mindenhez használhatjuk.

Takarításhoz fél deci almaecet és egy deci víz összekeverésével olyan folyadékot nyerhetünk, ami kiválóan tisztítja az üveges felületeket, a tükröket és a csempéket is. Akár a fürdőszoba további részein is használható, ugyanis amellett, hogy fényesít, a penészölő hatásáról is jól ismert szer. A konyhában sincs párja, különösen, ha olyan helyeket takarítunk vele, ami érintkezhet élelmiszerrel. A hűtőgép, a mikró és a mosogató is tökéletesen tisztítható vele. Akár foltokra is használhatjuk, legyen szó szőnyegről vagy ruhadarabról.

Ha leszűrés után egy kicsit zavaros az ecetünk, ne essünk kétségbe, ez teljesen normális!
Ha leszűrés után egy kicsit zavaros az ecetünk, ne essünk kétségbe, ez teljesen normális! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ugyan önmagában van egy sajátos szaga az almaecetnek, egy rossz levegőjű szobába egy tálában kihelyezve gondoskodik arról, hogy eltűnjenek a rossz szagok. Ha fokhagymapucolás után büdösnek érezzük a kezünket, akkor is dörzsöljük be almaecettel, és eltűnik róla a fokhagyma erős illata.

Atkák és bolhák ellen is hatékony szer: az érintett területet, legyen az ágy vagy a kiskutyánk, dörzsöljünk át almaecettel, és a rovarok sikítva fognak menekülni.

Ha ma nekiállunk az almaecet készítésének, a következő hónapra már jól használható lesz, és ha okosan használjuk az ecetágyat, akár karácsonyra is megajándékozhatjuk ismerőseinket házi készítésű almaecettel.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix