Barion Pixel A korallvirág gondozása – Mi a teendő, ha elvirágzott? – Coloré

A korallvirág gondozása – Mi a teendő, ha elvirágzott?

2023. 02. 08.

A korallvirág rendkívül kedves növény, hiszen szép virágai akár hetekig is díszíthetik a lakásunkat. Fontos azonban, hogy megfelelően viseljük gondját, ugyanis csakis rajtunk múlik, hogy hoz-e virágokat!

A korallvirág szinte mindig kapható a virágboltokban, és azon ritka növények közé tartozik, amik sokáig képesek tartani a virágokat azután is, hogy hazavittük. Amennyiben megfelelő körülmények között tartjuk, a korallvirág évekig vagy évtizedekig is társunk lehet, és nincsenek is nagy igényei.

A korallvirág gondozása

A korallvirág a pozsgás növények közé tartozik, így a vizet a leveleiben tárolja. Emiatt nincs szüksége túl sok vízre: elég, ha akkor locsoljuk, amikor száraz a földje, így nyugodtan elmehetünk mellette nyaralni, mert akár két hetet is kibír öntözés nélkül.

Nagyon kedveli a napos ablakokat, ám a nyári melegben ne hagyjuk az ablakban, mert megég! Ősszel, télen és tavasszal azonban bátran hagyhatjuk a napsütésben, és nyáron akár a kertbe is kitehetjük, ám ügyeljünk rá, hogy nehezen bírja a hideget, így ha 10 fok alá menne a hőmérséklet, hozzuk be!

A tetvek nagyon szeretik a korallvirágot, ezért ha új darabot hozunk haza, vagy a nyári időszakban behozzuk a kertből, nézzük át a virágokat, a szárakat és a levelek alját is! Ha tetveket nem is látunk, de gyanús, fehér foltokat vagy por-szerű képződményeket vélünk felfedezni, élhetünk annak gyanújával, hogy tetűpetével van dolgunk. Ilyen esetben mosószeres-fokhagymás vízzel tudunk megszabadulni a hívatlan vendégektől.

Ha nem vágjuk vissza a korallvirágot, meg fog nyúlni
Ha nem vágjuk vissza a korallvirágot, meg fog nyúlni / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A korallvirág általában januárban kezdi el növeszteni a bimbóit és februárban borul virágba. Akár két-három hétig is gyönyörködhetünk a különböző színű növényekben: jellemzően fehér, rózsaszín, sárga, narancssárga és piros színben pompáznak a növények.

Ha a virágok elszáradtak, az elszáradt ágakat vágjuk le! Ez a legjobb alkalom arra is, hogy megmetsszük a növényünket, mert ha nem tesszük, a növény meg fog nyúlni. Ne sajnáljuk a metszésnél, mert nagyon hamar új leveleket hoz, ráadásul a levágott ágakat vízbe téve könnyedén gyökereztethetjük a korallvirágot, így új növényünk is lehet.

Bár a februári virágzás után a növények pihennek, nem lehetetlen, hogy a késő tavaszi és kora nyári időszakban is virágokat hozzanak. Ehhez azonban legalább 12 óra teljes sötétségre van szükségük, így ha vesszük a fáradságot arra, hogy dobozzal letakarjuk őket, hogy éjszaka teljes sötétségben lehessenek, nyáron is gyönyörködhetünk a csodaaszép virágokban.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix