Barion Pixel A fokföldi ibolya szaporítása – Így csináld! – Coloré

A fokföldi ibolya szaporítása – Így csináld!

2023. 02. 20.

Ez az ibolyafajta gyakori szobanövény, hiszen több színben pompázhat, és ha megtaláljuk számára a tökéletes helyet különösebb odafigyelést sem igényel. A fokföldi ibolya szaporítása azonban már ennél körülményesebb, de nem lehetetlen!

A fokföldi ibolya neve becsapós, ugyanis nem Délnyugat-Afrikából származik, hanem Kelet-Afrikából, mégpedig az Uzambara-hegységből. Emellett pedig az ibolya név is megtévesztő, ugyanis rendszertanilag nem sok köze van az ibolyákhoz úgy szerkezeti felépítésében, mint küllemében.

A fokföldi ibolya gondozása

Ez a növény kifejezetten nehezen tűri a napot, így ügyeljünk rá, hogy tűző napra ne tegyük! Mindennek ellenére a világos helyeket nem bánja, és szobahőmérsékleten érzi magát a legjobban. A téli időszakban ügyeljünk rá, hogy 18 fok alá ne menjen szoba hőmérséklete, mert a növényünk megfázhat.

Öntözés tekintetében a fokföldi ibolya nem szereti, ha a földje teljesen száraz, de ne is áztassuk el, mert a gyökerei hamar rothadásnak indulhatnak. Ügyeljünk rá azonban, hogy csakis a földjét locsoljuk, mert ha a virágai vagy a levelei vízhez érnek, azonnal tönkremennek! Bár a cserepét ritkán növi ki, évente egyszer érdemes friss földet adni neki, amelyből megfelelően tud táplálkozni.

A fokföldi ibolya szaporítása

A fokföldi ibolyát többféleképpen lehet szaporítani, ám válasszuk bármelyiket is, türelemre lesz szükségünk! Az egyik módszer az úgynevezett dugványozás. Ehhez vágjuk le a tetszőleges, erősebb leveleket egy sterilizált éles késsel és ültessük el őket. Ahhoz, hogy a növény ne sérüljön, próbáljunk meg kialakítani egy ,,csatornát” a földben, hogy csak bele kelljen dugni a levél szárát és ne azzal kelljen utat törni. Locsoljuk meg annyira, hogy ne tocsogjon, de nedves legyen a földje, majd fedjük be nejlonzacskóval, üveggel vagy egy félbevágott műanyagflakonnal és 2-3 naponta figyeljük, hogy kiszáradt-e a földje. Nagyjából 4-5 hét múlva meg fognak jelenni az első levélkék; ekkor levehetjük az üveget, hiszen innentől növényünknek nincs szüksége segítségre. Mindezek ellenére a párás környeztet kifejezetten kedveli, úgyhogy ha meg tudjuk teremteni számára a párát, nem fog panaszkodni.

A fokföldi ibolya szaporítására több módszer is van
A fokföldi ibolya szaporítására több módszer is van / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A tőosztás egy gyorsabb módszer, ám erre csak akkor van mód, ha az anyanövényen pici leveleket találunk. Ehhez óvatosan vegyük ki a cserépből az ibolyát, és maradéktalanul szabadítsuk meg a földjétől. Óvatosan rázogassuk, és villával fésüljük ki a földet a gyökerek közül. Ha ezzel megvagyunk, sterilizált késsel válasszuk le a kis növényeket a tőről. Az anyanövényt ültessük új földbe, a piciket pedig a dugványozáshoz hasonlóan ültessük el, majd biztosítsunk számára párás környezetet.

Ezt a népszerű szobanövényt sok mással ellentétben magról is lehet szaporítani! Ehhez várjuk meg, hogy a virágokon lévő sárga magtokok megérjenek. Ehhez az elszáradt virágot is tartsuk a növényen egy pár hétig, majd a magtokokat nyissuk ki és tartalmát ültessük el. Számítsunk rá azonban, hogy rengeteg mag van benne, és lassan növekszenek, így ezt a módszert csak akkor válasszuk, ha szívesen kísérletezünk, és ha tudunk mit kezdeni akár többszáz fokföldi ibolya-kezdeménnyel is.

Az ültetéshez minden esetben használhatjuk virágföld és perlit keverékét, hiszen ez utóbbi gondoskodik róla, hogy a növények könnyebben növesszék gyökereiket, és a nedvesség megtartásában is fontos szerepe van.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix