Barion Pixel 6 ápolási tipp, hogy drága keleti szőnyegünk megőrizze értékét – Coloré

6 ápolási tipp, hogy drága keleti szőnyegünk megőrizze értékét

2021. 05. 18.

Egy színektől zizegő gyapjú Kilim, vagy aprólékos mintázatú, kézzel készült keleti szőnyeg elhozza otthonunkba a varázslatos keletet. És bár nem olcsó mulatság, ha szakszerűen bánunk otthonunk legértékesebb textiljével, hosszútávon jobban fial majd, mint a pénzünk a bankban.

1. Keleti szőnyegünket forgassuk így is…

Képzeljük el, hogy a nappalinkban lévő szőnyeg egy része mindig a kanapé alá esik, míg a másik felén járkálva azt folyamatos koptatjuk – ennek nem is lehet más a vége, mint egy felemás szőnyeg. De ha két-három havonta szorgosan forgatjuk imádott perzsa szőnyegünket, egyenletes oszlik majd el rajta a kopás.

2. …úgy is

Egyáltalán nem elvetemült ötlet a konyhában, vagy az ebédlőasztal alatt díszelgő Kilim szőnyeg. Mivel ennek a típusnak a színe és a fonákja teljesen egyforma, időről-időre forgassuk át. Ezzel hol az egyik oldala használódik, hol pedig a másik, így még évek múlva is állni fogja a strapát.

keleti szőnyeg ápolása
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Védjük a fénytől

A keleti szőnyegekben lévő festékanyag az állandó, erős, közvetlen napfénytől idővel drámai fakulásnak indulhat. Ezért ügyeljünk rá, hogy ne tegyük ki ilyen sokknak, illetve a megoldás ez esetben is a rendszeres forgatás.

4. Hogy teljes szépségében ragyogjon

Hogy szőnyegünk nap nap után teljesen pompájában tündököljön, mindkét oldalát porszívózzuk át közepesen erős szívással, a száliránynak megfelelően. Ezzel nemcsak a portól szabadulunk meg, hanem megakadályozzuk a természetes szálak összezsugorodását is.

keleti szőnyeg porszívózás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

5. Szőnyegalátét

Avagy a csúszásgátló nemcsak a helyén tartja majd szőnyegünket, hanem védi a gyűrődéstől és a talaj által okozott esetleges kidörzsöléstől. Valamint ha a fűtés során a padló és a szőnyeg között páralecsapódás keletkezne, megvédi szőnyegünket a nyirkosságtól.

6. Friss levegőt!

Ha tehetjük, félévente néhány órára tegyük ki a friss levegőre szőnyegünket. A magába gyűjtött nedvesség így könnyen elpárolog és a kellemetlen szagoknak is búcsút inthetünk.

Borítókép forrása: Unsplash.com