6 ápolási tipp, hogy drága keleti szőnyegünk megőrizze értékét

Egy színektől zizegő gyapjú Kilim, vagy aprólékos mintázatú, kézzel készült perzsaszőnyeg elhozza otthonunkba a varázslatos keletet. És bár nem olcsó mulatság, ha szakszerűen bánunk otthonunk legértékesebb textiljével, hosszútávon jobban fial majd, mint a pénzünk a bankban.

1. Forgassuk így is…

Képzeljük el, hogy a nappalinkban lévő szőnyeg egy része mindig a kanapé alá esik, míg a másik felén járkálva azt folyamatos koptatjuk – ennek nem is lehet más a vége, mint egy felemás szőnyeg. De ha két-három havonta szorgosan forgatjuk imádott perzsánkat, egyenletes oszlik majd el rajta a kopás.

2. …úgy is

Egyáltalán nem elvetemült ötlet a konyhában, vagy az ebédlőasztal alatt díszelgő Kilim szőnyeg. Mivel ennek a típusnak a színe és a fonákja teljesen egyforma, időről-időre forgassuk át. Ezzel hol az egyik oldala használódik, hol pedig a másik, így még évek múlva is állni fogja a strapát.

Lakberendezes Otthon Haztartas Szonyeg Apolas 2
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Védjük a fénytől

A keleti szőnyegekben lévő festékanyag az állandó, erős, közvetlen napfénytől idővel drámai fakulásnak indulhat. Ezért ügyeljünk rá, hogy ne tegyük ki ilyen sokknak, illetve a megoldás ez esetben is a rendszeres forgatás.

4. Hogy teljes szépségében ragyogjon

Hogy szőnyegünk nap nap után teljesen pompájában tündököljön, mindkét oldalát porszívózzuk át közepesen erős szívással, a száliránynak megfelelően. Ezzel nemcsak a portól szabadulunk meg, hanem megakadályozzuk a természetes szálak összezsugorodását is.

Lakberendezes Otthon Haztartas Szonyeg Apolas 3
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

5. Szőnyegalátét

Avagy a csúszásgátló nemcsak a helyén tartja majd szőnyegünket, hanem védi a gyűrődéstől és a talaj által okozott esetleges kidörzsöléstől. Valamint ha a fűtés során a padló és a szőnyeg között páralecsapódás keletkezne, megvédi szőnyegünket a nyirkosságtól.

6. Friss levegőt!

Ha tehetjük, félévente néhány órára tegyük ki a friss levegőre szőnyegünket. A magába gyűjtött nedvesség így könnyen elpárolog és a kellemetlen szagoknak is búcsút inthetünk.

Borítókép forrása: Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Lehullt a lepel Jennifer Aniston szépségápolási titkairól