DIY dekor szögekből és fonálból

Beköszöntött a korán sötétedős, hideg időszak, amikor szeretünk meleg kuckónkba húzódni. Talán az alkotási kedv is nagyobb ilyenkor. Akár képet is készíthetsz, amelyhez sem festékre, sem ecsetre nincs szükség.

Szeretsz kézműveskedni? Szereted megtölteni az otthonodat saját magad készítette dekorációval? Egy remek elfoglaltságot tárunk fel, kedves olvasó. Olyat, amelyik a saját környezeted díszítésére is alkalmas, ugyanakkor jó ötletet jelenthet, ha már a karácsonyi ajándékban gondolkodsz és szeretnél saját kezűleg alkotni valamit. A fonalkép lehetőséget kínál a hasznos időtöltésre, az ajándékkészítésre is.

Fonálkép készítése
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Szórakoztató alkotás

Olyan szórakozásra vágyunk leginkább, amely nem túl költséges. Nos, mindez megtestesül a fonalképben, amelynek elkészítéséhez szegekre és fonalra van szükség. Apropó, valamilyen alap is kell, amelybe a szegeket könnyedén bele lehet ütni. Alkalmas lehet erre egy parafatábla, akár vágódeszka is, de megfelel a faros lemez, habkarton is. Sőt szegek helyett felhasználható akár színes fejű gombostű, a fonál helyett pedig akár a cérna is.

A legjobb, ha a családban lévő gyerekeket is befogjuk ebbe a kedves alkotómunkába. A kézügyesség és a finommotorika fejlődése mellett alaklom nyílik a beszélgetésre is. Az őszi, téli időszakban ez is kellemes elfoglaltságot jelenthet. Ez egy olyan technika, amelynek elsajátítása a gyerekek számára is élvezetes, hiszen nemcsak módosítható, de gyors sikerélményt biztosít.

Eleinte lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de túlságosan nagyot nem lehet hibázni, mert ha valami nem tetszik, akkor menet közben módosítani lehetséges. A fonállal való játék azt jelenti, hogy azt tetszőlegesen lehet hurkolni, keresztezni.

Csak szeg és fonál

Hogy áll össze egy fali dekoráció szegekből és fonalból? Nem is olyan bonyolult, de a te munkád és fantáziád mindenképp szükséges hozzá. A megfelelő alap kiválasztása után meg kell álmodnod a fonal(cérna)kép tárgyát, majd annak körvonalát. Sablonnal is dolgozhatsz, amelyet akár az internet segítségével kikereshetsz. Ha kinyomtatod, sokkal pontosabb körvonalat kapsz, mintha kézzel vázolnád fel.

Először kezdj kicsiben és egyszerű mintával. Hiába csak kétféle anyaggal kell dolgozni, mégis ügyelni kell arra, hogy a végeredmény szép legyen. A papírra felvázolt sablont fektesd az alapra és a vonal mentén üsd be a szegeket. Sűrűbben és ritkábban is egymás mellé kerülhetnek azok. Kísérletezz! Ezután már nincs szükség a sablonra, vagyis nyugodtan letépheted a papírt az alapról. Ezután jön a kreatív munka másik része: a fonal hurkolása.  Ennek azonban kétféle módja létezik:

Fonálkép sablon
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
  • a sziluett módszer szerint a felvázolt mintát hagyod szabadon és a kép többi részét szövöd be a fonállal vagy
  • magát a felvázolt mintát dekorálod a fonállal és az azon kívüli terület marad szabadon.

Bármelyiket választod, remek alkotás születhet belőle.

Nemcsak formákat kreálhatsz, hanem akár üzeneteket is közvetíthetsz. Betűk megformálásával kedves üzenetet, névtáblák készülhetnek.

Nemcsak az alakzatokkal játszhatsz, hanem a színekkel is. A megálmodott kép színeit a fonál színe adja meg. Az árnyalatokkal úgy játszhatsz, hogy sűrűbben, vagy lazábban hurkolod a fonalat. Ennek megfelelően fejezhetsz ki különböző hangulatokat a képeden.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!