7 tipp a karácsonyi díszek tárolására: a műfenyőtől a törékeny dekorációig

2022. 01. 01.

Ashley Murphy és Naeemah Ford Goldson, profi rendszerzők minden segítséget megadnak nekünk ahhoz, hogy szakszerű módon vehessünk ideiglenes módon búcsút a kedvenc karácsonyi dekorelemeinktől. Goldsonéknál már korán beköszönt az ünnepi időszak, mivel ő és családja bevalottan karácsonyfüggők így például műfenyőt, és igazi fenyőt is feldíszítenek a jeles alkalomra.

A rendszerező szerint ahhoz, hogy mindent átlássuk, úgymond saját otthont kell teremtenünk a karácsonyi díszeknek, és gondosan megtervezni, mi hova kerül. Miután pedig kiválasztottuk számukra az ideális helyet, szükségünk lesz a megfelelő tárolókra. Goldson átlátszó – tetővel ellátott – dobozokat javasol erre a célra, amiket már csak fel kell címkéznünk, hogy jövőre könnyedén felismerjük a tartalmukat. Hozzáteszi: fontos, hogy tartsuk egy tárolóban az azonos anyagból készült díszeket, mert ez megkönnyíti a rendszerezést.

Karácsonyi díszek tárolása egyszerűen

Műfenyő: Murphy szerint érdemes megtartani a műfenyő dobozát, hiszen abba pikk-pakk elcsomagolhatjuk a fát, miután levetkőztettük ünnepi köntöséből. Ha mégis eldobtuk, akkor Goldson tanácsára egy nagyméretű, erős fogantyúkkal ellátott vászontáskát is bevethetünk erre a célra. “Mindenekelőtt zsugorfóliázom a fát, hogy biztosan illeszkedjen a vászonzsákba” – jegyzi meg Goldson.

Fényfüzérek: többféle mód is létezik a fényfüzérek tárolására, attól függően, mire van időnk. A legegyszerűbb, ha vásárolunk külön erre a célra egy kábeltartó dobozt, ami megvédi az eszközt az összegubancolódástól, valamint a rárakodó portól és kosztól. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor egyesével tekerjük fel a füzéreket egy vastag kartonpapírra, majd helyezzük őket külön táskákba. Ezeket aztán tegyük egy nagy dobozba, majd címkézzük fel, így jövőre is tudni fogjuk, hogy mit rejt.

Kültéri dekoráció: a kisebb méretű kültéri dekorelemeknek szintén legyen meg a saját helyük, mondjuk egy tárolórekeszben. Ha a nagyobbak ebbe nem férnek bele, akkor a legegyszerűbb közvetlenül egy tárolóállványra helyezni őket, lehetőség szerint állítható polcokkal a könnyű hozzáférés érdekében. Ezeket a tárgyakat aztán szinte bárhol – padláson, pincében, fészerben is – tárolhatjuk, hiszen eleve úgy tervezték őket, hogy ellenálljanak az időjárás változásainak.

Karácsonyfadíszek: a rekeszes anyagtároló dobozok ideális helyet biztosítanak a karácsonyfadíszeknek, hiszen a rekeszek megakadályozzák, hogy az ornamentumok egymásnak ütődjenek és eltörjenek. A kényes díszeket pedig mindemellett érdemes ruhával vagy buborékfóliával is bevonni, hogy biztosan ne essen bajuk jövő évig.

Csomagolópapír: a csomagolópapír-tekercseket tartsuk – napfénytől védett helyen, nehogy megfakuljanak – gyűrődésmentesen egy fedeles tárolórekeszben, ahol kényelmesen elférnek a szalagok, masnik és ragasztószalagok mellett. Ha sok ünnepi csomagolópapírunk megmaradt, tárolhatjuk egy külön erre a célra befogott tárolóban, míg ha csupán néhány tekercsről van szó, akkor egy helyre is kerülhetnek a többi csomagolóanyaggal.

Asztalterítékek: nagymamánkról, dédnagymamánkról ránk maradt hímzett terítőket, illetve az ünnepi étkészletet és ágyneműt is célszerű olyan helyen tartani, ahol nem sok vizet zavarnak (mégis biztonságban vannak), mivel évente csak egyszer használjuk őket – ideális hely lehet például a felső polc, a tetőtér vagy a pince. A lényeg, hogy a tárolónk ezúttal is jól záródjon, és ne felejtsük el feltüntetni rajta a dobozt tartalmát.

Egyéb dekorelemek: a Betlehemeket, a porcelánfalvakat, az antik vonatokat, a fából készült diótörőket és más kedvenc ünnepi díszítőelemeinket csomagoljuk buborékfóliába, mielőtt elpakoljuk őket. Ezúttal is célszerű valamilyen rendszer szerint csoportokra osztani a díszeket, majd felcímkézett dobozban vagy táskában, olyan helyen tárolni, ahol nincsenek kitéve közvetett napfénynek, párának és más időjárásbeli viszontagságnak. Még több tippért pedig érdemes megnézni a fenti videót, hiszen segítségükkel rengeteg időt megspórolhatunk magunknak.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix