Barion Pixel 92 éves korában meghalt a legendás francia színésznő – Coloré

92 éves korában meghalt a legendás francia színésznő

2024. 06. 22.

92 évesen elhunyt Anouk Aimeé francia színésznő. A színésznőt párizsi otthonában érte a halál. Leghíresebb filmje az Egy férfi és egy nő 1966-ban hatalmas sikert aratott, alakításáért Oscar-díjra is jelölték. Pályája során 92 filmben szerepelt, többek között az Édes élet és a 8 és fél című Fellini filmekben is.

Anouk Aimee
Anouk Aimee/getty

Szépségét és stílusát asszonyok millió utánozták, míg titokzatos bája a férfiak megbabonázta. Ami azonban még ennél fontosabb; a hatvanas évek legszebb és drámaibb filmjének főszereplőjeként generációk szerették volna átélni azt a csodát, amit az Egy férfi és egy nő-ben láthattunk tőle és akkor nem is beszéltünk a film zenéjéről, amit Francis Lai szerzett és közel 60 éve dúdolunk.

Anouk Aimeé francia színésznő élete

Színészcsaládba született; édesapja Henry Murray Dreyfus, édesanyja Geneviéve Sorya Durand. Iskoláit Marseille-ben és Párizsban végezte el. Marseille-ben balett-tanfolyamra járt, míg Párizsban színi tanfolyamra. 1947 óta szerepel filmekben. 1949-ben ő játszotta Juliette-t A veronai szerelmesek című filmben. Az 1950-es60-as évek egyik legnépszerűbb színésznője volt. A legnagyobbak filmjeiben szerepelt Fellininél(Az édes élet, 1960, 8 és 1/2, 1963), Lelouchnál(Egy férfi és egy nő1966). 1980-ban a cannes-i fesztivál legjobb női alakításért járó díjat is elnyerte az Ugrás a semmibe (1979) című filmben nyújtott alakításáért. 

/otthon/92-eves-meghalt-anouk-aimee/