Barion Pixel Mit esznek az újévi szerencséért a világon? – Ezzel a 20 étellel biztosíthatod be magad! – Coloré

Mit esznek az újévi szerencséért a világon? – Ezzel a 20 étellel biztosíthatod be magad!

2023. 12. 29.

Az újévi szerencséért sok mindenre hajlandóak lehetünk, s ez nem minden esetben igényel nagy áldozatokat: csupán a megfelelő ételeket kell enni!

Az év első napján jószerivel szokjuk az új évszámot, és azzal vagyunk elfoglalva, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amik garantálják az újévi szerencsét. Nem mi vagyunk azonban az egyetlenek, akik erre gondoltak, hiszen a világ más tájain is ételek gondoskodnak arról, hogy jó legyen az új év!

Ezeket együk az újévi szerencséért

E tippek mögött jószerivel legendák és hiedelmek állnak, viszont nem tudhatjuk, hogy valóban puszta babonaként kell-e kezelni őket, így a biztonság kedvéért nem árt, ha fogyasztunk az ajánlott ,,menüből”, annál is inkább, mert közülük több igencsak egészséges!

Black Eye bab

Ez a fehér babtípus egy kis fekete ,,szemet” hordoz magán. A legenda szerint újév napján 365 feketeszemű babot kell megennünk, hogy az év minden egyes napján szerencsénk legyen. (Figyelem: 2024 szökőév, úgyhogy 366 babszemmel számoljunk!) Természetesen nem magában fogyasztandó, ugyanis saláta vagy babgulyás formájában is megehetjük!

Zöldlevelű zöldségek

A kelkáposzta vagy a különböző saláták fogyasztása azért ajánlott, mert bizonyos országokban éppen olyan zöldek, mint a papírpénz, így ha ezt esszük, pénz áll a házhoz!

Hagyma

Egy görög hagyomány szerint, ha az ajtóra egy zsák hagymát akasztunk, növekedés és újjászületés várható a családnál. Ez a szokás az ókorban kezdődött, s azért pont hagymát tettek az ajtóra, mert ez a növény az, ami akkor is kihajt, ha nem gondozzák, így vált a termékenység jelképévé. Természetesen ehetjük is, mert nem árthatunk vele, annál is inkább, mert rendkívül egészséges, különösen az influenzás időszakban!

Pezsgő

A pezsgő fogyasztása szinte mindenkinél szokás, és ennek oka, hogy ez az ital a luxus szimbóluma. Fokozhatjuk a hatását, ha egy aranyékszert teszünk a pezsgőbe, így jelezve, hogy rajtunk nem múlik, hogy gazdagok és sikeresek legyünk az elkövetkezendő időszakban.

A pezsgőt nem csak passzióból isszuk éjfélkor, ugyanis igencsak nagy szerepe van az újévi szerencsében / Kép forrása: Pixabay
A pezsgőt nem csak passzióból isszuk éjfélkor, ugyanis igencsak nagy szerepe van az újévi szerencsében / Kép forrása: Pixabay

Tamale

Ez a mexikói étel kukoricahéjban elkészített húst takar. Az országban a családot szimbolizálja, ezért van az, hogy Mexikóban nemcsak maguknak készítenek az emberek tamalét, hanem a rászorulóknak is.

Rizs

A rizs a jólét és a termékenység szimbóluma – nem véletlenül dobálják esküvőkön. Érdemes hát újévkor is elővenni és fogyasztani belőle (vagy dobálni)!

Fánk

Bár nálunk a fánk farsangi étel, Hollandiában újévkor is fogyasztják, ugyanis szerencsét hoz, különösen akkor, ha a tetejét porcukorral szórjuk meg!

Gombócos ételek

A gombócok a gazdagságot és a teljességet szimbolizálják, ezért elsején érdemes enni a maradék töltött káposztából, vagy olyan levest készíteni, amibe valamilyen gombócot, akár galuskát teszünk!

Perec

A németek friss, puha pereccel köszöntik az új esztendőt, ami a jó szerencsét és az egészséget jelképezi. A 17. században a kislányok gyakorta hordtak a nyakukban perecből készült nyakláncokat szilveszter éjszakáján.

Németországban egy finom, puha pereccel köszöntik az új esztendőt / Kép forrása: Pixabay
Németországban egy finom, puha pereccel köszöntik az új esztendőt / Kép forrása: Pixabay

Vajas kenyér

Sokszor a legegyszerűbb ételek hozzák a legnagyobb szerencsét. Írországban az újév napja a vajas kenyér napja, ugyanis régebben úgy próbálták megszüntetni az éhínséget, hogy a szegények ajtajai előtt egy szelet vajas kenyeret hagytak.

Sertéshús

Míg nálunk a disznóhús kerülendő az év elején, a világ más tájain kifejezetten fogyasztják, ugyanis a disznó mindig előre halad, ezért mindenképpen szerencsét hoz! A másik ok, amiért ajánlják az, hogy meglehetősen zsírós húsféle, ekképp a jólétet szimbolizálja.

Szőlő

Spanyolországban és Mexikóban tizenkét szem szőlőt esznek, amikor éjfélt üt az óra. Fontos azonban, hogy gyorsan el kell fogyasztani, mert az lesz a legszerencsésebb, aki a leggyorsabban megeszi a szemeket.

Tészta

Számos országban tésztát szolgálnak fel újévkor, ami az élet hosszúságának szimbóluma. Fogyaszthatunk hát szinte bármilyen tésztaételt, és minél hosszabb a tészta, annál jobb!

Spagetti, mint a hosszú élet titka? / Kép forrása: Pixabay
Spagetti, mint a hosszú élet titka? / Kép forrása: Pixabay

Lencse

Magyarországon is jól ismert tény, hogy a lencse a pénzérméket, így a gazdagságot jelképezi. Bár főzelékként a legismertebb, levesbe és salátába is kiváló!

Hal

A hal a bőség szimbóluma, ugyanis a legtöbb hal rajokban úszik, pikkelyük pedig kerek és csillogó, éppen úgy, ahogy a pénzérmék, ezért nem nyúlhatunk mellé, ha halat eszünk év elején!

Gránátalma

A Földközi-tenger térségében a gránátalma fogyasztásával garantálhatjuk, hogy színt és ízt kap a következő évünk. Mivel bővelkedik vitaminokban, az egészségben is bízhatunk, ha eszünk belőle!

Kuglóf

Az olyan kör alakú sütemény, mint például a kuglóf az élet körforgásának jelképe: lezártunk egy évet, jött egy új. Fogyasztásával bízhatunk abban, hogy a körforgás ismét elér bennünket, és családunk minden tagját.

Kukorica

A kukorica arany színének köszönhetően szintúgy gazdagságot hozhat a házhoz, ezért érdemes fogyasztani akár főtt formában magában, akár különböző salátákban vagy levesekben, de kukoricalisztből készült kenyeret is ehetünk!

Arany színe miatt a bőség szimbóluma a kukorica / Kép forrása: Pixabay
Arany színe miatt a bőség szimbóluma a kukorica / Kép forrása: Pixabay

Narancs

A kínai újév idején citrusféléket szoktak fogyasztani, ugyanis úgy hiszik, hogy a narancs, a mandarin és a citrom mind szerencsét hoznak. Nemcsak fogyasztják, hanem kiszárítva dekorációnak is használják, és családtagoknak is adnak belőle, így óvva őket a következő év bajaitól.

Káposzta

A káposzta Magyarországon is igencsak népszerű újévi étel: gondoljunk csak a másnaposságra kiváló korhelylevesre! Akárcsak a zöldlevelű zöldségek, a káposztalevél is emlékeztethet a pénzre, és magas C-vitamintartalma miatt egészséget is hoz az új évre!

Nyitókép forrása: Getty Images