Barion Pixel Laktató őszi finomság a babgulyás, és még bogrács sem kell hozzá! – Coloré

Laktató őszi finomság a babgulyás, és még bogrács sem kell hozzá!

2023. 11. 07.

A babgulyás rendkívül laktató étel, akár második fogás sem kell hozzá!

Legyen tavasz, ősz, tél vagy nyár, a babgulyás mindig jó választás! Bár az a legjobb, ha bográcsban készül, és azt körbeállva várjuk, hogy megkóstoljuk az ínycsiklandó fogást. Bogrács híján a tűzhelyen is tökéletesen megfő, és igazi laktató ebéd készíthető belőle!

A babgulyásnak bár félve állhatunk neki, a bab különböző mellékhatásai miatt, nem kell aggódnunk, ha a főzést megelőző este bő vízbe áztatjuk a babot. Ezáltal nemcsak könnyebben fő meg, hanem a gázképződést okozó oligoszacharidok lebomlanak. Annál is inkább érdemes babot fogyasztani, mert K- és B1-vitamint tartalmaz, és rendkívül sok hasznos anyagot tartalmaz, így többek közt folsavat, foszfort, vasat és magnéziumot is.

Hozzávalók:

  • 80 dkg fehérbab
  • 1 evőkanál kacsazsír
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 30 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 10 dkg angolzeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg marhalapocka
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • egy fél erőspaprika (opcionális)

Így készül az isteni babgulyás:

A főzést megelőző este bő vízbe áztatom a babokat. A főzés napján a hagymát megtisztítom, majd apróra vágom, a többi zöldséget pedig meghámozom és karikákra vágom. A kacsazsírt egy nagyobb lábasba teszem, megolvasztom, majd rádobom a hagymát, és dinsztelem. Hozzáadom a többi zöldséget, és folyamatos kevergetés mellett tíz percig dinsztelem őket, majd mehet hozzá a kockákra vágott marhahús! Addig hevítem őket kevergetve, míg a hús és a zöldségek leve elpárolog. Ekkor lehúzom a tűzről, rászórom a fűszerpaprikát, és jól elkeverem. Mehet rá a két babérlevél és a zúzott fokhagyma is, és végül a leszűrt bab. (Ha konzerv babot használunk, elég a főzés végén hozzáadni).

Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, de mérem, hogy mennyi az, ugyanis ha ellepte a víz, még egyszer annyit adok hozzá! Sózom, hozzáadok egy evőkanál paradicsompürét, majd lefedem, és közepes lángon hagyom, hogy gyöngyözve főjön. Ha a hús megpuhult, mehet hozzá a konzerv bab is (ha azt használtam), forralok rajta egyet, majd tálaláskor ízlés szerint használható az erőspaprika is.

Bár nincs benne semmilyen tésztaféle – így csipetke sem – rendkívül laktató étel, de jól csúszik utána a palacsinta!

Nyitókép forrása: Hadarik Rita